foto

Vítězslav Jandák

  • nar. 3.8.1947 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vítězslav Jandák začal studovat v Brně na JAMU, ale ve druhém ročníku přestoupil na DAMU v Praze, studium dokončil v roce 1970. V letech 1969-1977 byl členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí, poté byl hercem souboru Filmového studia Barrandov (1977-1991), v 80. letech pohostinsky hrál v Laterně magice, dále hostoval například v Disku, od 90. let se aktivně věnuje politice.

Ve filmu hrál již za studií, v roce 1969 se objevil v krátkém dramatu HŘÍCH BOHA, což byla studentská práce polské režisérky Agnieszky Holland. Ve větší roli jsme jej mohli zaznamenat v komedii METRÁČEK (1971), pamatovat si jej můžeme také z pohádky TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU (1973), poté hrál v několika průměrných veselohrách a také válečných filmech, za zmínku ale stojí jeho participace v dramatu DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ (1976). Poté, co se stal výhradně filmovým hercem (1977), jeho filmografie se logicky rozrostla, točil několik filmů ročně, nicméně nikdy nehrál hlavní roli. Hrál také v seriálech (ARABELA, 1979; VELKÉ SEDLO, 1985) a televizních pohádkách. V roce 1986 hrál v zajímavém televizním dramatu JSOU URČITÉ HRANICE, který byl v roce 1988 oceněn na mezinárodním festivalu v Tokiu první cenou za nejlepší inscenaci. Z jeho pozdějších filmů je na místě uvést TANKOVÝ PRAPOR (1991) nebo Z PEKLA ŠTĚSTÍ (1999).

Po společenských změnách v roce 1989 se Jandák zapojil do politiky; v letech 1990-1992 byl členem zastupitelstva hlavního města Prahy, poté radním pro kulturu. Do politiky vstoupil původně za stranu Republikánská unie – Svobodný blok, poté byl členem KDU-ČSL a nakonec ODS. Z jeho dalších aktivit v oblasti filmu stojí za zmínku funkce prezidenta Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, kterou zastává od roku 1998. V letech 2005-2006 byl Vítězslav Jandák jako nestraník členem sociálně-demokratické vlády ve funkci ministra kultury České republiky. V roce 2006 byl pak za ČSSD zvolen do Poslanecké sněmovny.

Vítězslav Jandák je ženatý, s manželkou Zdenou, rozenou Veselou, má dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Policejní historky
2014 Bastardi (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Tajné sny (TV film)
2002 Perníková věž
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Z pekla štěstí 2
2000 Der Lebensborn - Pramen života
Početí mého mladšího bratra
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)
Z pekla štěstí
Z pekla štěstí (TV seriál)
1996 Konto separato
1995 Divoké pivo
Nevinný (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Brokovnice (TV film)
Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
Silvestrovská překvapení (TV film)
1991 Domácí představení (TV film)
Nález (TV film)
Tankový prapor
Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Velmi uvěřitelné příběhy: Siláci (TV film)
Žabí princ
1990 Byli jsme to my?
Poslední zastávka smrt (TV film)
Ten můj tam má spolužáka (TV film)
Tichá bolest
Zápas o člověka Nelibu (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Čeleď brouků finančníků (TV film)
Divoká svině
Jízda králů (TV film)
Můj přítel d'Artagnan
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Skřivánčí ticho
Úraz (TV film)
1988 Horká kaše
Lovec senzací
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Moudrá sova (TV film)
Paní Liška (TV film)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Případ medvědí jeskyně (TV film)
U nás doma (TV seriál)
1987 Copak je to za vojáka...
Koupelna (TV film)
Pravidlá kruhu
Přízrak (TV film)
Střecha nad hlavou (TV film)
1986 Akcia Edelstein
Černá punčocha
Hledač pokladu (TV film)
Jsou určité hranice (TV film)
Mladé víno
Není sirotek jako sirotek
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
XYZ (TV film)
1985 Černá země (TV seriál)
Havárie
Velké sedlo (TV seriál)
1984 Angolský deník lékařky (TV film)
Až do konce
Ferdinande, vrať se (TV film)
Láska z pasáže
O princezně Solimánské (TV film)
Slané pohádky (TV seriál)
Stín kapradiny
1983 Cizí lidé (TV film)
Dva kluci v palbě
Psí kůže (TV film)
Zámek Nekonečno
Zkouška (TV film)
1982 Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Šéfe, to je věc! (TV film)
1981 Zpěv naděje (TV film)
Zralé víno
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Děti zítřků
Dvacet tisíc mil pod mořem (TV film)
Signum laudis
Za trnkovým keřem
Zlatá slepice
1979 Arabela (TV seriál)
Diagnóza smrti
Kozel v kufru (TV film)
Mejdan na písku (TV film)
1978 Ježčí kůže (TV film)
Mladý muž a bílá velryba
Pohár pro vítěze (studentský film)
Stříbrná pila (TV seriál)
Trasa
Za oknem jiskří sníh (TV film)
1977 Florijánkovo štěstí (TV film)
Král jelenem (divadelní záznam)
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
O Honzovi a Barušce (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
Stránky z deníku (TV film)
Vo Brikitě (TV film)
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Bouřlivé víno
Dobrý den, město
Dým bramborové natě
Hodně štěstí! (studentský film)
Knabe mit den 13 Vätern, Der (TV seriál)
Povídky Svatopluka Čecha (TV film)
První housle (TV film)
Vítek (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Magnetická luneta (TV film)
Operace "Daybreak"
Osvobození Prahy
Plavení hříbat
Stěhovaví ptáci (TV film)
1974 Lesní ženka (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Sokolovo
1973 Adam a Otka
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Strach (studentský film)
Trávnička (TV film)
Tři oříšky pro Popelku
Údolí krásných žab
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Ctná paní Lucie (TV seriál)
Rodeo
1971 Klíč
Metráček
Pět mužů a jedno srdce
První radosti (TV film)
Velikonoční dovolená
1970 Žižkův meč (TV film)
1969 Hřích boha (studentský film)
Princezna Lada (TV film)

Dokumentární

2011 Film o filmu: Bouřlivé víno
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Samotářka Míla (TV film)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2006 Cesta k moci (TV film)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2013 Kdopak by se Čecha bál (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2004 Otázky Václava Moravce (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Benefice Václava Vorlíčka (TV pořad)
2000 Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Setkávání (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1987 Pět přání (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Hugo Toxxx: Volte mě (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace