Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

t_gon 

všechny recenze uživatele

Finové se pustily do wuxia opusu, ve kterém kloubí prastarou čínskou mytologii a severský mýtus dohromady. A zde je další důkaz, jak trailery mohou „klamat tělem i duší“. Nabroušený na pořádnou akci se silným příběhem, jež pochází z jiného kraje světa, kde oční víčka přeci jen nemají k sobě blíže než čtvrt mrknutí, jsem dostal naprosto odlišný zážitek. Wuxia a akčních scén je zde velice poskromnu (k jejich počtu si vystačíme s jednou rukou) a jedna jediná davová scéna nemůže kompenzovat natěšení. Otázkou však je, zda je to vůbec špatně. Zde bych mohl nastolit dlouhý plot ze stavebních dílů „možná“, protože jsem to přeci možná jen nepobral jako celek. Možná jsem se napůl cesty utopil ve vyprávění legendy a nebo jsem to možná prostě pochopit nechtěl, kvůli kontrastem mezi tempem vyprávění a původním očekáváním… Bylo by zde spousta dalších „možná“, proto se uchýlím prozatím k průměru, ale časem kdo ví, možná že... ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopsatelná, pomalá atmosféra (i na asijský film!), ovšem kdo čeká prostý příběh a spoustu bojových scén, nedočká se ani jednoho. Já to čekal taky, ale jsem neuvěřitelně příjemně překvapen - a to jsem příběh pochopil tak z půlky. Nejednou jsem si vzpomněl na Fontánu. Stejně jako ona je i tohle jeden z filmů, které působí uvnitř, i když je vlastně úplně nechápete. Těším se na druhou projekci, v tomhle případě nevyhnutelnou. E: Druhý pokus dopadl minimálně stejně dobře, pochopil jsem už mnohem více věcí, ale do skládačky pořád kousky chybí. Další pokus bude, přestože film plyne jako postřelený šnek, ta atmosféra ve mně zůstává i po skončení, což se mi často nestává, a čehož si na filmu neuvěřitelně cením. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Podľa obrázkov z filmu som čakal podobný historický opus ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorými som bol fascinovaný, no to, že ide hlavne o fínsku produkciu, ma malo varovať. Takú nudu by totiž Číňania nikdy nenatočili, veď dokonca aj tých pár súbojov je hrozne nudných a amatérsky natočených (odhliadnuc od faktu, že lietajúci Fín pôsobí smiešne, pokiaľ to nie je Matti Nykänen, Toni Nieminen alebo Janne Ahonen) a každou vetou, každým gestom ako by chcel režisér divákov zámerne uspať. Časť zo súčasnosti je totálna blbosť, no žiaľ, ani historická časť to príliš nezachraňuje. Toto sa fakt nepodarilo, s takouto legendou nech si idú Fíni niekam... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, kdy naposledy jsem měl během 30ti minut nutkání film 2x vypnout. Ale vydržel jsem (nerad něco vzdávám). Historický epos Kalevala, čínská mytologie (?), prolínající se současnost, převtělení, démon, LÁSKA. Uff – mnoho podnětů značí propletenost příběhu a nevšední možnost zapojení VŠECH filmových i jiných smyslů. Ihned mne napadl jiný film - Fontána. Je tu ovšem velké ALE. A ne jedno. Ono natočit takovýto film chce jednak odvahu, ale hlavně SILNÝ PŘÍBĚH. A ještě musí být naplněn předpoklad, že VŠE OSTATNÍ bude fungovat. Tím mám na mysli hudbu, zvuk, herce, kameru a režii. A ZDE bych ocenil ,,JEN“ kameru a režii. To ostatní bylo slabší, nebo mne to prostě neoslovilo. Prostě VIZUÁLNÍ STRÁNKA může maličko uspokojit, ale příběh nemá tu sílu, aby ji podpořil. A ať už jsem čekal cokoliv, tak tohle ne! Možná v jiném životě. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Atmosfera! Ta pochmurna, siva smutna atmsfera.....to je to, co na mna velmi pri pozerani tohto filmu zaposobilo. Neda mi nespomenut Fontanu, ktora ma podobnu naladu. Pozor vsak! Nemienim porovnavat, len prirovnavam. Podobne prelinaie casovych rovin s rovnakym hrdinom, podobne stupnovanie deja, podobnu a SKVELU hudbu, a vyustenie, ktore vo vas bude rezonovat este dlho po dopozerani filmu. Film je skvelym ozivenim mytu, a ako myt na vas tento film aj bude posobit. Cely sa nesie v pomalom rytme, kde slova splyvaju s pribehomi a bojove sceny tu niesu pre efekt ale su pozadim pre dolezite okamihy ktore vzdy znamenaju urcity dejovy posun. Necakajte od tohto kusku akcny film, ale pripravte sa na putavo odvypravany pribeh-legendu, s hlbokou, pochmurnou atmosferou. S takymto pristupom vas caka vinimocny zazitok. (8.8/10) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama