Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Shit 

všechny recenze uživatele

Herzog mě timhle filmem fakt dostal, tady nehraje jako většina podobných režisérů na co největší množství vypjatých mučících scén, samozřejmě i ty se tam najdou, ale spíš buduje atmosféru a to mu jde fakt skvěle, neni moc filmů, který takřka bez zvuků, hudby a bojových scén dokáže tak dokonale vybudovat napínavou atmosféru, krom toho to působí hrozně realistickým dojmem a Herzog k navození co nejlepšího dojmu používá všech dostupných i nedostupných metod, parádni je třeba ruční kamera. No a herci? K Baleovi snad nemusim nic dodávat, další jeho oscarovej výkon podpořenej ještě samodevastací těla jak v mechanikovi, ale kupodivu je výbornej i Steve Zahn známej spíš z přitroublejch postav v přitroublejch komediích, ale tady je fakt skvělej, hodně mu taky přídává, že je zarostelej, protože ten jeho kukuč se prostě na dramatický scény moc nehodí. Celkově Resuce dawn sice neni úplně top roku, ale určitě jeden z nejlepších filmů roku to je, aspoň pro mě ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Silnej film, ale ne zas tak silnej. Hlavní trio looserů mě svými výkony naprosto dostalo (nejvíc z nich asi Stevův vyčerpaný Duane - konečně se jenom nepitvoří a žeru mu všechno i s navijákem), scény depek z tábora i depky z džungle syrové až na půdu, velice dobře se hodíci hudba, kvůli které jsem místy až nedýchala, jenomže mě taky bohužel pár věcí i rušilo. Hlavně ze začátku jsem pořád nechápala, kde ten Dieter bere tu dobrou náladu, jako kdyby byl snad jenom na dovolený (já bych se podělala hned u jezírka, ne až ve vesnici), no a potom samozřejmě přetleskaný happy konec - ten by myslím šel trochu utlumit, aby se nesl v rámci realističnosti celého filmu. Zkrátka, kdyby se radši škrabali tam, kde to svědí. "Dietere, mně je zima na nohy." ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že původní Herzogův dokument o Dieterovi se mi líbil víc. Musím ale také přiznat, že geniální hraní Christiana Balea mi osvětlilo to nejdůležitější, co mi v tomto dokumentu uniklo, totiž naivní víru Dietera Denglera v šťastný osud. Jeho dětský úsměv, který nezmizel ani ve chvílích nejtěžších, je typickým znakem této víry a pro mě byl tím nejtypičtějším. Plný počet hvězd díky Baleovi ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi překvapivě moc nesednul. Asi mě neoslovila ta atmosféra nebo něco, ale ty hrůzy, co se jim děli v tom zajateckém táboře se mnou zas tolik nehnuli. Je to natočené velmi dobře, hlavně kamera a hudba je vynikající, ale prostě mi tam něco chybělo. Herci jsou ale suverénní. Christian Bale prostě špatně hrát neumí a tady předvádí další famózní výkon. Ještě větším překvapením pro mě byl ale Steve Zahn, kterého známe spíše z komedií průměrných kvalit, tady ale podal opravdu výborný výkon a musim uznat, že hrát fakt umí. No a pak je tady ještě famózní Jeremy Davies. No prostě se zdá, že je všechno jak má být,mně to ale prostě a jednoduše nesedlo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Plagát filmu zobrazuje vrtuľník UH-60 Blackhawk. V skutočnosti sa až do konca vietnamskej vojny ešte nevyrábali. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama