Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmiletém, zdánlivě šťastném manželství odjíždí Američanka Betty Mahmoodyová se svým íránským mužem Sayyedem a jejich dcerkou Mahtob do manželovy vlasti. Návštěva se ale brzy mění ve vězení, neboť dosud západně orientovaný Sayyed se během pobytu mění ve fanatického fundamentalistu a nutí svou ženu a dceru, aby v Íránu zůstaly. Podaří se Betty nakonec s dcerou uprchnout, nebo budou doživotně odsouzeny k živoření?  Film byl natočen podle autobiografické literární předlohy Betty Mahmoody. (TV Prima)

(více)

Recenze (135)

manhamaya 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda podporování nenávisti, ale mám ráda, když člověk nekorektně řekne pravdu, když se mu něco nelíbí, nezdá a není v souladu se svobodou člověka. A o to se snímek přesně snaží. Manžela, který má byť dobré úmysly se svou manželkou a miluje ji, zpracuje nátlakem po návratu do rodné země jeho vlastní rodina, která (ať se jedná o muslimy nebo o kohokoliv jiného, kdo se projevuje fundamentálně) díky předsudkům a tomu, co nařizuje někdo nebo něco nedokáží dát druhému člověku svobodu a respektovat jeho rozhodnutí. Problém islámu je i ten, že islám není náboženstvím, ale ideologií. Nemám nic proti tomu, když je někdo ortodoxní, ale směrem dovnitř a né ven. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Střet civilizací, náboženství, kultur, blá blá blá.. To lidé jsou ve střetu. Inteligentní s hloupými, hodní se zlými, tolerantní s fanatickými. Za vším stojí lidská nekompatibilita. Dalajláma má pravdu, že tím nejskutečnějším náboženstvím je dobré srdce.. Kontroverze spočívající v démonizaci islámu a íránských společenských tradic tady bezesporu je, ale nesmí se zapomínat, že se jedná o jeden z úhlů pohledu na konkrétní událost z minulosti, navíc vzniklý v časech hluboké americko-íránské lásky. Kdo chce méně černobílosti, může se podívat na finský dokument Without My Daughter a zároveň ať udržuje na mysli, že mrav se liší od kraje a objektivita s předsudky nejsou dobří kamarádi.. Apropo, nevím jak vás, ale mě ze všeho nejvíc rozhořčily režisérská rutina a hysterický výkon Sally Field.. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Fantastickou knižní předlohu Betty Mahmoody jsem přečetl během několika dní, strhující čtení. Ovšem Hollywood opět dokázal skvělou knihu "zholywoodštit" (čti zprasit). Dokoukal jsem jen s nějvětším sebezapřením. Kvůli tradičně výborné Sally Fieldové nedám odpad, přestože nutkání mám obrovské. Každopádně doporučím všem, aby se této nepodařené záležitosti obloukem vyhnuli a raději si přečetli knihu! ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Propagace Ameriky a její dokonalé svobody oproti primitivnímu Iranu se samými zákazy. Dal bych o jednu hvězdu hodnocení výše, kdyby to nebyl jen takto jednostranný pohled na situaci. Proměna hlavní postavy doktora vracející se zpět do rodné země byla až skoro neuvěřitelná. Ano věřím, že mezi islámisty jsou bláznivý fanatici, ale aby doktor s vysokoškolským diplomem takto obrátil proti své ženě mi zní skoro až neuvěřitelně. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Manžel Sayyed Bozorg Mahmoody (Alfred Molina), ze kterého se v Íránu vyklubal únosce své vlastní ženy a dcery, byl po 11. září 2001 zařazen na seznam teroristů a do Spojených států amerických už se nikdy nesměl vrátit. Zemřel v Teheránu v roce 2009 ve věku 70 let na onemocnění ledvin. (Nick321)
  • Fínsky dokumentárny film Ilman tytärtäni (2002) autorskej dvojice Kari Tervo a Alexis Kouros popisuje príbeh zo strany Dr. Moodyho. (corona)

Reklama

Reklama