Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V království lidí panuje král Jaroslav (J. Dvořák) s královnou Annou (Z. Vejvodová). Na první pohled je patrné, že se nevyvyšují nad jiné. Jejich děti si hrají běžně s ostatními a dobré jsou i vztahy královských manželů k rodině štolby Petra (P. Motloch). Místem, v němž platí zákony, které není radno překročit, je sousední Lesní země. Jeho panovnice (K. Brtníková) zůstává tajemně v pozadí a lidé mohou potkat pouze správce země Pavučince (J. Vondráček). Král Jaroslav je potrestán za překročení léta tradovaného zákazu a svoji svobodu musí vyvážit darem pro Pavučince. Jakmile zjistí, že by se musel vzdát svého syna, snaží se jej zachránit. Ale něco za něco – Pavučinec si přece jen svou oběť vybere. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Gemini 

všechny recenze uživatele

"Výpravná pohádka Česká televize", psalo se v televizním programu... tak což o to, výpravné to v zásadě je, značná část děje se odehrává v exteriérech, kostýmy vypadají velmi pěkně... ale synťáková hudba, byť by byla od Oty Balage, by se neměla v tomhle "žánru" připouštět. A minimálně od poloviny se počet osob vyskytujících se na plátně, omezí na max. čtyři, takže to s tou výpravností zase tak žhavé není;) Což ale není největší problém lesáckého čarodění. Tím je totiž to, že přes kratičkých sedmdesát minut stopáže je bohužel tato pohádka dějově naprosté WTF. Když se kouzelná studánka "vypíná" jako televizní obrazovka, je to možná vtipné, ale přání "chci pod nohama pevnou zem" tady znamená "teleportuju se před bránu hradu, kam se potřebuju dostat", a pokud jde o rozuzlení celého příběhu, tak to je naprosto k smíchu - u pohádky asi není potřeba hrát si na spoilery, pokud jde o konec, takže vězte, že hlavní kladný hrdina úplnou haluzí pozře osmózou ze vzduchu rozhodující informaci, a dojde k "peckové" pointě jako z Harryho Pottera 1 nebo 4... Takže je mi líto, ale takovéhle pohádkování je naprostá ztráta času... 50% za ty hezké velké celky lesnatých kopců, jinak by to byla typická provarová čtyřicítka;) ()

Akaja odpad!

všechny recenze uživatele

Já jsem to dokoukala do konce! Když už je něco tak hrozný, že tomu nejde uvěřit, tak nezbývá než to slupnout celý, aby si byl člověk jistej, že se to fakt stalo. Klouzek a výtrusy sem a výtrusy tam byly ok na pobavení, ale ... ježiš to ani nemám sílu komentovat. Nedělejte z diváků blbce - ani z dětí, prosím. ()

Reklama

Mia... 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhorsich pohadek, co jsem kdy videla. Herecke vykony se ani zdaleka nedaji nazvat hereckymi. Naprosto otresne zahrane, naprosto otresna kamera. Jedine, co je tam vylozene nadherne je zamek a okolni krajina. Coz ovsem neni objektivni, jelikoz tam bydlim a na zamek Nachod se divam primo z okna. Teplicko-Adrspachske skaly jsou unikatni a Broumovske jakbysmet, ale ty uz byly v mnoha pohadkach. Krajina uzasna, pohadka priserna. Dve hvezdy jsou pouze za pribeh, ktery se mi jevi jako opravdu pohadkovy a vicemene pekny, ovsem to by to do ruky museli vzit odbornici a ne odpornici :) .. vsichni herci vypadaji jako z ustavu pro labilne chore. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Velmi špatná pohádka, cítil jsem se jako u studentského filmu. Scénář mizerný, dialogy tupé, herecké výkony na pováženou, dramatičnost situací žádná, hudba na ručník a pohádkovost někde na míle daleko od tohoto "díla". Havně že při útěku má to děvče na sobě stále méně šatů, což? Jednu hvězdu dávám za naprosto ujetou koncepci Pavučince a jeho houbového tance a houbových hlášek a tetu Vláknici Patouillardovu. Ale patří to do pohádky? ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo Jana Vondráčka v roli Pavučince, tak by to byla spíše podprůměrná pohádka. Co hlavně vůbec nechápu, je zvolený způsob vyprávění. Kryštof Hádek má jistě příjemný hlas, ale zde bylo toho jeho vypravěčského hlasu fakt nadmíru. Kvalitní scénárista by se měl (snad s výjimkou úvodu a závěru pohádky) určitě poradit i bez vypravěče. Pokud jde o samotný příběh, v zásadě jde o docela slušné pohádkové vyprávění (snad až na onu nelogičnost kdy Pavučinec si myslí, že král Jaroslav nemá syna ale dceru a že Klárka není jeho ale štolby Petra). Ale způsob zpracování (kamera, střih) i většina ostatních hereckých výkonů (třeba takový Broňo Dolíček) za moc nestojí. Tak ještě, že je celé zachraňuje Jan Vondráček. A k tomu už snad jen krásná lokace zámku v Náchodě. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Když pronásleduje družina krále Jaroslava (Jiří Dvořák) bílého jelena, dostane král do ruky kuši. V dalších záběrech už ale kuši nikde nemá. (rakovnik)
  • Když Klárka (Tereza Hladišová) ke konci filmu tančí před Pavučincem s rukama nad hlavou, má v jednom podpaží velkou díru, ve druhém ne. (Clar)

Reklama

Reklama