Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Keira teda v roce 2007 moc štastnou ruku při volbě rolí neměla. Tenhle film je jasnej už od začátku, takže od něj člověk nemůže čekat nic moc víc než poetickou podívanou s pěknejma japonskejma krajinkama. Bohužel Michael Pitt je hnusnej, slizkej a odpudivej a jeho hypersmutnej pohled by se nejlépe hodil pro prokletého básníka než pro zlomeného chlapíka, jehož ženuška natáhla brka. A je fakt těžko uvěřitelný, že zrovna tenhle "sekáč" napřed zbouchne Keiru a pak nějakou sexy japonku. Nicméně po tý, co jsem už téměř usínala, se ve filmu objevila alespon jedna super hláška, kdy japonec sledující ptáky se následně oblíkne před Pittem a prohlásí "tak už jste je viděl taky". Ale to se musí vidět. No holt podobná slátanina jako Pokání. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Komplexne by si Hodvábna cesta zaslúžila 3*, pretože ako celok v mnohých pasážach obsahovo zlyháva a aj postava pomerne vedľajšej Keiry Knightley nedostáva až tak veľa priestoru na to, aby si k nej divák vybudoval jasnú cestičku. V hlavnej úlohe ma nepotešil ani Michael Pitt, pretože tým, že bola jeho postava zvláštne nevýrazná, si paradoxne zaslúžila, aby ju stvárnil niekto s väčšou dávkou emócií. Prečo teda 4*? V jednotlivých scénach s tajomnou japonskou kráskou - kde stačia len nevypovedané túžby po oslobodzujúcom dotyku, kde sa oči stretávajú s takou naliehavosťou, až vám srdce búši v krku, kde magická hudba ozdobuje pohľady, myšlienky sa prenášajú cez diaľku a list spôsobí tragédiu na ľudskom šťastí - ma tak odzbrojili, že som ochotná odpustiť chyby a uchopiť okamihy, ktoré mnou pohli a zastreli inak priemerný film. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Film s mnoha krásnými herečkami, překrásnou krajinou a okouzlující hudbou, ale casting si u mě připsal velké mínus za výběr hlavního herce, jelikož Michael Pitt tento film pohřbil už z důvodu, že je absolutně nesympatický a do této role se vůbec nehodil, místo filmu plného emocí zůstala prázdnota. Bohužel, tak hodnotím 3 hvězdičky... ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Ani 10 oscarových kamer se nevyrovná tomu, co tvoří režisér Girard s kameramanem Dostiem. Doslova každý záběr je výjimečný, vypiplaný do nejmenší detailu - nasvícení, hloubka ostrosti, barevnost, kompozice....až se divák tou krásou zalyká a nevěří, že něco takového mohl stvořit člověk. V jádru je příběh velmi křehký, mnoho slov nepadne, hudba tvoří emoce a každý, kdo se naladí na tuto meditativní vlnu, bude odměněn nevšedním zážitkem. (P.S. Jen se dojímejte nad Pokáním s umělými emocemi, kde se tlačí nadoraz. Tohle je pravdivé.) ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Bariccovi sa v par slovach podarilo napisat uchvatny roman. Film tychto par slov musi roztiahnut na filmovu dlzku. Tam , kde by mal rozpravat obraz, rozpravaju zbytocne slova rozpravaca. Tam, kde obraz je, je gycovy, pomaly, vlekly. Metafyzicke filmy nejde natocit len tak, s profesionalnou hrdostou. Na to treba mat cit a vkus. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)
  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)

Reklama

Reklama