Reklama

Reklama

Green Day: Kulka v bibli

(koncert)
  • Velká Británie Green Day: Bullet in a Bible
Hudební / Dokumentární
Velká Británie / USA, 2005, 115 min

Velká punková párty z anglického Milton Keynes, kterou kalifornské trio postavilo na písních z nejúspěšnějšího alba American Idiot. Vítr rozfoukal mraky a paprsky zapadajícího slunce upletly romantický večer. Snová atmosféra. Nikoliv však pro obyvatele Milton Keynes, kde za pár minut vypukne punkový rej kalifornských Green Day. Kapela nezvolila Milton Keynes náhodou. Město ve střední Anglii má strategickou polohu – Londýn, Leicester, Birmingham, Oxford či Cambridge co by kamenem dohodil. Spousta studentů i učňů z okolí si nechce nechat událost ujít. Fanoušci přijíždějí ze všech stran. Jejich konečný počet se zastavil na čísle 65 tisíc. Green Day jsou poctěni dosud největší návštěvností. Zájem není překvapením, protože kapela přivezla Amerického idiota. Rozuměj: Green Day tehdy propagovali aktuální album American Idiot (2004). V roce 2005 nejprodávanější deska (8 mil. kopií), oceněná v řadě anket kritiků, včetně Grammy Awards (album roku v kategorii rock a pop).
Slunce už je nízko, když Billie Joe Armstrong a spol. zahajují. Úvodní skladba: American Idiot. Masa lidí se dává do skoku – i nezasvěcenému divákovi u televize padá úžasem čelist. Green Day udeří podruhé: Jesus of Suburbia. Jo, s touhle písní na to kápli. Bezmála desetiminutový punkový opus vyprávějící příběh kluka odkudsi z Buranova se stal až hymnickým. Vyšel měsíc a Billie Joe Armstrong dál neúnavně řeže do kytary. Nelze si nevšimnout propocené černé košile a poněkud rozostřených černých linek pod očima – takhle nějak vypadá novodobý, punkový romantik v koncertním nápřahu. Louku za Milton Keynes proměnil v žhnoucí kotel a sebe pasoval do role kotelníka. Charismatický frontman hraje i baví. A publikum se chytá všeho, co na pódiu vymyslí. Mimochodem, následující den přidali Green Day druhý koncert. Byl beznadějně vyprodaný. A proč název Kulka v bibli? Ne, nejde o punkovou extravaganci. Během koncertování po Anglii si Green Day udělali čas na návštěvu londýnského Imperial War muzea. Mezi exponáty je zaujala bible, do které je zavrtaná kulka. Útlá knížka zachránila majiteli život. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Pompaj 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem fanouškem GD, ale po albu Uno! jsem se rozhodl ( na doporučení) podívat na Bullet in a Bible. A musím přiznat, že to byla pekelná jízda. Že by upadala kvalita během koncertu, to ne, stejná energie od začátku po konec ( jestli mi barák neposkočil o par metru do leva, tak se divím), naprostá bomba, kdo neviděl, měl by . Oblíbené písničky: 2,4,511 13 ()

filmer 

všechny recenze uživatele

Tak, davam 4*...no co se tyce hudby, ta je OK, nekdy mam strasnou chut si tento melodicky punk pustit co nejhlasiteji a uzivat si to vsemi moznymi zpusoby :), ale celkove vzato se to nestava az tak casto a ma oblibena hudba je trosku odlisna. Co mi fakt dost vadilo, bylo to preskakovani z barevna do cernobila a zase zpatky...proc tohle sakra delali...rusilo me to teda nevidane...:) Zabery za zakulisi se mi ale zase naopak libily, protoze mam jiste sympatie k rockovemu zivotu (ale normalne jsem civilizovany clovek). No cili, Green Day je spicka mezi svou punkovou konkurenci a myslim si, ze jsou na vrcholu zaslouzene. Takze si tenhle koncert urcite pustte, docela zajimave... ()

Reklama

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Tato kapela je má nejoblíbenější a naživo je nejposlouchatelnější a jednoznačně nejlepší (písničky jakoby hrály v originále a do toho skvělá Billie Joeova manipulace s davem). V jejich textech lze najít poukazování na mnoho společenských i politických problémů. Toto jsou hrdinové, kteří se nebojí říci svůj názor. ()

ccaaggii 

všechny recenze uživatele

Výborný koncert...fascinuje mě že skoro vždycky nechají aspoň na jednu skladbu někoho z publika hrát...mimochodem ten kdo říká, že Green Day je špatný jen proto že hraje jednoduchou hudbu, je idiot a nevyzná se v hudbě. Patrně nikdy neslyšel o punku, to je styl, který vyznává rychlou, jednoduchou a agresivní hudbu založenou zpravidla na 3 akordech, v tomhle směru Green Day posouvá punk ještě dál, jsou jakýsimi průkopníky, řekl bych... ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen co dávali na ČT, takže asi jen hodinovou část. Přesto jsem si to skvěle užil. Skoro všechny písničky z alba American Idiot byly převedeny i do videoklipu, proto jsem je znal a mohl jsem si je plně vychutnat znovu s obrázky nádherné atmosféry z turné po Anglii. Rozhovory byly trochu navíc, ale udělali z Bullet in a Bible trochu něco jinýho než jen obyčejný záznam koncertu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • V USA bylo DVD úspěšné a v hitparádě alb ''Billboard 200'' dosáhlo 8. příčky. Prodáno bylo přes 500 000 kopií. (GreatestFan)
  • Na záznamu jsou vynechány písně ''Jaded'', ''Knowledge'', ''She'', ''Maria'', ''Homecoming'' a ''We Are The Champions'' původně od kapely Queen. (GreatestFan)
  • Na koncertu hraje Billie Joe  song ''Time Of Your Life'' jako na jednom z mála případů na elektrickou kytaru, většinou a v originále ji hraje na akustickou. (GreatestFan)

Reklama

Reklama