Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eliška se na přání svých rodičů provdala za bohatého obchodníka. Když pak ovdověla, vzpomínala často na svou první lásku Jiřího Světlého, který, zklamán její svatbou s továrníkem odjel do Ameriky a přijal jméno George Light. Eliška má nemocné srdce a se svou neteří Helenkou odjede na léčení do Poděbrad. Tam se do Helenky zamiluje student Jiří Světlý, paní Elišce nadbíhají obstarožní velkoobchodník Bumbrlíček a komický profesor Laťka. S výpravou Čechoameričanů přijede do Poděbrad i George Light. Vyhledá Elišku a nabídne jí sňatek. Zároveň požádá i o Helenčinu ruku pro Jiřího Světlého, který je jeho synovcem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Z toho, co zbylo, je solidní poděbradská veselohra, která nejvíce zaujme kombinací Placha-Šváb-Malostranský a kontrastem mezi Mary Jansonovou a Kysilkovou-Balek-Brodskou. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Ale šla, ona jest žertovná. Já mám sladkosti zakázány." Dochovaná část této nadmíru roztomilé veselohry potvrzuje pravidlo, že i sebevětší kýč se po letech stává nedoceněným drahokamem. Navíc pro diváka není nutné znát hlavní dějovou osu, stačí se nechat bavit rozkošnou lázeňskou epizodou, která báječně funguje jako celovečerní reklama poděbradské minerálky. Herecké obsazení je jedno z nejlepších v němém filmu a pár Fifi Kobližkové (Balek-Brodská) a továrníka Bumbrlíčka (Šváb-Malostranský) nádherně vystihuje pointu toho, že láska kvete v každém věku. Nezbývá než litovat, o kolik pěkného jsme zůstali ochuzeni. ()

Reklama

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Dokumentární záběry plnění minerální vody do lahví. Film byl natočen za podpory lázní v Poděbradech a propagoval na pozadí jednoduchého děje lázeňskou léčbu. Dochovala se jen část filmu. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama