Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (164)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ano, všichni jsme už podobných filmů viděli několik a všechny rozlily podobně milou atmosféru. Ale já tím nejsem rozhodně nejsem znechucen, byť jsem racionalistické hovado...:-) Zejména díky určitým scénám jsem si tenhle malý film zkrátka užil a hercům za výkony jejich (byť až příliš jednoznačných) postav patří uznání. A kapající kdo čeká Civalem avizovaný kapající cukrkandl, nechť ho hledá jinde, např. u tradičních angloamerických romantických komedií. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Mám dva autistické bratrance, a proto si klidně troufnu říct, že Sigourney ovavřínovaného Dustina strčila do kapsy u tepláků. Sněhový dort jsem ale chtěla vidět hlavně kvůli Alanu Rickmanovi a Carrie-Anne Moss, abych si je konečně odfixovala z rolí Snapea a Trinity, protože škatulkování si tihle dva rozhodně nezaslouží. Příběh vypráví o dobru konaném pod vlivem výčitek za nezaviněné neštěstí, o tom, že někomu malý šmodrchanec stačí k neštěstí a velký naopak může postiženému bránit být nešťastný. Pokud je jím třeba právě autismus. Život holt není ani sladký ani snadný a rád nehraje fér. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, nikoli primitivní; melancholické, ironické a příjemné. Alan Rickman je vynikající herec a Emily Hampshire má úžasně jasné oči. Když místy pominu to, čemu se ve filmu kulantně říká autismus Sigourney Weaver, musím vyjádřit spokojenost. A navíc, v té naší bezsněhé zimě, deštivé a blátivé jsem byla ráda, že vidím něco tak krásného, jako čisté sněhové vločky. Dazlious! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Komentář bude velmi zmatený, nepromyšlený a stylisticky příšerný. Sigourney Weaver nehrála autistku, ona jí byla. Pročetl jsem si tu mnoho zejména negativních komentářů a docela často v nich byl skloňován Rain Man, asi nejslavnější film na téma autismu. Zároveň však dílo, které dalo světu velmi kýčovitý a zcela falešný obrázek o tomto postižení. S hořkým pousmáním a zadostiučiněním smekám před Marcem Evansem, Angelou Pell ( scenáristka) a zřejmě i týmem odborných poradců, kteří dokázali do snímku nejen o autismu vložit odkazy na ten skutečný a opravdový život s autismem a autistou. Od jediného možného způsobu vyrovnání se, tedy akceptace, od věčně nechápajícího okolí, které přesto dokáže autistovi na malém městě poskytnout bezpečí, a to od ignorantské sousedky, která "viděla TEN FILM a ví tedy o autismu všechno" až po kostelnici posedlou nevyžadovanou charitou, od nevyzpytatelnosti, na kterou se není možné připravit, ale stále se jí musíte přizpůsobovat až po v neposlední řadě de facto dokonalý lidský charakter autisty, který není schopen přetvářky či lstivosti. Sněhový dort byl navíc poset vločkami jemného a laskavého humoru, který dodal celému příběhu charakter obyčejného lidství. Pro někoho to bude vždycky málo, pro mě to nejdůležitější. Velmi patetický a kýčovitý závěr komentáře k filmu, který takový rozhodně nebyl. Což mi připomnělo, abych TOMU FILMU zase ubral. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi to hodnotí, nakonec jsem se rozhodla pro "slabé 4". Byl to nádherný příběh se skvělým hereckým výkonem Alana Rickmana a Sigourney Weaver. Pro mě to bylo perfektamundo, až na pár maličkostí, které mi ale požitek z filmu nezkazili. "Sněhový dort - opravdu zajímavé" Ano, film je zajímavý, může se zdát, že je autismus a nehody a ztrápení lidé ohrané téma, ale v podání ztrápeného Alana a autistické Sigourney to ohrané není. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. února 2006 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Počas zimných záberov vo Wawa nečakané teplo roztopilo všetok sneh. V dôsledku toho bol štáb nútený priviezť kamión snehu z okolia mesta, rovnako ako rozmiestniť falošný sneh všade okolo, v záujme zachovania kontinuity zimného nakrúcania. (Smok)
  • Alan Rickman ihneď po prečítaní scenára navrhol do úlohy Lindy Sigourney Weaver a ihneď jej aj telefonoval s pocitom, že rola jej sadne priamo na telo. (Smok)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno