Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (164)

Smok 

všechny recenze uživatele

Emily Hampshire tu síce moc vody nenamútila, však ani nemala moc kedy, keď ju autorka scenára poslala nekompromisne hneď v úvode do hliny. Na základe jej tragickej smrti ale nechala roztočiť kolo pani Weaverovú. A že jej to teda šlo! Jej postavu som celkom hltal, aj keď na autistku bola nejak moc sebestačná, ale nebudem zbytočne rýpať... Keďže nezaostával ani Rickman a pani Mossová, tak s touto anglicko-kanadskou, autisticko-snehovou cukrovinkou spokojnosť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku slušně rozehraná drama s výborným ale trochu odtažitým výkonem Alana Rickmana. Ten si zde zahrál Alexe, muže který se snaží zařídit pohřeb pro dívku, která zemřela když s ní havaroval v autě. Když se jde omluvit její matce Lindě netuší, že je autistka a zdrží se u ní doma déle než by sám chtěl. Celý film je o tom jak se snaží zařídit pohřeb a o sbližování s autistickou ženou. Sice se zde ještě odehrává příběh kdy Alex prožívá milostný vztah s Lindininou sousedkou ale dalo by se říct, že tento příběh zde nehraje větší roli stejně jako naznáky Alexova tajemství spojeného se smrtí jeho syna. Alan Rickam je v roli Alexe velice dobrý a rozhodně se nesnaží nějak přehrávat ostatní herce. To se však nedá říct o autistce v podání Sigourney Weaver, která se snaží o nějaký "velký" výkon ale nezdála se mi moc přesvědčivá. Ale i tak se jedná o zajímavý snímek u kterého jsem občas uvažoval o vyšším hodnocení. Nakonec se však jedná o snímek, který zaujme, neurazí ale rychle se na něj zapomene. ()

Reklama

Vxxx 

všechny recenze uživatele

"He stops for one second and he's totally overwhelmed by how big the world is and how small and unimportant he is. And as he turns around, we see his face look to the sky. And he says, very quietly, so that no one can hear him: "Dazlious"." Sněhový dort je jeden z těch filmů, který ve Vás hodně zanechá. Alan Rickman i Sigourney Weaver opět předvedli svou dokonalost. Přestože se film zaměřuje na psychickou nemoc, není vůbec složité to sledovat a chápat.. Perfecto Mundo. ***** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sněhový dort dělá čest svému názvu. Na pohled krásný, obsazením třpytivý, uvnitř však atmosférou chladný a ihned po prvním soustu se potvrdí očekávané. A sice, že od sněhu se žádná specifická chuť očekávat nedá. Prostě zaměnitelný snímek o odpuštění a prostém lidském porozumění jakých jsou kvanta a jen za dobu co píši tento komentář jistě nějaký další stihl vzniknout. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scrabble, sníh lepší než orgasmus, bezpečné zóny, trampolína.. sláva Rain Mana je zřejmě věčná, přesto se další tvůrci k oné věrné látce opakovaně vracejí. I britský tvůrce Marc Evans se ale drží zbytečně až příliš na uzdě. Dokáže dojmout, není patetický, ale na druhou stranu jakoby se bál překopat neobjevný scénář. První velký klad filmu je přesto nasnadě: ústřední herečtí představitelé. Výtečná a lehce pozapomnělá Sigourney Weaver své autistické postavě vtiskla svéráz i šarm a představila nám „další“ stránku autistova unikátního světa. Otázkou zůstává, jestli diváctvo herečku, která se proslavila postavami sebejistými, ráznými, v roli přijme. Osamělá panička Carrie-Anne Moss, po svém se vyrovnávající s neskrývanou nevolí svých sousedů, stále disponuje slušivým sex-appealem, škoda jen její čichu na průměrné role, no, a jako vždy výborný Alan Rickman, jemuž život nastavoval spíše tu horší tvář, s přehledem dokazuje, jak velké herce na britských ostrovech mají. Všichni tak kralují netradiční zápletce v modelově vystavěném dramatu o osamělém muži, jenž nazapřenou vezme mladou stopařku, ale z následné osudové vteřiny se bude léčit ještě několik dalších „dní“ v domě dívčiny matky – autistky Lindy. Tu smrt jediné dcery zjevně nezasáhne tak, jako fakt, že netuší, kdo jí v úterý vynese odpadky. Tenhle „dort“ má naštěstí ingredience řádně ušlehané (i když rozhodně NE objevné), dere se napovrch pozvolna (mnohdy až příliš), těží z dobře navozené maloměstské nálady (se všemi klady i zápory) a i přes ponurou atmosféru občas překvapí humornou scénkou. Ve výsledku ale víceméně zkouší dojmout otřepanými metodami, aneb ozdravná lázeň vedle nemocného člověka pro dříve „chybujícího“ muže, který leccos ztratil, ale leccos může napravit. Civilní melodrama o toleranci, vině a odpuštění se vám sice nezaryje pod kůži, ale nadprůměrným, nejen podzimním společníkem se stát může. *** a kousek.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. února 2006 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Spisovateľka a autorka scenára, Angela Pell, má autistického syna. Mnohé z výstredností Lindy (Sigourney Weaver) sú zhodné s jej vlastným synom. (Smok)
  • Natočené za 27 dní v mestečku Wawa, štát Ontario. (Smok)

Reklama

Reklama