foto

Jan Vondráček

  • nar. 16.8.1966 (51 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Vondráček vystudoval gymnázium a po vojně (kde působil v Armádním uměleckém souboru) nastoupil studium na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Po jeho řádném ukončení v roce 1994 se stal členem nově vzniklého Dejvického divadla. Odtud odešel spolu s dalšími kolegy do souboru Divadla v Dlouhé. K divadelním inscenacím rovněž skládá a aranžuje hudbu. Výborně zpívá a hraje na několik hudebních nástrojů.

Jeho nesporné činoherní kvality pak prověřily mnohé role, za hlavní úlohu Lelia v Goldoniho Lháři získal několik cen za herecký výkon, především Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon za rok 2005. V roce 2012 se ujal první samostatné režie představení Kdyby tisíc klarinetů v Divadle pod Palmovkou. Před filmovou kamerou se poprvé mihl již v roce 1983 v Herzově Strace v hrsti. První větší filmovou rolí byl Vychodil v Sametových vrazích (2005) režiséra J. Svobody. V koprodukčním snímku Pokoj v duši (2009) hrál kněze Marka. V roce 2013 ztělesnil ve snímku Příběh kmotra, roli Tipla, komplice hlavního hrdiny v podání O. Vetchého.

Několik zajímavých příležitostí mu dala rovněž televize. V roce 2014 si zahrál v seriálu České století roli Oldřicha Černíka. Ve filmu Hlas pro římského krále (2016) byl představitelem francouzského krále Karla IV. Sličného, v seriálu Já, Mattoni (2016) si zahrál roli Lea von Mattoniho, syna hlavního představitele.

Rozsáhlá je rovněž jeho práce v dabingu. Jeho hlas se stal známý především díky seriálu Mentalista, kde mluví hlavní postavu Patrika Janea. V roce 2010 obdržel za tento dabérský výkon diváckou Cenu Františka Filipovského.

Syn Vojtěch Vondráček studuje herectví a má za sebou již několik epizodních postav v televizních seriálech, např. Gympl s (r)učením omezeným nebo Vraždy v kruhu.

Viktor "Corado" Zollmann

Herecká filmografie

Filmy

2018 Jan Palach
2017 Hurvínek a kouzelné muzeum
Lajka
Přání k mání
2016 Ani ve snu!
Hlas pro římského krále (TV film)
Ostravak Ostravski
Řachanda
2015 Svatojánský věneček (TV film)
2014 Gottland
Poslední cyklista (TV film)
2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
Příběh kmotra
Případ pro rybáře (TV film)
2012 Aplaus (TV film)
Modrý tygr
O pokladech (TV film)
Praho, má lásko (studentský film)
Probudím se včera
Vánoční hvězda (TV film)
2011 Alois Nebel
Lidice
Naši furianti (divadelní záznam)
Perfect Days
Villa Faber (TV film)
2010 Bludičky (TV film)
2009 Dilino a čert (TV film)
Klub osamělých srdcí (TV film)
Maškaráda čili Fantom Opery (divadelní záznam)
Nepolepšitelný (TV film)
O království z nudlí a štěstí bez konce (TV film)
Pokoj v duši
Post Bellum (TV film)
2008 Aljona (TV film)
Bathory
Běsi (divadelní záznam)
Kouzla králů (TV film)
Lovec vodního ticha (TV film)
Nebe a Vincek (TV film)
Šejdrem (TV film)
Vlna (TV film)
Vy nám taky, šéfe!
Ztracený princ (TV film)
2007 Boží duha (TV film)
Operace Silver A (TV film)
2006 Tajemství Lesní země (TV film)
Úřední hodiny (studentský film)
2005 Lhář (divadelní záznam)
Rajónové blues (TV film)
Sametoví vrazi
2004 Hodný chlapec (TV film)
2002 Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka (divadelní záznam)
Lidé z autobusů (studentský film)
Malá nesdělení
Udělení milosti se zamítá (TV film)
Z rodinného alba (TV film)
2001 Druhý plán (studentský film)
1999 Návrat ztraceného ráje
1998 Císař a tambor
1997 Báječná léta pod psa
Trampoty pana Humbla (TV film)
1988 Stupne poražených
1984 Šéfe, vrať se! (TV film)

TV seriály

2017 Anča a Pepík (TV seriál)
Strýc René (E07)
Čertovský hrádek (E06)
Anča obrem (E05)
další epizody (7)
Dabing Street (TV seriál)
Kafe & Cigárko (TV seriál)
Boj s tiskem (E02)
Kapitán Exner (TV seriál)
Bláznova smrt - 2. část (E12)
Bláznova smrt - 1. část (E11)
Na dosah ruky - 2. část (E10)
další epizody (12)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Lokomotiva vládního rady (E12)
Vlast a národ (E11)
Císařovna (E08)
další epizody (8)
Mordparta (TV seriál)
Oběť (S01E07)
V.I.P. vraždy (TV seriál)
Bez hlavy (S01E10)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
Policie Modrava (TV seriál)
Případ ukradené krasavice (S01E15)
Reportérka (TV seriál)
V souboji (E03)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Ve jménu otce (E07)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Diskrétní odpad (S01E05)
Luketka (S01E04)
České století (TV seriál)
Musíme se dohodnout (1968) (E06)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Sanitka 2 (TV seriál)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
O lyrickém zloději (E09)
Zmizení herce Bendy (E02)
2010 Králíkova čítanka (TV seriál)
2009 Expozitura (TV seriál)
Proč bychom se netopili (TV seriál)
2007 Světla pasáže (TV seriál)
2005 Eden (TV seriál)
Bruslaři (E05)
Ulice (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
Bitva o kopec (E09)
2000 Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
1994 Prima sezona (TV seriál)

Dokumentární

2015 Mistr a kazatel (TV film) - vyp.
2014 František Čáp: chvíle rozhodnutí (TV film) - vyp.
2011 Kamenný příběh - vyp.
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2014 (Vel)Mistr E (TV pořad)
2013 Čtení do ouška (TV pořad)
Mistr E (TV pořad)
2011 Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad)
2008 Ceny Ministerstva kultury 2008 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace