Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O skryté tváři české politiky a o cestě do jejích nejvyšších pater. Mocenská přediva uvnitř politických stran jsou pro nestraníky zahalena rouškou tajemství. Co rozhoduje o tom, že se někteří členové dostanou až na vrchol stranické hierarchie a jiným se to nikdy nepovede? Jaké vztahy, jaká psaná a nepsaná pravidla a jaké rituály panují v uzavřených mikrosvětech politických stran?
Režisér Robert Sedláček se více než půl roku pohyboval v zákulisí českých partají, v jejich sekretariátech a na schůzích, na nominačních i volebních sjezdech. Na pozadí parlamentních voleb v červnu 2006 i následného povolebního vyjednávání sledoval zblízka nejen špičkové politiky, ale také bezejmenné poslance a funkcionáře, na nichž vrcholová politika mnohdy stojí. Sedláček jako poutník procházející krajinou české politiky přihlíží bizarním a tragikomickým situacím, nervozitě, vášni, velkým slovům, gestům i rozpakům jejích obyvatel. Cesta k moci se nepokouší o detailní analýzu české politické scény, není ale ani pouhým barvitým záznamem vnitrostranického dění uplynulého roku. Její ambicí je přinést nadčasové svědectví o spojení člověka s politickou mocí. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Uživatel Ainy smazal svůj příspěvek.

powermac

powermac (hodnocení, recenze)

Dokument nabývá s politickým a časovým odstupem nových kontextů, vřele doporučuji.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

Tak mr. Sedláček má link na tuto diskusi, oznámení, že je zde jeho mail a moji pobídku, aby si zašel popovídat sem se všemi a nebavil se s někým jen na základě jím uváděného fyzického pohlaví. Jestli sem nakoukne, toť otázka.

Machrovic

Machrovic (hodnocení, recenze)

Víte někdo co je to ten zcizovací prvek? To nějakej pojem z psychoanalýzy nebo jen blábol z úst Sedláčka?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Nemyslím si, že zveřejnění toho dopisu je úplně nemístné, protože se svým způsobem týká celé čsfd. Mám dojem, že pan Sedláček nerozlišuje mezi čsfd a nějakou diskuzí na aktualne.cz, pravděpodobně ani netuší, že psaní komentářů tu není zadarmo, a že jejich zveřejněním se naopak člověk vystavuje hodnocení a kritice druhých. A že navzdory jménům a ikonkám se tu spousta uživatelů zná osobně navzájem. Ovšem tím "psychologizujícím" úvodem, mám pocit, by sem do diskuzí celkem zapadl.

francis

francis (hodnocení, recenze)

já mám dojem, že přestože tomu dopisu chvílema moc nerozumím, nepřipadá mi úplně blbej, i když je otázka, má-li tohle autor zapotřebí. je z toho (podle mě) cítit i trocha nadhledu - třeba tou potrefenou kejhající husou podle mě míní opravdu sebe, a pointu toho textu vidím v tom, že se pozastavuje nad tím, že někdo kouká na tolik věcí, který pak hodnotí jako odpad nebo jednou hvězdičkou (tudíž je považuje za hrozný sračky), a ještě k tomu píše komentář = věnuje další čas. na tuhle věc mám (po vaculíkovsku) dva víceméně protichůdný názory, takže se o tom nebudu rozepisovat. přidám už jen poznámku, že mi tenhle dopis přijde mnohem sympatičtější (netvrdím, že sympatickej), než většina "vyargumentovaných" příspěvků bluntmana, ve kterých by občas zapřel i nos mezi očima, než by uznal, že má jeho kritik v něčem pravdu.

Hogun

Hogun (hodnocení, recenze)

Na to ze "nechatuje" a nestraca cas podobnymi asi pre neho nezaujimavymi cinnostami, sa chlapik pomerne rozpisal... a ten jeho slovnik mi vobec nesedi, xce vypadat strasne zaujimavo a inteligentne a nad vecou a chova sa len ako ta trafena hus co spomina... a hlavne ze vidi do chlapskej logiky :o)

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

eh, si tak řikam, co si musel chudák režisér myslet, při čtení komentáře toho blba Igi.B :-)

Hebča

Hebča (hodnocení, recenze)

Mi Nü-Chai: neuvěřitelné, na to, že ten tvůj komentář není nijak zvlášť ostrý a útočný, tak ta reakce je naprosto neúměrná, tady má asi někdo problém...doufám, že si to pan režisér přečte

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Nemyslím, že to zveřejňování korespondence je správné, čekal jsem z diskuse, že to bude fakt "něco", ale je to celkem tradiční a očekávatelný dopis potrefené husy a typické nepochopení tvůrců, co z toho my máme :-)

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Pěkné, moc pěkné...Jen tak by mě ještě zajímalo, jakou chlapskou logiku pan režisér myslel.

Mi Nü-Chai

Mi Nü-Chai (hodnocení, recenze)

Pan Sedláček si přečetl můj komentář a hrubě se mu nelíbil, tak se mi rozhodl napsat...:)
"...no zato ty máš ve všem jasno, slečno. Taková mladá rozhněvaná žena, s planoucím pohledem a jasnozřivým viděním světa (je to trochu v kontrastu s tou přitupělou animací, co sis vybrala do ikony, ale to je nepochybně zcizovací prvek, viď?). Z textů jisté vzdělání patrné, životní zkušenost minimální. Zrovna dneska jsme řešili (s takovým podobně pokleslým kolegou, jako jsem já), fenomén i-netových odstřelovačů, co maj ty přezdívky jako děti, ikony jako děti a vlastní adjektiva jak právě přerostlý děti... a sebevědomí těch, který skrývá mlha. Jenom mě zajímalo, co vede druhého plameně řvát, jaké strašné sračky musel přetrpět, hledat znovu pro ně další slova, aby se neopakoval a vyvěšovat to, ztrácet tím čas hned nadvakrát...(vidět a pak psát). Co maj za vnitřní svět a co je obklopuje zevnějšku a kde se stala chyba... Já myslím, že normální je ztrácet čas tím, co mě těší a ne těšit se z toho, že můžu zvracet. No ale jsou vedle sebe různé světy, které se nikdy pochopit nedokážou...jak jsem to říkal v tom idiotském komentáři... Nejsem grafoman, nechatuju, považuju to za ztrátu času, jen mě kolega upozornil, abych si to našel a já si tu našel tebe, protože jsi byla na téhle zdi nářků k mému filmu jediná ženská a do chlapské logiky v tomto směru poměrně vidím. Ta otázka zůstává...jaktože tohle někomu stojí za to, takhle si anonymně plivnout, čím žije, jaký má témata...že má čas a energii na něco takového... Nepotřebuju odpověď; jenom abys věděla, že občas se ta náhoda stane a potrefená husa, se zastaví, popřemýšlí nad existencí paralelních světů, zakejhá a tak... S přiměřenou úctou Robert Sedláček"

Reklama

Reklama