Reklama

Reklama

Až dojde ropa - drsné varování

  • Švýcarsko A Crude Awakening: The Oil Crash (více)

Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev dinosaurů. Krevní řečiště světové ekonomiky. Ropa je krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání na surovinu, bez níž si zatím nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a všeobecně snadno dostupné energie však nyní vstupujeme do éry drahé a velmi obtížně dostupné energie. Zároveň se vlastním přičiněním dostáváme do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to, udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad... To všechno jsou jevy, ke kterým dochází, když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Luqi 

všechny recenze uživatele

Aj to je kumšt - vytvoriť dokument, ktorý prakticky nepovie nič, čo by sme nevedeli a aj tak sa na konci cíti divák dosť nepríjemne..............Sú to vlastne postrihané rozhovory s odborníkmi, prevažujú názory a domienky ako fakty, čísel je tam strašne málo, prakticky žiaden protinázor (že by mali všetci pravu?). Príliš veľa času sa rozoberala zahraničná politika USA, na čo? Všetci to predsa vieme.............Ale dokument hovorí jednu veľkú pravdu: ľudí moc nezaujíma, čo bude zajtra. Či sa jedná o ropu, iné nerastné suroviny alebo i verejný dlh. Všetci chcú mať všetko a teraz. Proste prirodzená vlastnosť ľudí............. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokumenty obecně nehodnotím stejným způsobem jako filmy a Oil Crash není výjimkou: oceňuji spíš snahu tvůrců, než jejich skutečný přínos. Protože dokument je občas trochu zmatený, nemá žádnou jasnou strukturu, fakta neprezentuje pomocí statistik, čísel a tabulek, ale jen řečmi nejrůznějších odborníků... Cíl snímku je jediný: přesvědčit diváka, že ropa brzy dojde. A ať už to bude za 20 nebo 100 let, bude to bezpochyby dost brzo. Éra ropy prostě končí. Problém je, že to je vlastně vše, o čem film pojednává - různá možná řešení jsou jen zkratkovitě nastíněna. Ale jak jsem řekl, za snahu přiblížit tíživý problém, který si mnoho lidí neuvědomuje, nebo nechce připustit..... Bůhví, jestli to ale někoho ovlivní, třeba mezi lidmi, co to tady na csfd hodnotí čtyřmi pěti hvězdičkami - omezí ježdění autem?? ()

Reklama

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který Vás donutí se zamyslet. Za důležité považuji to, že v dokumentu bylo správně řečeno, že alternativní zdroje, klidně i všechny dohromady (bimoasa, voda, solární energie, vítr) ani zdaleka nedokáží nahradit případný výpadek energie z fosilních paliv, pouze maximálně z několika procent celosvětové energetické poptávky. Z dokumentu vyplývá pro mě jedna jediná věc, kterou já osobně prosazuji již dlouho: Lidstvo by mělo systematicky vynakládat každým rokem více a více peněz na vědu na úkor některých jiných (respektive většiny) oborů. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Hodinu a pol dlhé varovanie, ktoré viac, či menej šokujúcimi číslami, archívnymi zábermi a komentármi všemožných odborníkov neustále podčiarkuje smutné skonštatovanie, že dobre nám už bolo. No a popri tom veľmi prehľadne rekapituluje celosvetovú ropnú históriu a skladá dokopy aj absolútnemu laikovi všetky súvislosti. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

''Omezí ježdění autem?''X-DD.Myslím že ne Time.Spíš se asi půjdu projet abych si dosytosti užíval ''levné'' ropy dokud je.Ale v poho,mě ten můj diesel hovno žere.Jako přehlídka historie těžařství zajímavé,ale jinak nepřinášející nic co by už každý nevěděl.Až dojde ropa,tak dojde a ona prostě jednou dojde.Šlo to bez ní předtím,půjde to potom.Dobytek se zase nadře a lidi si zvyknou a přizpůsobí se.Lidi si totiž zvyknou a přizpůsobí se úplně všemu.Stejně nevím co se tu furt řeší,když do konce světa zbývají necelé dva roky.PS:Škoda,že nejde ropa nahradit pokrytectvím,protože to by bylo vystaráno navždy. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Po celou dobu se v dokumentu jednoznačně mluví o tom, že ropa dojde, avšak možná tak autoři učinili pro zjednodušení nebo se jedná o chybu překladu. K ukončení její těžby totiž přesněji dojde z důvodu, že se její hlouběji uložené zásoby nevyplatí těžit. (Expertt)
  • V roku 2006 získala snímka Zurich Film Award a cenu za najlepší dokument na MFF Tahoe Reno i MFF v Palm Beach. Ako druhá skončila na festivale Galway Film Fleadh a v roku 2007 na Barcelona Cinema Festival vyhrala v kategórii Zlaté Slnko cenu poroty. (Marek1991)

Reklama

Reklama