Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (937)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dívám se na filmy Hajaa Mijazakiho v chronologickém pořadí a líbí se mi, jak se jeho tvorba postupně vyvíjí, ale jeho rukopis přitom zůstává bezpečně rozpoznatelný. Princezna Mononoke je tedy další příběh se silným ekologickým podtextem, ovšem je to stoprocentně vážná fantasy s minimálním počtem momentů pro odlehčení, zato s maximálním počtem nejrůznějších magických poetických výjevů a s postavami, které rozhodně nejsou rozdělené na kladné a záporné - každou lze při určitém vidění světa pochopit, což celému příběhu dodává na působivosti. Monstrfinále je naprosto úžasné, ale nezapomenutelných scén je celá řada. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Vážení milovníci filmu, vitajte na odovzdávaní cien za najlepší animák všetkých čias. A nominovaní sú : Shrek, Úžasní, MravecZ, Cesta do fantázie a Princezná mononoke. Víťazom je : Princezná Mononoke. Čo na ocenenie víťazi ? Ashitaku : " Rozhodne sme to nečakali, lebo náš film je určený pre rozmýšľajúceho a citlivého diváka, nie je až taký zábavný a je dosť filozofujúci. " San : " No ja to celkom nechápem, veď Fiona, Elastina i Bala sú omnoho krajšie dámy ako ja...i keď kérky sú teraz v móde" " Ďakujeme" ... A čo na to porazení ? Shrek : " No je pravdou že náš príbeh je skôr zábavný, než obsažný... " Fiona : " San je lepšia v bojových umeniach a jazdí na vlku....a ja chcem kérky..." Osol : " Asi som bol PRÍLIŠ otravné malé zviera...." Bob Incredible : " Za svoju rodinu toľko že celkom nevieme či chceme baviť alebo poučiť, hlavne zachraňujeme svet stále dookola. " JackJack "...beeeeee" (vyplazí jazyk, zmení sa na zombie-baby a uhryzne moderátora). MravecZ : "Asi som príliš neurotický aby som dostal nejakú cenu ... načo som sem vlastne chodil, keď na Oscaroch chýbam už pár rokov...." Džihiro : "No môj príbeh je asi na akadémiu veľký úlet, takže sa teším, že cenu má moja staršia sestra." A to je na dnes všetko, víťazom je právom Mononoke, zdá sa, že ľudia v Akadémii pozbierali posledné zvyšky rozumu...10/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásné napsaný postavy, čitelné sdělení pro lidi ohledně našeho nabubřelého chování k přírodě, jedinečná animace, mistrovská hudba a víra v možné souznění lidí s přírodou, jejiž jsme součástí i když si myslíme že jsme nad ní. Zpracování mohlo být ještě silnější a dialogy výraznější, ale i tak je výstavní kousek. Viděno v rámci projektu Challenge tour 2015 jako film číslo 18. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Spirited Over! Mnohem ucelenější, přímější, temnější, naléhavější a dospělejší než kupříkladu Cesta do fantazie, která vedle Mononoke vypadá jako nevinná dětská hra, byť stále ohromně okouzlující a imaginativně osvobozená (v jistém ohledu i saturovaněji). Doznávám, že ani v tom nejrůž... nejzelenějším snu jsem si nepředstavoval, že mne Mononoke zasáhne tak hluboce. Přemýšlím, kdy naposled jsem se střetl s nějakým uměleckým dílem, které by v sobě neslo tolik nevšední krásy, čarovného mystična a lásky k řemeslu. Je to nádherný (omšelé, ale dokonale příhodné slůvko), epický a nadčasový příběh tematizující odvěký princip duality (dobra a zla, smrti a života, atd.), nikoli však z přísně rozlišujícího pohledu Západu, ale z bytostně japonského, ovlivněného dlouhou tradicí šintoistického, zenového a buddhistického náboženství (demarkační linii jejích vyplňujících protipólů zamlžuje Miyazaki položením vratké a záměrně nachylované převahy). Je to příběh, který žije vlastním nespoutaným, bujícím životem, příběh, který při své anabázi stihne připomenout protiválečný subtext Kurosawových pozdních děl (dobývání Železného města dokonce snese srovnání s obdobnou scénou z Ranu), překvapit chytráckým rozkolem matriarchátu (Eboši) s patriarchátem (Asano) a vyrazit dech upřímným a nezastíraným ekologickým apelem, který nemůže nechat chladným žádného milovníka přírody, ba naopak doufám, že osloví i osoby, které neznají než ocel, beton a dusivý smog. Hayao Miyazaki, ta kráčející legenda, je zkrátka nejen etalonem japonské školy anime či chcete-li animovaného filmu obecně, ale i záštitou všech snílků, fantastů a zarytých rousseauovců. Precizně naanimované a krásou vyplněné. P.S. Nalezl by se tu ještě někdo, kdo se stejně jako já domnívá, že ztvárnění Ducha Lesa je se vší pravděpodobností inspirováno paleolitickou jeskynní malbou "Čaroděje" z Trois Freres? ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem o tom filmu slyšela, víceméně samé superlativy, ale mě až zas tak jóóó neohromil, a možná je to právě těmi superlativy. Všechno vlastně bylo na jedničku- příběh, hudba, animace - jen mi trochu vadilo, že mají všichni stejné obličeje, ale to je nakonec muj problém, takže proč ne plné hodnocení? Třeba proto, že jsem nějakou dobu před tím viděla Trio z Belleville a to mi k srdci přirostlo nesrovnatelně víc. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Oficiální soundtrack, obsahující prodloužené symfonické verze filmových melodií, byl nahrán Českou filharmonií. (Honza135)
  • Česká televize označila snímek za nejúspěšnější japonský film všech dob. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)
  • Film se skládal z celkového počtu 144 000 obrázků. Režisér Hajao Mijazaki jich osobně opravil nebo překreslil více než 80 tisíc. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama