Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nech tu každý nadáva na Moorovu zaujatosť a poukazovanie na veci len z jedného uhla pohľadu, mne je tento chlapík veľmi sympatický a fandím mu. A to nielen preto, že je schopný filmár, on má totiž potrebu poukazovať na veci, o ktorých ostatní mlčia a pritom by sa mali pripojiť na jeho stranu. Vďaka jeho dokumentom vidím ako si to v tej krajine neobmedzených možností ľudia žijú. Zdá sa mi, že je to miestami aj trochu na pi-u. A nech mi tu nik nehovorí, že to tento tučko v šiltovke robí len pre prachy. A P.S.: Straaašne nenávidím Busha. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Je to takove... americke... Hodne slz, dojeti, mrtvych a prehnanych reakci. Jenze pod tim vsim se skryva jakesi kopnuti do vlastniho hnizda, da-li se to tak rict. Amerika uz davno neni mistem, kde si Evropani plni svuj "American dream". Spis naopak - Amerika se zacina obracet na Evropu, odkud by chtela cerpat sve vzory. Presne takhle pojmul M. Moore svuj dalsi dokument: socialne-zdravotni pojisteni ve vetsinove Evrope vs. komplikovany system zdravotniho pojisteni v Americe. K dokumentu Sicko se ale rozhodne neda pristupovat tak, jak divak pristupuje k vetsine dokumentu. Nejde o prime zachyceni reality, ale o to, jak Americane svuj system zdravotniho pojisteni sami vnimaji. Pokud se na dokument koukam z tohohle pohledu, musim dat jednu hvezdicku navic. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda že si Moore tak dlouho a pečlivě budoval pověst dokumentaristy který hlásá levičáckou propagandu... protože tím značně nabourává dopad argumentů předkládaných v Sicko, protože tady má prostě pravdu. Pořád nabízí svůj subjektivní pohled, ale na tak jednostranný problém a s tak silnou argumentací, že jeho "nedokumentární zaujatost" působí spíš jako šibalský trolling. A troll, to on je výtečný, obzvlášť v geniálně promyšlené pointě... a ještě více pak v osobní tečce na závěr. Hlavně ovšem nezapomněl nic ze své snahy v prvé řadě pobavit, a na hraně nestravitelné bulvarizace ve svých režijních skopičinách a snaze zesměšnit kritizované bruslí podle mě (tentokrát) bez problémů a se ctí. Bez problémů se tak Sicko dá označit za nejlepší z jeho dokumentů. 8/10 ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který by se měl automaticky pouštět na ministerstvu zdravotnictví. Není to žádná socialistická propaganda, je to film o tom, jak se chovat k nemocným lidem, jak si vážit jeden druhého. O tom, že když si jednou platíme zdravotní pojištění, tak proč dávat 60 000 dollarů za přišití prostředníčku. Je to film o střetu dvou myšlení, na jedné straně komerční zdravotnictví v USA, které je čistě o zisku pro majitele a ředitele a kdo na léčbu nemá peníze, má smůlu...ale naopak těm, co peníze mají, se dostává velmi dobrých služeb i dobrých doktorů (vím i z vlastní zkušenosti), jenže je to o penězích. Na druhé straně máme socialistické zdravotnictví, které je v mnoha státech Evropy či Asie, kde je za placení normálního zdravotního pojištění (které navíc hradí zaměstnavatel) dostupná péče pro všechny, ale kvalita služeb a nemocnic je výrazně horší. Nejvíc mě u nás deptají ty komunistický hnusopaneláky, kde léčený člověk snáz chytí depresi, než se zbaví nemoci. Moore je jednoznačně na straně socialistického zdravotnictví, ale chápu jeho rozhořčenost. Zdravotnictví v USA je dlouhodobě kvalitní, péče je tam dobrá, tak proč jenom nezměnit systém. Jenže to by si museli ti nahoře utáhnout opasky a navrátit zdravotnictví smysl pomoci všem, a toho se v USA jen tak nedočká. ....... Po technické stránce to možná není úplně nejúžasnější dokument, ale výtky k Moorovi, že je to demagog neuznávám. Proč by měl filmovat nějaké spokojené Americké zbohatlíky, kteří dostávají za těžké prachy nejlepší doktory? To není jeho cílová skupina a ani by tím ničeho nedocílil. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Moorovy filmy je pro mě velmi těžké hodnotit. Coby levičácká propaganda by to bylo nejspíš za "odpad", jako dokumentární film však musím hodnotit vysoko. Jen mě děsí, že tenhle další manipulativní kousek "socialistického prasete" M.M. bude plno diváků brát smrtelně vážně. Nicméně Moorovi nelze upřít, že si umí dokonale pohrávat s divákovými emocemi. Samé slzy, patos, šokující příběhy. U filmu jsem se rozhodně nenudila, místy jsem se i zasmála... ALE, jeho manipulativnost a nechutně jednostranný pohled na věc mě zároveň strašlivě iritoval. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • První film Michaela Moora ohodnocený jako PG-13 (do třinácti let nepřístupný) od The Big One. Všechny mezitím byly označeny R. (Othello)
  • Producenti dokumentu Bob a Harvey Weinstein jsou přátelé Clintonovic rodiny. Z tohoto důvodu vyvíjeli silný tlak na Michaela Moora, aby vystřihl pasáž o Hillary Clinton. (Othello)
  • Americké pojišťovny zakázaly svým zaměstnancům podávat jakékoli informace tvůrcům tohoto dokumentu. (Othello)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama