Reklama

Reklama

Ostrov

(festivalový název)
  • Rusko Ostrov (více)
Trailer

Obsahy(1)

Za války v Severním moři zajali Němci sovětský vlečný člun a za příslib života donutili jednoho z námořníků zastřelit svého kapitána. Člun pak vyhodili do vzduchu. Námořník se ocitl v ostrovním klášteře a jako mnich Anatolij zasvětil svůj život bohu a pokání, aby odčinil svůj hřích. Po letech dřiny v kotelně získal dar vcítění do lidských duší a proslul jako léčitel. Ačkoli pochybuje o seslané boží milosti, neodmítá ty, kdo věří v jeho svatost a prozřetelnost. Poslechne ho i převor, otec Filaret, který se zřekne přepychu a pýchy a nastěhuje se do kotelny... Plyne čas a naplňují se dny Anatolijova života, jeho pokání a zázraků. Duši ctihodného, ale možná jurodivého mnicha rozvrátí příjezd nečekané návštěvy... Anatolij je přinucen rekapitulovat dosavadní život. Jak má nyní vnímat své svědomí, boha a dar, jenž mu byl propůjčen? (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

A zde kuriózní pohled protestanta (evangelikála) na tento film: KrestanFilms  k 23. 7. 2012 :
Film je o člověku, který zabil svého kamaráda a z toho mu hráblo. Myslí si, že za to celý život ponese vinu a tak žije život v jakési sebetrýzni a hledá Boha. Nemůže žít ani umřít - vina jej stíhá kudy jde. Přesto jej mají lidé za světce a chodí za ním pro pomoc. Film, který se tváří jako Boží, přesto se onen člověk s Bohem evidentně nepotkal - nepřijal jeho odpuštění. Umírající člověk, jehož poslední slova jsou "hříchy mě tíží, Bože, přijmi moji hříšnou duši" žil svůj život nadarmo, nic nepochopil... Co z toho, že jiným pomáhal, když sám jde do věčného zatracení? Velmi zcestný film zcela beze smyslu. Ztracený čas koukat na něj..

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Mimořádně silný spirituální děj a navíc velké filmové umění. Toto dílo je možno zařadit mezi ty nejlepší filmy s křesťanským obsahem. Dnes jsem viděl po druhé a nenašel jsem žádnou chybu.

ares.wares

ares.wares (hodnocení, recenze)

to benmajer: Já ho zatím desetkrát neviděl, ale čtyřikrát se na film také nedívám běžně :-) Ještě bych chtěl vyzvednout kvalitu českých titulků, které biblické pasáže překládaly naprosto přesně!

benmajer

benmajer (hodnocení, recenze)

Chápem všetky reakcie, ktoré odzneli. No pre mňa je tento film ukážkou kinematografie určenej úzkej skupine ľudí. Videl som ho snáď už desať krát a musím priznať, že je pre mňa naozaj inšpirujúci. "Básničky", ktorými odpovedá hlavná postava sú citáciu z žalmov. Film je obrazom pravoslávneho mníšstva a jeho typickej súčasti, ktorou sú duchovní vodcovia - starci. Prostredie a atmoséra krásne zobrazujú clivotu duchovnosti Ruska, kde pod rúškom nostagie a melanchólie prebleskuje hlboká radosť. K takýmto filmom sa nesadá s očakávaním akčnáku...

Reklama

Reklama