Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše drama ve válečném prostředí, kde Bale a další bojují o přežití v zajetí. Christiana jsem si jako herce oblíbil od filmu Mechanik, kde i v tomto filmu přistupoval k zobrazení postavy velmi pečlivě. Takže jeho výkon splnil má očekávání. Nejvíce mě ale dostalo, že většinou se ve filmu šeptá a to zdůraznilo na realičnosti chování postav v tomto prostředí. Zatímco v jiných filmech s válečnou tématikou se jen střílí a řve a o strach se stará stříkající krev z vyděšených vojáků. Tady je strach (i divákův) vybudován na možném prozrazení za pomocí nějakého hlasitého zvuku. Filmu dávám čtyři hvězdičky, protože mě mrzelo nedokončení příběhů vedlejších postav a občas zvláštní časová skladebnost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Herzog mě timhle filmem fakt dostal, tady nehraje jako většina podobných režisérů na co největší množství vypjatých mučících scén, samozřejmě i ty se tam najdou, ale spíš buduje atmosféru a to mu jde fakt skvěle, neni moc filmů, který takřka bez zvuků, hudby a bojových scén dokáže tak dokonale vybudovat napínavou atmosféru, krom toho to působí hrozně realistickým dojmem a Herzog k navození co nejlepšího dojmu používá všech dostupných i nedostupných metod, parádni je třeba ruční kamera. No a herci? K Baleovi snad nemusim nic dodávat, další jeho oscarovej výkon podpořenej ještě samodevastací těla jak v mechanikovi, ale kupodivu je výbornej i Steve Zahn známej spíš z přitroublejch postav v přitroublejch komediích, ale tady je fakt skvělej, hodně mu taky přídává, že je zarostelej, protože ten jeho kukuč se prostě na dramatický scény moc nehodí. Celkově Resuce dawn sice neni úplně top roku, ale určitě jeden z nejlepších filmů roku to je, aspoň pro mě ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Herzogův návrat v plné síle. Pan režisér využil jak svůj um, tak i to jakési něco, co ho odlišuje od ostaních rutinních režisérů a činí ho solitérem s vlastním rukopisem. Silných aspektů je zde na jeden snímek dost. Jednak je zde téma o síle a slabosti člověka, které nám úžasně zprostředkovávají všichni herci. Christin Bale mě svým herectvím naprosto zaskočil. Doposud jsem ho znal jen z rolí málomluvných zamračených týpků, ale zde nám předvádí něco zcela jiného. Zde ztvárrnil extrovertního člověka, charismatickou vůdčí osobnost, který ani přes všechny ty plivance osudu neztrácí sílu. Dalším silným tématem je vliv nepřátelské džungle na duševní zdraví člověka. A to divákovi komunikuje, s vydatnou pomocí skvělé minimalistické hudební kulisy, hlavně sám režisér Herzog. Jeho filmová řeč skvěle umožňuje chápat, to jak snadné je v takovém zeleném pekle zešílet. Styl na pomezí šílenství. Něco podobného jsem již viděl v geniální Apoclapse Now, či právě v Herzogově Aguirre. Tento film rozhdoně patří k tomu nejlepšímu, čím nás kdy Werner Herzog obdařil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nezklamal. Nemuzu srovnavat s dalsima Herzogovo filmama, nepamatuju si, ze bych nakej jinej videl, ale tohle zvlad perfektne. Herzog totiz na dane tema de uplne jinak. Ve filmu krome par vystrelu neni prakticky akce, hudba hraje jen takova ticha klidna na pozadi, ze ji misty skoro ani neslysite a celej film je zamerenej ciste na postavu Balea. Akorat misty vypravi az krapet moc pozvolne, ne ze by film nudil, to ani omylem, ale misty by moh bejt napinavejsi. Navic tu neni ani naky velky muceni nebo tak, behem deseti minut je Bale sestrelenej, behem dalsich dvaceti odtazenej do tabora a pak uz to plyne vicemene pohodove, straze prilis neotravujou a Bale se skamaradi se skupinou zajatcu a zacne planovat utek. No a samotnej utek je natocenej perfektne, akorat ten konec byl takovej krapet prehnanej. Film je taky hodne realistickej a kameraman nevyvadi s kamerou zadny opicarny. Jediny, co se mi nezdalo, ze mel Bale na prste zlatej prsten, to musela bejt chyba, to prece nemohli tvurci udelat zamerne. A co se tyce samotnejch hercu, Bale hraje opet fantasticky, opet hodne zhubnul, ale jelikoz se nesvlika, tak tentokrat vicemene zbytecne. A Zahn mi sem sice nesed, ale nepredvadi se a ani nehazi zadny xichty, navic je pekne zarostlej, takze v pohode. I pres tech par vytek se jedna o perfektni film. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný válečná film s Christianem Balem v hlavní roli. Popravdě jsem o filmu ani nevěděl. Je to dost šílené, co si jeho postava musela prožít. Během Vietnamské války uprchl ze zajateckého tábora v Laosu. Byly tam opravdu děsné podmínky. Ostatní vězni už takové štěstí neměli. Film je plný utrpení a zoufalství. Konec je dost silný. "Bude pršet." ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Kaskadér Chris Carnel utrpel popáleniny tváre v scéne zobrazujúcej pád lietadla Dietera Denglera. (ladko)
  • Předobraz hlavního hrdiny Dieter Dengler byl ve skutečnosti zajat ne jednou, ale dvakrát. (Morien)
  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama