Reklama

Reklama

Po stopách svého slavného krajana, francouzského tvůrce hororů Alexandra Ajy, a velmi specifických a krvavých italských giallo filmů se vydalo režisérské duo Alexandre Bustillo a Julien Maury. A jejich vynikající hororový thriller z roku 2007, který byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Sitges, je skutečně určen jen otrlým povahám. Hlavní hrdinkou je zde těhotná fotografka Sarah, které se jednoho deštivého dne po vážné dopravní nehodě zhroutí celý svět. Ona sice ze zkroucených plechů nakonec vyvázne živá, a dokonce i plod, který nosí v těle, je podle doktorů nezraněn, zato její životní partner Matthieu zaplatí tragický incident životem. A ani o čtyři měsíce později, v čas Vánoc, není Sarah s touto životní ztrátou smířena. Během jedné ze svátečních nocí krátce před porodem se ale odehraje událost, která její pohled na svět změní. Jejím poslem je zoufalé zabušení na dveře, za nimiž stojí neznámá žena tvrdící, že sama právě prožila vážnou dopravní nehodu a potřebuje si zavolat. Zakrátko je jasné, že její příchod rozhodně není náhodný. Tato osoba přišla do domu ubližovat a prolévat krev. Je to ďábel v lidském těle a vyčerpaná Sarah nemůže doufat, že někdo uslyší její volání o pomoc. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (586)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Bacha spoilery: "Je to ďábel v lidském těle a vyčerpaná Sarah nemůže doufat, že někdo uslyší její volání o pomoc." --- Tak píše ve svém oficiálním textu autor? Její volání o pomoc by bylo slyšet na sto honů daleko, stačilo jen otevřít okno!!! Tak to se teda moc nepovedlo. Co se dál nepovedlo je přílišná překombinovanost závěru. Film se rozjede skvěle, první půlka dobrá, napětí na supr úrovni. První krev se taky ještě dala. Ale pak se to zvrhne v tak neskutečná krvavá jatka, že to rozhodí i otrlejší diváky a hlavně to všechno jaksi ztrácí. Tento film opravdu není pro slabé žaludky a varuju vás předem ženy - mohlo by to ve vás uchovat nepříjemné vzpomínky. Pokud vám tedy nevadí totálně rozšrotovaná těhotná dívka, které šílená děva s roztaveným ksichtem a ukouslým jazykem odrodí dítě rozšmiknutím břicha nůžkami, tak potom nic proti. Samozřejmě, je to jen film, ale Frantíci opravdu umí a ty jejich masové orgie (nůžky zabodnuté v ruce, v koleni, v hlavě, pletací jehlice v oku, v krku, ...) jsou natočeny až moc dobře a barvitě. Jsou to prostě krvavá jatka s dějem, co nestojí za moc (malá pointa se najde) a s napětím, jenž je narušováno někdy až stupidními scénami. 55% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Žádný Frontiére(s), ani Martyrs, ale INSIDE - pro mě snad absolutní špička mezi francouzskými krváky! Opravdu mrazivá první půlka mě dokonale dusila ve vlastní šťávě, aby rozehrála v té druhé šílený masakr. Kamera byla vynikající, parádně mě vtáhla do dění, do toho hudba perfektně doplňovala tísnivou atmosféru uvnitř domu. A efekty... to je kapitola sama o sobě. Vraždí se tu hlavně nůžkami, ale dojde i na jehlice a pistole. Žena v černém měla opravdu nepříjemný kukuč, nechtěl bych jí potkat v noci. Její práce s nůžkami mi byla krajně nepříjemná :) I přes občasné logické kiksy jsem dostal přesně to, co jsem od filmu čekal, možná i trochu víc. Každopádně jsem nadmíru spokojen. Krvavá lázeň, jenž vskutku není pro slabé povahy. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové tak tohle je konec! Dobře jsem věděl, že to nebude žádný kafíčko, ale tohle je extrém všech extrémů. Strašně rád bych tomu udělil plnej počet a stejně tak bych chtěl dát odpad, nakonec moje hodnocení zůstane někde mezi tím. Né, že by to bylo špatný. Po režijní, scénáristický a technický stránce je to vlastně docela dobrý. Ale pro Boha proč ten strašnej důraz na brutalitu?! Pravda, jinak by to bylo o třídu horší, ale raději budu koukat na špatnej film, než na cvokařinu ze který budu mít do konce svýho života trauma. Dávam tři hvězdy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výstavka explicitního násilí se úžasně prolíná s nekompromisně zlým napětím a vytváří neopakovatelnou atmosféru, ze které si budete v lepším případě kousat jenom nehty. Je až s podivem, že vzhledem k zachování pravidel žánru se snímek stále drží v rovině relativní věrohodnosti, jak v chování postav, tak i celém vršení zmasakrovaných těl, a tím dostává ještě zvrácenější a brutálnější rozměr. V některých kinematografických disciplínách se holt Francouzi začínají jevit jako bezkonkurenční borci. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další vynikající francouzský horor, který se může zcela jistě chlubit naprosto výbornými prvními dvěma třetinami, jež se vinou v rámci thrillerového home invasion. Posléze se film promění ve finální jatka, která sice hrají v globálním gore měřítku prim, nicméně místy mě v této pasáži film kudlil jistou dávkou dějové nereálnosti. Tato výtka je ale opravdu velmi minoritní a týká se víceméně pouze jinak naprosto skvělé šavlozubé záporačky a jejího master skillu ve vybíjení skvadry policajtů. "Inside" scény a samotné zakončení jsou pak velmi stylové, takže po druhé projekci po velmi dlouhé době zvedám na slabší plnej kotel. V rámci žánru, kvůli originalitě a tomu špičkovému gore je tohle povinnost. 90% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Fotoaparát, který má Sarah, je kinofilmový Canon EOS 3. (Trainspotter)
  • Natáčení začalo 2. října 2006 a probíhalo v Paříži. (bianci)
  • V záběru, kdy Sarah (Alysson Paradis) otevírá dveře policistům, je možné všimnout si, že její dům má přiznačné číslo 666. (K.I.N.G.)

Související novinky

Francouzský řezník se vrací

Francouzský řezník se vrací

09.11.2014

Roku 2008 světové festivaly „terorizovala" trojice brutálních hororů z Francie, díky které se dokonce začalo mluvit o jakési nové francouzské hororové vlně, v článcích občas nazývané „new french… (více)

Remake Hellraisera bude krvák

Remake Hellraisera bude krvák

30.10.2008

A zřejmě pořádný. Díky alespoň za to. Nemá smysl sténat nad przněním další hororové klasiky. Poslední sequely už ji zprznily tak, že alespoň pokus o návrat k duchu původního filmu může Pinheadovi a… (více)

Reklama

Reklama