Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Nic mě v poslední době nerozhodilo tak jako fakt, že Anna Elliotová je od r. 2006 „Namlouvání a přemlouvání“ - snad knihkupci doufali, že „&“ zvýší poptávku po této skromné slečně. Naši filmoví distributoři naopak usoudili, že Austenové bylo již dosti, jméno z názvu vytrhli a vznikl podobný patvar. Bez Jane Austen totiž film nefunguje – ona je hlavní spojnicí a důkazem toho, že všechny příběhy byly již řečeny a my je jen slepě opakujeme nehledíce na to, zda jde o rozvodové řízení či o Star Wars. Je tak zahájena série klamů, v níž hrdinové utíkají před problémy do ideálního světa klasicistní Anglie a my zatím sníme jejich životy, které jsou stejně nereálné a stejně zábavné. Jako oni si i my uvědomujeme marnost našeho počínání, ale kdo ví, třeba vyjdeme z kina a stane se nám něco nereálně úžasného (tedy za předpokladu, že cílem není sehnat Annu Elliotovou). ()

Pingu 

všechny recenze uživatele

No... tak tohle bude těžké :o)). Jane Austen jsem nikdy nečetl, Rozum a Cit jsem viděl někdy.....no, nějakej pátek už to taky bude a na Pýchu a předsudek jsem se ještě nedostal. Navíc začátek filmu mi přišel dost nudnej a já si říkal, že je to zase nějakej film pro ženský a chtělo se mi to vypnout. Jenomže..... on se ten film, jak se pomalu rozjížděl nedal vypnout tak lehce. Postupem času si mně příběh pořád víc a víc obtáčel kolem prstu a dostával se pomalu pod kůži. Nejen tím jak plynul děj a knižní klub přecházel od knihy ke knize, ale s každou z postav se člověk sblíží a vcítí se do jejích pocitů. Alespoň tak se to stalo mně. Víc už bych nerad prozrazoval a tak jen dodám, že s Allegrou i Prudie bych šel až na kraj světa bez přemlouvání a že byla vážně klika, když Allegra nezkoušela ten "seskok padákem" :o)) ()

Reklama

Madluska 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný film o síle knihy a o nesmrtelnosti jedné autorky. Navíc s dobrou hudbou a vydařeným obsazením. Proč tedy dávám jen 3*? Za prvé proto (přiznávám se bez mučení), že mě knihy Austenové poněkud minuly, a tak jsem se u mnohých (zřejmě) odkazů příliš nechytala a tu a tam se ztrácela, za druhé proto, že závěr byl až tak neuvěřitelný a sladký, že to rozhodilo i mě, za třetí proto, že se mi nelíbí využívání/zneužívání lidí jako nástrojů (takže jsem celou dobu litovala především Grigga v zajetí jeho romantické lásky). Co naplat, snad si jednou přečtu něco od Ursuly Le Guin. :-) P.S.: I kdyby se tu objevilo milion chyb a nedostatků (a tolik jich fakt nebylo ;-)), tak je zapomenu spíš než onu památnou větu: "Nikdy nepodceňuj dobře napsaný dopis!" ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil především proto, že to je příjemný příběh, vlastně mnoho příběhů, které dokáží zaujmout i bez přeslazeného lovestory, přihlouplých experimentů a snahy vyrazit nám dech nečekanými zvraty. Tento film nic neláme přes koleno a prostě plyne. Knihy Jane Austen jsem nečetl a ve filmech se s postavami člověk neseznámí tak, aby mu zůstaly v paměti a nesplývaly. Přesto to nebylo, troufám si říci, při sledování tohoto filmu výrazně na škodu, už z toho důvodu, že jsem s hodnocením 80 % neváhal ani chviličku. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Taky bych nejradši založila knižní klub Jane Austenové. Přístup bychom měly jen my ženské, abychom se vypovídaly, a pokud by se tam měl objevit i chlap, tak jen takový hezounek, jako je Hugh Dancy. Díky četbě, rozebrání a pochopení děl Jane Austenové bychom všichni změnili své vztahy k lepšímu, a následoval by happyend, jako ve filmu. Ne, vážně, to byl úžasný, lehoučký film, plný zajímavých životních mouder, které je dobré vyslechnout, jako například věta: Nikdy nepodceňuj sílu dobře napsaného dopisu. Herecké výkony všech byly výborné a chtěla bych vyzdvihnout i velmi dobrý český dabing. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)
  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Každý herec byl požádán, aby si přečetl dané knihy, o nichž se ve filmu diskutuje. (Morien)

Reklama

Reklama