Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Krásná japonská animovaná fantas, příběh připomínající svou atmosférou Holdstockův Les mytág, velmi pěkné charaktery postav, kde nikdo není vyloženě dobrý nebo vyloženě zlý. Duch lesa je úchvatný a vůbec všechny nadpřirozené postavy jsou velmi zajímavé. Pro Evropana je dost těžké, pochopit japonský způsob uvažování, ale o to je právě Princezna Mononoke zajímavější. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný animovaný film, který už svým tématem i délkou dává na srozuměnou, že pro děti to tentokrát nebude. Dostal jsem se k němu dost pozdě a můžu říct, že mi učaroval. Jak animací, tak scénářem a v neposlední řadě nádhernou hudbou. Bezpochyby se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle űberveledílo je pro mne jeden z nejlepších filmových zážitků všehomíra, nejen kvůli geniálně páně Miyazakiho v režii, ale hlavně ve scénáři, zbožňuji způsob, kterým je zde tvořen příběh. Příběh, kde je hlavní hrdina vlastně jen přihlížející kamínek mezi kolem "přírody" a kolem "lidským", ano má svou důležitou úlohu ve filmu, ale nepřiklání se k ani jedné straně konfliktu. Což je další skvělá věc, ani jedna ze stran dokonalého finálního zakončení není rozdělená do škatulek těch hodných a těch zlých, co vybrat za stranu? Divokou přírodu? Lidskou péči o nemocné? Kdo že je nejmenší prznič "dobra"? To jsou věci, které, ač neřečeny, rezonují hrdinou skoro po celou dobu (navíc ani on sám je příjemně nekladný). Co dál říct, než jen, že jsem se do tohoto filmu zamiloval a byl uchvácen jeho příběhem, výtvarnou stránkou, prostě vším..... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první Miyazaki, a hned královského původu. Ne že by to o něčem rozhodovalo, protože od tohoto mága anime se asi horšího než čtyřhvězdičkového filmu, nebo spíš nádherného a hlubokého mýtu převedeného na plátno, nedočkám. (Dodatek 7.1.2012 - několikrát potvrzeno;)) Výjimečnost velkých anime filmů je možná v tom, že je průměrný člověk "ze západu" nikdy pořádně nepochopí, ale stejně jako při čtení zenových fragmentů je mi to jedno a mám z toho jen lepší pocit. Na dvě hodiny se ztratíte z normálního světa a pohltí vás čarovný les...užijte si tu projížďku světem fantazie velkého autora - a vnímejte jeho volání po ohleduplnosti k Zemi, které je tu pokud ne silnější, tak rozhodně působivější než u starší sestřičky Naušiky. 90% ()

venus 

všechny recenze uživatele

Neskutečně skutečný příběh plný krásy, zloby, čistoty a zášti. Padám na kolena před nezkrotnou fantazií Hayao Miyazakiho. Svět princezny Mononoke mě pohltil s takovou silou, která se dá přirovnat snad jen k velkoleposti Ducha lesa. Pořád nemůžu uvěřit této dokonalé skladbě vizuální nádhery, hudby, emocí, adrenalinu, přírody, lidské rozpínavosti a ničím limitované umění animace. Mocné. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Hajao Mijazaki plánoval po natočení tohoto filmu odejít do důchodu, ale díky jeho velkému úspěchu ještě vytvořil Cestu do fantazie (2001). Navzdory zamýšlenému odchodu na odpočinek nadále pokračoval v práci na dalších filmech. (HappySmile)
  • Česká televize označila snímek za nejúspěšnější japonský film všech dob. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama