Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

nigga 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, aby mi byl osud postav tak neuvěřitelně lhostejný. Aby byl romantický film bez emocí, chce pořádnou dávku odvahy, to by ale musel nabídnout ještě něco víc než jen pár pěkných záběrů… bohužel nenabídne, film je o ničem, vleče se nejen díky nevýrazným hercům a ani závěrečná pointa ho u mě nevytáhne z vod podprůměru a filmů, které už v životě nechci vidět. Promarněná šance a absolutně zbytečný film, na který si v budoucnu už asi nevzpomenu. 40% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Nu dobrá ... máme tu skvělou výpravu, taky úžasnou hudbu, dobré a přesné obsazení. A příběh ... nic, co by divák neznal, až na zajímavý konec, který mě osobně potěšil. Všechno je však jaksi sošně krásné, lehce bezduché a emocionálně slabé. Co to? Silk ve mě nezanechal žádný zásadnější pocit a to je u filmů takového druhu velmi závažný hendikep. O rok starší a hodně podobný Painted Veil, mě dostal do jinčích citových poloh, škoda. 55% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak toto opravdu nevyšlo. Ani slibné ústřední obsazení v podání Keiry Knightley a Michaela Pitta nedokázalo tento snímek zachránit. Typově mi sem sice Michael příliš neseděl, ale jeho zajímavý vzhled i jisté charisma dokázalo zapracovat i zde. Hlavní slabinou Hedvábné cesty je rozvleklost a plytkost děje, která v kombinaci s téměř minimální schopností navodit vůbec nějaké (silné) emoce či zájem o příběh, postavy, vývoj děje způsobila, že z námětu, který mohl být prvotřídní romantikou, vytvořil jen zdlouhavý a nezáživný snímek. Nejvíce mě zaujala kamera a její smysl pro detail, který se nejvýrazněji projevil ve scéně setkání Michaela s japonskou gejšou. Moment, kdy kamera zblízka zabírala oči gejši, jak si šálek čaje přikládá k ústům, napije se a také Michaelovy oči, které jí byly fascinovány, považuju emočně asi za nejsilnější. I když "nejsilnější" asi není to správné slovo. Nejspíš to byla jediná scéna, které ve mně nějaké emoce vůbec vyvolala. Stejně jako jsem jí na pár minut věnovala tu nejvyšší pozornost. Zhruba po hodině mě rozvláčnost děje a dlouhé záběry začaly uspávat. Procitla jsem opět až ke konci, který mě také nijak neuzemnil. Škoda, Hedvábná cesta měla mnohem na víc. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Krásné drama se špetkou romantiky a nevěry. Podívaná je ohromně příjemná a uklidňující, i když to není zrovna procházka růžovým sadem. Keira Knightley předvedla vynikající výkon jako vždy, což se dalo očekávat. Musím uznat, že také Michael Pitt se do role vžil takový způsobem, který bych nečekala. Výborná podívaná. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Komplexne by si Hodvábna cesta zaslúžila 3*, pretože ako celok v mnohých pasážach obsahovo zlyháva a aj postava pomerne vedľajšej Keiry Knightley nedostáva až tak veľa priestoru na to, aby si k nej divák vybudoval jasnú cestičku. V hlavnej úlohe ma nepotešil ani Michael Pitt, pretože tým, že bola jeho postava zvláštne nevýrazná, si paradoxne zaslúžila, aby ju stvárnil niekto s väčšou dávkou emócií. Prečo teda 4*? V jednotlivých scénach s tajomnou japonskou kráskou - kde stačia len nevypovedané túžby po oslobodzujúcom dotyku, kde sa oči stretávajú s takou naliehavosťou, až vám srdce búši v krku, kde magická hudba ozdobuje pohľady, myšlienky sa prenášajú cez diaľku a list spôsobí tragédiu na ľudskom šťastí - ma tak odzbrojili, že som ochotná odpustiť chyby a uchopiť okamihy, ktoré mnou pohli a zastreli inak priemerný film. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)
  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)

Reklama

Reklama