Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Je veľmi zaujímavé, že ma ako diváka aj na stý krát dokáže zaujať téma, ktoré je o samoúčelných vojnách a o jeho dôsledkoch. Je to asi tým, že i keď človek začína aspoň v náznakoch chápať závažnosť a bezzmyselnosť vojnových konfliktov, jednotlivé ľuďské príbehy sú pre diváka či čitateľa uchopitelnejšie - dokážeme sa s nimi ztotožniť. Naproti tomu s pojmami ako vojnový konflikt či ich devastujúce následky môže človek len šedo tušiť, čo v skutočnosti obnášajú - až na tých ľuďských nešťastníkov, ktorý sa s vojnou naozaj stretli. Dodnes som nevidel ani jeden film, ktorý by bol schopný priblížiť pojem vojnového stavu a jeho následkov bez príbehov jednotlivcov. Divák by sa pravdepodobne cítil už len z reprodukovanej formy depresívne a utlačene, a to si neradi spôsobujeme. Koniec koncov sme deti postmodernej doby, a i reprodukovanú bolesť a utrpenie si chceme užívať - na to, aby sme niesli skutočné bremená tohoto kalibru, už nemáme mentálnu ani fyzickú výbavu. :( ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše drama ve válečném prostředí, kde Bale a další bojují o přežití v zajetí. Christiana jsem si jako herce oblíbil od filmu Mechanik, kde i v tomto filmu přistupoval k zobrazení postavy velmi pečlivě. Takže jeho výkon splnil má očekávání. Nejvíce mě ale dostalo, že většinou se ve filmu šeptá a to zdůraznilo na realičnosti chování postav v tomto prostředí. Zatímco v jiných filmech s válečnou tématikou se jen střílí a řve a o strach se stará stříkající krev z vyděšených vojáků. Tady je strach (i divákův) vybudován na možném prozrazení za pomocí nějakého hlasitého zvuku. Filmu dávám čtyři hvězdičky, protože mě mrzelo nedokončení příběhů vedlejších postav a občas zvláštní časová skladebnost. ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Kvalitni film, ovsem s par pripominkama. nejprve bych rad pochvalil ciste a pekne odvypraveny pribeh, ktery sice sleduje klasicke postupy, ale presto se jeho provedeni neda temer nic vytknout. Libi se mi jak si Herzog vystaci s uplnym minimem a snazi se z nej vytezit maximum. Bohuzel porad trpim srovnanim s jeho spickou - Aguirrem, ktery je dosud jeho nejlepsim neprekonanym filmem. ___Libilo se mi take zvukove pojeti snimku, vetsina dialogu vedena septem, coz jen znasobuje pocit blizkeho nebezpeci a obcas i pekne zvukove vychytavky a napady. Stisnena atmosfera se Herzogovi podarila uspesne vytvorit, nicmene nejvetsi chybou bych asi pocital vedlejsi postavy spoluzajatcu, kteri se cely film poradne nevyvijeji... ____Vezeni tak dopadlo jako asi nejslabsi cast pribehu, protoze po chvili se zacnou motivy opakovat a nechaji vas v jakemsi rozpolozeni, ze se tam ti vezni vlastne az tak spatne nemaji, porad jen lezi, sedi, nebo jedi, ci se ojedinele prochazeji kolem:) ____Suma sumarum: Herzog si nevzal zadny nezdolny sousto, vzal si jednoduchy film, ktery je schopen pevne uchopit a az na par okamziku udrzet vysokou latku az do konce. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Úvod byl opravdu hodně rozpačitý, výprava i efekty se mi zdály strašně amatérské a nevěrohodné a chvíli jsem to chtěl i vypnout. Naštěstí jsem to ale neudělal a Herzog postupně začal dávat mnohem jasněji a mnohem lépe najevo, kam svým příběhem vlastně směřuje. Nečekejte žádnou přehnanou akci, Dieter totiž rozhodně nebude likvidovat jednoho Vietnamčíka za druhým po vzoru Ramba. Místo toho se těšte na pěkné vykreslení bezvýchodné a zoufalé situace, ve které se skupina zajatců nachází. Jejich postavení, strasti a nezlomný charakter vás zaručeně v průběhu snímku nakazí, budete jim fandit a závěr, byť ne úplně šťastný, si určitě vychutnáte. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že původní Herzogův dokument o Dieterovi se mi líbil víc. Musím ale také přiznat, že geniální hraní Christiana Balea mi osvětlilo to nejdůležitější, co mi v tomto dokumentu uniklo, totiž naivní víru Dietera Denglera v šťastný osud. Jeho dětský úsměv, který nezmizel ani ve chvílích nejtěžších, je typickým znakem této víry a pro mě byl tím nejtypičtějším. Plný počet hvězd díky Baleovi ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Všetci strážcovia v zajateckom tábore vychádzali zo skutočných postáv z príbehu Dietera Denglera (Christian Bale) s výnimkou strážcu „Walkie Talkie“ (Chorn Solyda), ktorý je fiktívnym výtvorom režiséra Herzoga. (Arsenal83)
  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama