Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Luksa 

všechny recenze uživatele

Velmi netypické dílo a zajímavá kombinace severského mýtu s čínským bojovým filmem. Líbila se mi moc kamera, hudba, melancholická nálada celého vyprávění, dokonce i hlavní představitelé nebyli nakonec tak špatní, jak bych si po prvních minutách myslel. Napoprvé docela překvapilo pomalé tempo vyprávění, docela spletitý děj a minimum akce, napodruhé už ale vše do sebe krásně zapadlo a já si tento film maximálně vychutnal. Podle mě dost nedoceněný snímek. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Merito Věčného bojovníka tvoří tzv. Kalevala což je karelo-finský národní epos obsahující 22 795 veršů. To samo o sobě zaručuje, že film bude složitější. V Jadesoturi se mluví finsky a čínsky, používá se kung-fu, děj se odehrává v přítomnosti i minulosti. Ústředním předmětěm je Sampo (co je to samozřejmě neprozradím). Bojové scény mi připomemuly Yimoua ovšem jsou mnohem, mnohem slabší. Divná mi připadala scéna bojujícího Sintaie s Pin Yu ve vesnici, kdy kolem nich chodili vesničané jakoby se nechumelilo eee... tedy nebojovalo. Závěrem bych Věčného bojovníka pochválil za netypický příběh s výtkou mírné nudy, která mě při sledování občas (i přes nemalé zásoby kruponu) rýpala mezi žebra. ()

Reklama

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a zase nuda! Nudné spojení dvou naprosto nudných prolínajících se příběhů, které vyústí v nudný konec. Nenašel jsem žádnou pointu, ponaučení, zábavu, smysl....prostě nic. 110 minut žvástů beze smyslu. Jediným pozitivem je pěkná kamera. A netuším proč je film uveden také jako akční....Pat a Mat je akčnější! ()

Shorty_ 

všechny recenze uživatele

Z čistého zájmu sem film stáhnul a shlédnul. Víc o něm snad ani říct nemůžu. Neznám Mytologii autorských zemí, takže jejich prolínaní mi stejně jako příběch zcela uníká. Pro mě to je slátanina všeho možného a za shlédnutí filmu stojí maximálně dvouminutová slušná akce, která nečekaně skončí dřív než začne. Ani už nevim za co dávám dvě hvězdy, ale opravdu téměř zbytečně ztracené dvě hodiny. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tenhle film prostě neví čím chce být. Spojení čínských mýtů a legend s těmi finskými se na první pohled zdá být trošku přestřelené, ale v tomhle filmu to není naroubované jedno na druhé nějak hloupě okatým způsobem, který by to rušil, a funguje to poměrně slušně. Dokonce i nějakou tu atmosféru to má a některé záběry opravdu pěkné s pěkně zpracovaným mystickým nádechem. Problém ale vidím v tom, že na jednu stranu chce být film nějakou novou podobou starých bájí, na druhou stranu chce být nějakým milostným poselstvím o osudu atd. a dokonce ještě na třetí stranu chce do toho vnést typicky čínské souboje a kungfu choreografii, ale ani jedno z toho prostě není pořádně dotažené do konce a film pak působí jako takový slepenec, který sice má nějakou myšlenku, jenže ta myšlenka je divákovi zřejmá hned, tedy přinejmenším z větší části, tak co teda s ní? A režisér si řekl, že s ní nic, takže to pak nakonec působí jako spousta úplné vaty a nevyužitého potenciálu. Ústřední myšlenka filmu je zajímavá a poměrně ještě působivě zpracovaná, souboje mají zajímavou choreografii, ale jsou tam tak nějak uměle naroubované a snímek by se bez nich vcelku dobře obešel a nakonec závěrečné vyznění tam prostě není kvůli tomu, že divák z větší části jako ví co mu chce film předat a závěr to jen maličko dokreslí (z mého pohledu jen o detail teda) a co dál? Proč to mělo tím pádem 100 minut? Jade Warrior mě velmi zklamal a nebylo to tím, že to není čistě kungfu, nebo že bych nebyla unešená ze spojování čínských a finských legend (o těch finských ani nic nevím, takže tohle na mě působilo ještě jako z toho nápaditějšího na filmu), ale prostě z toho příšerně nevyužitého potenciálu, který takový námět má a zvlášť, když bylo vidět, že režisér není úplnej lojza a atmosféru a technickou stránku umí zvládnout opravdu slušně. Nejdřív jsem chtěla být nejhodnější jako vždycky a dát tomu aspoň tu trojku, jenže zklamání bylo velké a taky se mi u filmu ještě nestalo, že by mi nevadilo to na chvíli stopnout a zkoumat jízdní řády :). A k hercům taky že prostě nemají moc co hrát, tak jako nedá se říct, že by byli špatní, ale nedá se ani říct, že by někdo něčím vynikal a to platí i pro samotné postavy, které ti herci hrají. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama