Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

kalap 

všechny recenze uživatele

Krásne štebotavý film v ktorom Jane Austen , ktorú som tiež nečítal , tak tu vôbec nebola podstatná , ona v tom filme bola len nahoz na smeč , ale ten smeč museli zrealizovať oni sami , svojou vzájomnou chcelosťou a láskou. A ja tlieskam , ako určite všetci diváci tomu nádhernemu smeču aj ked ten nahoz nebol na zahodenie. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Nic mě v poslední době nerozhodilo tak jako fakt, že Anna Elliotová je od r. 2006 „Namlouvání a přemlouvání“ - snad knihkupci doufali, že „&“ zvýší poptávku po této skromné slečně. Naši filmoví distributoři naopak usoudili, že Austenové bylo již dosti, jméno z názvu vytrhli a vznikl podobný patvar. Bez Jane Austen totiž film nefunguje – ona je hlavní spojnicí a důkazem toho, že všechny příběhy byly již řečeny a my je jen slepě opakujeme nehledíce na to, zda jde o rozvodové řízení či o Star Wars. Je tak zahájena série klamů, v níž hrdinové utíkají před problémy do ideálního světa klasicistní Anglie a my zatím sníme jejich životy, které jsou stejně nereálné a stejně zábavné. Jako oni si i my uvědomujeme marnost našeho počínání, ale kdo ví, třeba vyjdeme z kina a stane se nám něco nereálně úžasného (tedy za předpokladu, že cílem není sehnat Annu Elliotovou). ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno mě tenhle film nijak příliš nenadchl. Ale já jsem s tím tak trochu i počítal, protože knihy Jane Austenové neznám a neviděl jsem žádný z filmů, které byly podle jejích knih natočeny. Takže části, kdy členové čtenářského kroužku rozebírají jednotlivé knihy pro mě byly extrémně nudné. Ty ostatní části, kdy postavy žily svoje životy, už byly o něco lepší, ale tam jsem to měl zase komplikované v tom, že jsem se neorientoval v ženských postavách, na můj vkus jich tam bylo hodně a nevěděl jsem, která se jak jmenuje. Za celý film jsem například nepřišel na to, která z těch hrdinek je tou Silvií, kterou měl Grigg vzít někam na oběd. Jakmile se zkrátka někde sejde více hlavních ženských hrdinek najednou, tak mám prostě problém s orientováním se v jednotlivých postavách, takže i z tohoto důvodu mám z filmu smíšené pocity, spíše tedy pociťuji určité zklamání, které chvílemi bylo tak veliké, že jsem uvažoval i o dvou hvězdách. Jenže naštěstí tenhle film má několik výhod. Předně jsem od něj nic moc nečekal a koukal jsem na něj spíše s despektem, takže vlastně to zklamání je minimální, říká se, že kdo nic neočekává, ten nebývá zklamán. A další výhodou jsou velice kvalitní páni herci. Hugh Dancy se mi líbil už v Báječném světě shopaholiků a zde byl opět okouzlující a sympatický, Kevin Zegers mě zase zaujal ve filmu Transamerika a zde jeho výkon rozhodně potěšil. Takže jen díky mým minimálním očekáváním a díky kvalitním mužským výkonům film neposílám do podprůměru a uděluji tu lepší variantu, tedy tři hvězdy, i když jsou lehce podprůměrné. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Taky bych nejradši založila knižní klub Jane Austenové. Přístup bychom měly jen my ženské, abychom se vypovídaly, a pokud by se tam měl objevit i chlap, tak jen takový hezounek, jako je Hugh Dancy. Díky četbě, rozebrání a pochopení děl Jane Austenové bychom všichni změnili své vztahy k lepšímu, a následoval by happyend, jako ve filmu. Ne, vážně, to byl úžasný, lehoučký film, plný zajímavých životních mouder, které je dobré vyslechnout, jako například věta: Nikdy nepodceňuj sílu dobře napsaného dopisu. Herecké výkony všech byly výborné a chtěla bych vyzdvihnout i velmi dobrý český dabing. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Trošku si myslím, že se znalostí kompletního díla Jane Austen roste i zábava u tohodle snímku. Samozřejmě, pokud jste nečetli nic se neděje, ale pokud ano, u diskuzí o jejích knihách se pobavíte a možná najdete i paralely se životem hlavních postav. A možná právě to, je na celém filmu vlastně to nejzábavnější. I když celý koncept filmu je příjemný s velkou dávkou nadhledu. Protože upřímně řečeno The Jane Austen Book Club zůstal na půli cesty - pro fanoušky Jane Austen zbyde smutek, že tam té Jane bylo vlastně málo a těm, co dílo neznají, bude připadat, že těch děl je tam vlastně až příliš. Já jsem fanynka Jane Austen, takže na můj vkus tam bylo Jane málo. Ale i tak rozhodně příjemný snímek. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Každý herec byl požádán, aby si přečetl dané knihy, o nichž se ve filmu diskutuje. (Morien)
  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)

Reklama

Reklama