Jeden z nemnoha legionářských filmů 1. republiky, které si udrželi úroveň po celou dobu jejího trvání, bez ohledu na samotný vývoj kinematografie. Takže byly dobré němé i zvukové. Vedle Innemanna je obzvlášť ovládal také Václav Binovec.(19.2.2009)

Až mě překvapilo, jak kvalitně to bylo natočeno (s ohledem na dobu vzniku). Speciálně dobývání Penzy.(2.6.2009)

Češi odtáhli, po zuby ozbrojeni, za frontovou linii a prohlásili jednou pro vždy, že už o boji nechtějí nic slyšet. Veškeré jimi vyklizené pozice tedy byly obsazeny nově vytvořenými pluky Bílé armády – těm se nakonec podařilo útoky bolševiků odvrátit. Mezi 50 000 Čechy byl jen jeden jediný muž, který tuto hanbu svých krajanů nemohl přežít: plukovník Švec, který vedl akci u Kazaně. Ten držel vojáky svého pluku nejdéle v pořádku, ale nakonec mu i oni odepřeli poslušnost. Ještě jednou svolal své vojáky, pronesl k nim plamenný projev a doslova je prosil, aby přišli konečně k rozumu a nedělali svému národu takovou ostudu. Ani to nepomohlo. Vojáci opustili frontu. Plukovník se vrátil do svého železničního oddílu a střelil si kulku do hlavy.(4.3.2011)

Film jsem BOHUŽEL neviděl, ale hru jsem právě dočetl. Je to nádherná vlatenecká tragédie. Ale jak se to vezme; tragedie to být ani nemusí,(7.4.2011)