Reklama

Reklama

Černý štír

  • Čína Jie jen (více)
všechny plakáty
Trailer

Příběh historického velkofilmu se odehrává v 10. století na císařském dvoře, kdy je Čína zmítána nepokoji a chaosem. Ve středu děje stojí korunní princ Wu Luan, který se bezmezně zamiluje do mladé dívky Wan. Plány mu však zkříží vlastní otec, když si ji sám vezme za ženu. Wu Luan odchází do exilu, kde ho časem dostihne zpráva o císařově zavraždění. Princ je novým panovníkem poslán do vzdálené země a trýzněn nemožností naplnit svou životní lásku. Zrazen a vyčerpán vyzývá vládce k závěrečnému souboji, který navždy rozhodne o osudu císařské rodiny. Snímek plný soubojů, intrik a velkolepých scén se může honosit také unikátní filmovou kulisou – královským palácem, který je s rozměry 180 x 60 metrů největší filmovou stavbou v Číně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Geoffrey 

všechny recenze uživatele

Zhang Ziyi jenom stvrzuje, že jako herečka vyspěla už ve 2046 a nyní je z ní 'zasloužilá umělkyně' (umělkyně po zásluze), která spolehlivě zastane i tu nejnáročnější roli; Tan Dun komponuje tak jako nikdy dřív; kameraman snímá famózní výpravu až se místy tají dech; zvukaři opět excelují a přispívají ne méně než kameramani, kostyméři a další tvůrčí profese...k vrcholu stačilo jen málo - a přece hodně. Kde se pochybylo? Ve scénáři? V dialozích? V příběhu? V námětu? Kéž by se všichni přítomní vrátili na začátek a zvolili si adekvátní látku k tak ambicióznímu zpracování - mohli dokázat opravdu mnoho a vrýt se hluboko do paměti filmových dějin. Takhle zůstane Banquet v ohrožení, že se na něj po sezóně docela zapomene... ještě jednou ale zaslouží zopakovat úvodní chválu, na závěr jmenovat Xiaogang Fenga a doufat, že to nebude poslední uznání, kterého se film dočká. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Na počátku byly tři, za obsazení, za žánr, za všechno. Ale pak jsem to viděl celé. No byla tu značná inspirace Shakespearem, byly tu jakési klišoidní elementy, ale bože, já se nudil. Ani jeden z mých nej - herců nezachránil film od toho, aby se nesnažil působit přestylizovaně a aby se v pokusu o formu neobětoval děj. Neusnul jsem, ale jen proto, že jsem při sledování myslel na něco úplně jiného. ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Shakespeare si s Dálným východem rozumí (heslo 'everybody dies') a Ye yan to ilustruje celkem příkladně. Mám cukání jít s hodnocením výš, protože tempo, (audio)vizuál a občasná divadelní stylizace mi velice sedly a (buďme ještě chvíli povrchní) Wu a Huang jsou prostě liang wei shuaige a je radost se na ně dívat. Jenže film, který je natolik o postavách a motivacích a natolik konverzační, by si zasloužil poněkud výraznější herecké výkony (nikdo tu nehraje špatně, ale nikdo taky nepředvedl nic, z čeho bych byla nějak extra paf). Ye yan je navíc zbytečně krotký, kompromisní film, který všechno dělá tak nějak akurátně a v žádném ohledu nejede na "plný koule". Takový hezčí Hollywood - nic míň, ale taky nic víc. Škoda. (Nejlepším čínským Hamletem pro mě i nadále zůstává ten divadelní, v podání shnaghaiského operního ansámblu.) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Komorná palácová dráma na pozadí mocenských bojov okorenená nejakým tým plagiátom. No pri hlbšom rozobratí zisťujeme, že celý snímok stojí a padá na kostýmoch a kde tu nejakej šermovačke. Čo v Kliatbe zlatého kvetu chýbalo, a to povestné šermovačky a ukážky bojového umenia, tak tu je to len na okraji záujmu celého filmu. A toto bol dôvod prečo som do filmu vôbec šiel. Lietanie je už tak trochu neodmysliteľnou a patetickou súčasťou čínskych legiend alebo historických filmov. Herectvo sa hodnotí dosť tažko, pretože dve hodiny kukať na palácové intrigy mi dalo samo o sebe kus zabrať a záver filmu som už prepočúval s filmom v lište. Podotýkam, že o zvrat ani vyvrcholenie som neprišiel. Z čínskej bohatej histórie sa natočilo aj omnoho kvalitnejších a pre bojového nadšenca kvalitnejších filmov. Fanúškovia telenovelovských zvratov a intríg pôjdu s hodnotením určite o kus vyššie. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Klasické antické a krvavé drama v asijském provedení. Důraz na teatrálnost scén, krásný balet místo akce, vyšroubované emoce, zvraty a zrady. Ambice byly bohužel o něco vyšší než schopnosti tvůrců a délka je sakra přepálená. Kamera, hudba i herci dělají, co mohou. Ale neoriginálnost a délka to nevzdávají... 70% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (2)

  • Do role královny se rozhodovalo mezi čínskými herečkami Gong Li, Ziyi Zhang a Meggie Cheung, když roli dostala Ziyi Zhang, byla část scénáře přepsána, aby byla královna mladší. (TomikZlesa)
  • Královský palác se s rozměry 180 m na délku a 60 m na šířku stal největší postavenou budovou v Číně. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama