Reklama

Reklama

Smích a pláč

  • Rakousko-Uhersko Pláč a smích (více)
Krátkometrážní / Komedie
Rakousko-Uhersko, 1898, 1 min

Švábova tvář, natočená v detailu, předvádí mimicky smích a pláč. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Jedna z viacerých filmových prvotín Jana Kříženeckého v tomto prípade predstavuje približne pätnásťsekundový detailný záber na tvár prvého českého filmového herca Josefa Švába-Malostranského. Ten v snímke, ak tak tento krátky počin vôbec možno nazývať, predvádza mimiku smiechu a plaču. Do veľkej miery toto vystúpenie pripomína akúsi tvárovú gymnastiku, ktorú snáď aj divák vykonáva ráno pred zrkadlom. Aj preto je pomerne ťažké z obsahového hľadiska hodnotiť tento "film", pretože v podstate o ničom nevypovedá. Smích a pláč mal v čase svojho vydania, teda v roku 1898, skôr poukázať na technickú vymoženosť kamery a záznamu pohyblivého obrazu. Vystúpenie Josefa Švába-Malostranského je preto skôr viac technickou demonštráciou zaradenia než umeleckým výkonom, ktorý by bolo možné v kontexte "filmu" ako celku hodnotiť. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Totéž co u předchozích dvou režisérových krátkých sotva půlminutových kraťásků, kde kamera zabírá pouze Švábův obličej předcházejícího z normálního výrazu do smíchu a pak do pláče. Těžko lze říci v případě těchto krátkých šotů hovořit o nějakém promyšleném filmovém herectví, nicméně Šváb-Malostranský tu například předvedl že měl vynikající mimické nadání. Poslední Švábův snímek z tohoto roku byl tedy hodně odlišný od předchozích dvou, jde vlastně o takové jeho převzaté vystoupení které herec tenkrát předváděl naživo před publikem. Zde už ale s mým původně vysokým hodnocením jako u předchozích dvou snímků o něco málo polevím, toto se fakt nedá brát už ani nijak objektivně. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No ja neviem, ale cez to všetko som rád, že som mal tú možnosť zhliadnuť film (môj prvý) z 19.storočia. Za tú nijakú pol minútku sa ani nemožem hnevať, lebo snaha bola obrovská, z tej tváre to vidno. 40%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hercova mimika veľmi pripomína výrazy brunátnych tvárí krčmových opilcov, ktorí sa snažia zvestovať nejaký v danej chvíli pre nich veľmi dôležitý príbeh alebo posolstvo. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Pravda, je to jeden z našich prvních hraných snímků a Šváb se snažil. Ale pěkný pohled to není. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento "film" jak se uvádí, nemá podle mě s filmem moc společnýho. Možná to má blíže k home videu. Mimiku si hodnotit moc netroufám, jestli je hraná či skutečná nechám posoudit ostatní. Video trvá 23 vteřin. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

One man show Josefa Švába. :D Ale ne, vážně, konečně se Jan Kříženecký pokusil i o něco jiného, než bitku. :P ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Třetí ze série prvních československých filmů z památného roku 1898. Tvář herce Švába-Malostranského je zachycena v několika proměnách v už tehdy průlomovém kamerovém stylu snímání. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nálady jako radost a smutek, které se zrcadlí v obličeji pana Švába-Malostranského, mohly být zobrazeny lépe, stačilo by kdyby kamera zabírala celý hercův obličej. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Opět těžko hodnotit, když jde spíše o mimickou studii, tedy dnes bychom řekli studijní materiál nějaké herecké školy. Z hlediska historického jistě cenné. Jen mi přijde, že Švábovy mimické schopnosti jsou poněkud přeceňované, přece jen to občas spíše připomíná cirkusácký škleb. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

No na tú dobu to až tak skvelé nie je. Tie ksichty sú dosť divné a mňa nepresvedčili. Je to historická záležitosť s detailami, zbytočné to však nebolo. ()

Reklama

Reklama