Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1913. Vojna s Nemeckom sa blíži. Spisovateľ Rudyard Kipling je na vrchole svojej slávy v Britskom impériu. Jeho syn Jack je odhodlaný ísť bojovať, ale armáda a námorníctvo ho odmietnu - pre jeho slabý zrak. Kipling využije svoj vplyv a zariadi, aby Jack nastúpil k Írskej Garde. Jack ide na vojnu a čoskoro ho vyhlásia za nezvestného. Jeho rodina žije 2 roky v nádeji, že Jack je ranený, až kým sa nedozvie, že je mŕtvy. Kipling sa trápi - zrážka medzi zmyslom pre povinnosť a vlasť na jednej strane a zmyslom pre rodinu na strane druhej je nevyhnutná. Tá vyústi do pocitu viny.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film inšpirovaný skutočným osudom Jacka Kiplinga, ktorý po vypuknutí prvej svetovej vojny nastúpil napriek svojmu hendikepu do armády, má všetky atribúty kvalitnej drámy. Zamyslenie nad vlastenectvom a rodinnými vzťahmi je podané civilne a s emocionálne hĺbkou, ktorú posilňuje realistické vyobrazenie vojny. Názov snímky je súčasne názov básne, ktorú Kipling o svojom synovi napísal. Okrem silnej téme zaujmú výkony všetkých hlavných predstaviteľov. Daniel Radcliffe, ktorý je už neodmysliteľne spojený s postavou mladého čarodejníka Harryho Pottera, je v úlohe Jacka úplne presvedčivý a ukazuje, že možno od jeho herectva ešte veľa očakávať. Tento film som videl úplnou náhodou a napodiv ma uchvátil a nenechal hlavu chladnou. Tiež je veľmi zaujímavo natočený. Ide o výborný film, ktorý prináša nevšedný príbeh. Vojna je tu nenútene prepletená s osudmi hlavných postáv. Daniel Radcliffe podáva úžasný herecký výkon. Ani raz počas sledovania som si na Harryho Pottera nespomenul a to je to hlavné. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Daniel Radcliffe se do hlavní role tohoto filmu zoufale nehodí, natož pak ve chvíli, kdy mu tvůrci přilepí knír, aby vypadal starší. Od té chvíle vypadá spíše dosti směšně. Na druhou stranu - který osmnáctiletý velitel jednotky by nevypadal, že? Nicméně toto považuji za jediný nešvar - příběh, herecké výkony, hudba a podání - to vše hraje snímku do karet. Zoufalství a zároveň nezlomnost rodičů je doslova hmatatelná, přirozenost celého příběhu pak již nastolenou atmosféru jen podtrhuje. Pokud tedy překousnete Radcliffa (ale klid - i přes fakt, že má hlavní roli, se na scéně tak často zase nevyskytuje) a styl televizního filmu s nevelkým rozpočtem, pak je Legenda o mém synovi více než dobrou volbou. BTW Na imdb má tento film 73%, zde 51% - je to můj dojem, nebo zdejší neschopnost odebrat Radcliffa ze škatulky "Harry Potter" je skutečně nezdravá? ()

Reklama

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Zápletka prakticky o ničem, vyústěná v nic. Celou dobu se ten film tvářil, že mu vlastně všichni křivdí tím hodnocením a že se bude jednat o něco hlubšího a zajímavějšího, ovšem najednou jakoby scénárista zmizel a tak jeho náhradník udělal jen tlustou tečku a dopsal potom jen snůšku keců. Daniel Radliffe snad není úplně nejhorší herec, ovšem válečného důstojníka z první světové s knírkem hrát opravdu nemůže. Za první půlku filmu hodnotím ještě slušně. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak může ovlivnit jedna postava náhled na herce jako takového. Ano, mluvím o Danielu Radcliffovi. Jako důstojník s knírkem vypadá chvílemi až příliš strojeně a to že nosí brýle jako jeho nejznámější charakter je jen drobná kosmetická podobnost. Ale dost kritiky! Co týče zpracování, tak na televizní film jde o standard, který neurazí ani neohromí. Herecký ánsámbl je sympatický a samotný příběh solidně předvedený. Zkrátka důkaz toho, jak jedna role může zastínit všechny ostatní aktérské počiny. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nechápu to nadšení mladých mužů, kteří se hrnou do války jakoby se nechumelilo. Jejich nadšení ale přejde s prvními bojovými hrůzami, které tito mladíci zažijí na vlastní kůži. Rudyard Kipling byl fanatik a nejdříve jsem si myslela, že tenhle fanatismus přenesl na svého syna, ale ten chtěl jen volně dýchat a zbavit se rodinných okovů, které ho pevně svazovaly. Doufám, že pan Kipling byl na svého syna náležitě hrdý a že jen tak nezapomněl na svědectví vojáka, který přišel jeho rodinu navštívit. Daniel Radcliffe s knírkem vypadal jako sňatkový podvodník. Kim Cattrall by měla konečně zapomenout na Sex ve městě a začít se konečně věnovat rolím jako byla tahle, kde hrála Danielovu matku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Caroline Kipling (Kim Cattrall) pátra po svojom synovi medzi fotografiami britských vojakov z nemeckých zajateckých táborov. Na niektorých fotografiách je viditeľné, že vojaci majú prilbu Brodie, ktorá bola prvýkrát použitá až v apríli 1916 v bitke pri belgickej dedine Sint-Elooi, pričom táto časť filmu sa odohráva koncom roku 1915. (Lishiak)
  • David Haig napsal scénář a ve filmu si zahrál i hlavní roli. (Terva)
  • Počas výcvikovej sekvencie si je možné všimnúť, že vojaci stláčajú spúšť na puške Lee-Enfield ukazovákom. V skutočnosti boli vojaci vycvičení tak, aby spúšť stláčali prostredníkom. Ukazovákom a palcom obsluhovali záver pušky, vďaka čomu dosahovali rýchlosť streľby až 20 rán za minútu. (Lishiak)

Reklama

Reklama