Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V království lidí panuje král Jaroslav (J. Dvořák) s královnou Annou (Z. Vejvodová). Na první pohled je patrné, že se nevyvyšují nad jiné. Jejich děti si hrají běžně s ostatními a dobré jsou i vztahy královských manželů k rodině štolby Petra (P. Motloch). Místem, v němž platí zákony, které není radno překročit, je sousední Lesní země. Jeho panovnice (K. Brtníková) zůstává tajemně v pozadí a lidé mohou potkat pouze správce země Pavučince (J. Vondráček). Král Jaroslav je potrestán za překročení léta tradovaného zákazu a svoji svobodu musí vyvážit darem pro Pavučince. Jakmile zjistí, že by se musel vzdát svého syna, snaží se jej zachránit. Ale něco za něco – Pavučinec si přece jen svou oběť vybere. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Ach jo, ... Tak to zase dopadlo tak, jak to poslední dobou s českou pohádkou dopadá. Nedobře... Přitom by to tak vůbec nemuselo být! Nejvíce mě mrzí, že u velké většiny současných pohádek je na počátku dobrá myšlenka, někdy i herci, výprava, ... Ale ta realizace!!! Ta dopadá často mírně řečeno "vlažně". A když se k tomu přidá slabá pohádková pointa či nevýrazné herecké obsazení, jako tomu bylo v tomto případě, je malér na světě. Malér v pravém slova smyslu - protože pohádka je určena nejen pro děti, ale i pro ty starší, a přinejmenším ti starší museli být v případě Lesní země zklamání. A pochybuji o tom, že by se děti k této pohádce rády vracely. Zde bych ještě "vyzdvihla" roli pavoučího muže, který měl vliv na mé hodnocení. Dvě či nadějné tři hvězdičky? Dvě. "Pavučinkaů pohádku notně znehodnotil... 39% ()

12055 

všechny recenze uživatele

Takovéhle rádobypohádky by se raději ani neměly točit. Místo navození dobré nálady působí spíše naopak. Žalostný scénář, jako by vymyslel žák základní školy o polední pauze. Děj je navíc dost zmatený a konec s citací typu: "Skončí to šťastně, však už to znáte", zatloukl poslední hřebíček do rakvičky. Malé bezvýznamné plus si zaslouží pár vtipných výstupů Pavučince nebo snad snaha o nové pohádkové motivy, jako například neviditelná cesta. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neskutečně se vlekoucí báchorka, která mohla být klidně dvacetiminutovou jednohubkou. Modernizace v podobě "monitorové" studánky, nehezká dcera štolby a necharismatický princ Jaroslav s jedním přihlouplým výrazem a interaktivní mapou a pak povídání, povídání, povídání...potěšitelné jsou snad jen exteriéry, protože do interiérů nás filmaři nevzali, kromě jedné místnosti na Novém Hradě. Zajímavé taktéž je, že se nekoná pohádkový konec. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z pohádek, která má vlastního vypravěče. V některých pasážích je ale zbytečný. Pohádka je celkově slabá a to včetně hudby. Zasmát se pak lze pouze, když Pavučinec tančí. Na druhé straně se točilo v krásných exteriérech, ale to samo o sobě na kvalitu vůbec nestačí. Tím spíše, když je to zbytečně natažené. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Celkem originální pohádka s roztomilými zkárovanými záporáky, jejichž hlavní představitel se jmenuje Pavučinec. Ovšem aby si ho nepletli se nebezpečnou houbou, nechává se raději oslovovat pán z Pavučin. Jeho dva neškodní poskokové patrně utekli z Jedličkova ústavu ještě před dokončením léčby. Sám Pavučinec je ale ještě mnohem vyšinutější výtečník, který patrně ujíždí na koňských dávkách všech možných prašivek, které mu jeho les nabízí. S tímto psychopatem se musí utkat princ, který z jeho spárů s velkým štěstím před lety vyklouzl. Dobře a vtipně zahrané s několika efektními záběry – kupříkladu potok s vařící vodou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo se na zámku Náchod, na Kočičím hradě u Ostaše, na Novém hradě u Blanska, v Adršpašských skalách, na Státním zámku Náchod, NPÚ ÚOP v Pardubicích, Novém hradu u Adamova, v oboře zámku Opočno, v Oboře Žehušice, na Býčí skále a v CHKO Broumovsko. (M.B)
  • Když pronásleduje družina krále Jaroslava (Jiří Dvořák) bílého jelena, dostane král do ruky kuši. V dalších záběrech už ale kuši nikde nemá. (rakovnik)

Reklama

Reklama