Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 114)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Netrufam si generalizovat, preco sa to inym nelubilo. Mozno su to povacsinou faktory, ktore mne sadli a to i bez nekritickeho vzyvania Shyovej "geniality". I v dobe, kedy je tendenciou jednoduchost casto asociovat s banalitou v jej pejorativnom zosmiesnovani a povazovat ju tak za negativum ma The Happening presvedcil, ze pointa v smere nadviazania na konstrukciu pribehu (t.j. preco je postaveny a vybudovany prave predkladanym sposobom) moze byt funkcnou, aj ked je vlastne sama celym pribehom, t.j. je prezentovana od zaciatku. Jednoduche posolstvo podane jednoduchym pribehom, sposobom (ramovania obrazu, dlzky zaberov, pouzitie hudby) vyuzivajuci overene postupy budovania napatia. Uznavam, ze nimi dnes uz asi tazko u divaka strachu docielite, ovsem to napatie, to sam tam pritomne citil. Zial, tam kde audiovizualna zlozka pribeh podporovala ako to len slo, ustredne herecke kvarteto na cele s Wahlbergom uspesne sabotovalo kazdy frame filmu. Na poli castingu je The Happening skutocnou pohromou, ktoru mozno Shy prizivil aj sam svojim nezvladnutym DIRECT actOR. 7/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

A že jsem měl strach, však se podívejte na zdejší hodnocení, ale budu na to koukat objektivně. Stalo se je film, na který se těšilo hodně lidí, protože je to prostě Shyamalan, a protože se od toho čekalo, něco jako čekají křesťané od ježišova zmrtvýchvstání. Takže rozhodně šok, minimálně. To teda přišlo, a dalo se na to koukat, jenom to nebyl typ filmu, se kterým by se právě Shyamalan dokázal chlubit. Jeho známky režie totiž na filmu nebyli znát...napětí sice bylo, ale co hodně chybělo, tak záhadný, tajemný a šokující závěr, skončilo to tak nějak katastroficky, jak se na katastrofy tohoto typu patří. Stalo se určitě není špatný film, má pár zázračných scén, které vyšvihávají film hodně vysoko, ale mohlo by jich být opravdu trochu více, než jen pár, každopádně i příběh samotný se nenechá jen tak zaseknout na určité části a tam trpět, prostě se děje, průběžně se stále děje, a děj stále přijatelně ubíhá. Jeden, a dost zásadní problém je hlavně v tom, že to není klasický Shymalana, necítil jsem v něm to zděšené napětí, necítil jsem v tom ten katastroficky tajuplný závěr, který mě uplně zničí, ale na druhou stranu jsem v něm cítil strach, strach z nevědomosti, strach ze scén, ze kterých mi mrazilo, ačkoliv jich nebylo tolik. Hodnocení jako je toto, si tento film určitě nezaslouží. Chtěl jsem na to jít do kina, což se mi nesplnilo, nakonec jsem si to vynahradil jinak, ale dal jsem si bedlivý pozor. Stalo se je slušný film, jen je to prostě všecko trochu jinak, než by divák znalý jiných režisérských perel očekával. Já se prostě bavil. --- Má zbraň je můj kamarád! Neopustí místo po mém boku! ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stalo se to, že mistr usrávacích lekaček a šokujících diskutabilních point nám chřadne. Aby přilákal lidi do kin, musí do trailerů nacpat takřka všechny suicideové scény z filmu, který pak v tomto směru působí velice střídmě. Atmosféru a údernost sebevraždy mají, ale né tak mrazivou a drtivou. Co se však vytratilo téměř úplně, je ono několikavoltové celostopážové napětí, kterým předchozí shyamalanovky disponovaly. Zde zbyly pouhé fragmenty, na druhou stranu ale působí pozoruhodně, co lze vymámit ze záběru na ševelící strom, či šumící trávu v kompozici s vláčně úzkostlivými tóny Jamese Newtona Howarda. Herecky to taky nebyl žádný koncert, přijde pouze jedna osamocená lekačka, pointa tentokráte šokuje maximálně tím, že tu žádná není, a tak jsem se musel spokojit jen s tuctovým koncem. A pan Hrůzunahánějící (bejvávalo) si teď musí vystačit s 50%. 48 miliónů dolarů(rozpočet)/158 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ach Shyamalanae, Shyamalane. Tak krásně rozjetá kariéra, dva kroky mimo a teď tě půlka světa nenávidí a druhou půlku nezajímáš. Přesto trvám na tom, že si to nezasloužíš. Stalo se není klenot ani velmi dobrý film, je to průměrná podívána s několika extrémně mrazivými a skvěle vymyšlenými momenty, které podtrhují genialitu tvůrce, stejně jako všechny ostatní části podtrhují jeho neschopnost vyrovnat se s tlakem a vytvořit další velký film. Nejprve mě potěšilo, že slavné okamžiky z trailerů se ve filmu stanou během prvních pár minut a poté už vidíme dosud skryté scény, ale pak mi došlo, že těch už je jak šafránu. Je to škoda, protože Mark Walhberg je dobrý, i když z jeho pusy vycházejí pochybné dialogy, které možná psal syn režiséra den předem... Ekologie asi vládne světu a tak se ve filmu dozvídáme "krutou pravdu", kterou nám stejně už někdo jiný prozradil nebo nám došla. Nezvládnuté elementy příběhu a vyprávění jsou smutné, ale stále je tu ta naděje, že Shyamalan dokáže najít v sobě ten kus geniality a opět se postaví na své pevné indické nohy a bude vládnout filmovému světu. Snad jednou se tak stane. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Strach, paranoia a napětí, to všechno funguje, film je v tomhle vzácně konzistentní, ekologie je teď hodně ostře sledovaná věc, víte, ano, zdravíme Václava, Shyamalan prostě potřeboval hit a jede po určité vlně a proč to nepřiznat, hlavní téma je nedomyšlené a možná i vymyšlené a blbé. Co je mi ale víc líto, jsou ty špatně motivované postavy a nic, co by je vytrhlo z té letargie. A až moc šedých barev. A hudba Jamese Newtona Howarda, kterou si nejvíc užijete, když ji máte ve sluchátkách a utíkáte před bouřkou :-P A škoda některých recenzí a neposkvrnění tím červeným trailerem to mají úplně nejlepší, čímž bych se logicky mohl dostat až někam na sedmdesát procent. Stále se mi ale vkrádá do hlavy takový pocit, že ať se bude dít v budoucnu cokoliv, nevím, zda mě to ještě bude zajímat... ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Odpověď na matematický rébus Juliana je, že měsíc má 30 dní, což je 10,737,418.23 dolarů. (Benjamin-L)
  • Z testovacích projekcí údajně vycházeli diváci oněmělí hrůzou. (duklak2)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama