Reklama

Reklama

Sourozenci Jon a Wendy Savageovi spolu nijak zvlášť dobře nevycházejí, ale jsou nuceni postarat se o starého otce, jenž se o ně nikdy příliš nezajímal. V hlavních rolích excelují Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, režii má Tamara Jenkinsová.  Ve svém druhém celovečerním filmu dosáhla režisérka a scenáristka Tamara Jenkinsová něčeho velmi neobvyklého - její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat.
Jon Savage a jeho sestra Wendy jsou už dávno dospělí a moc dobře spolu nevycházejí, ani se o to nesnaží. Jsou však nečekaně vytrženi ze svých sebestředných životů a musejí se postarat o starého otce Lennyho postiženého demencí, který se však o své děti nikdy příliš nezajímal. Představitelé obou hlavních hrdinů Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, která byla za ztvárnění této role navržena na Oscara, svými výkony umocňují zajímavý a lidsky silný příběh, který brilantně analyzuje složitou rodinou situaci, v níž se prolíná nechuť a pochyby s bolestí, obavami i láskou. Film měl premiéru na Sundance Film Festival 2007. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (95)

Agoran 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil, ale skupina diváků sedících za mnou mě nenechala si ho zidealizovat. Když se za vámi smějí jen při pohledu na komickou tvář hlavní postavy, či když scénu s polštářem prožívají s hlasitým "Oh, oh, no!!", tak vám dojde, že film je sám o sobě slabší a hraje na dávno vyzkoušené momenty. FEBIOFEST 2008 ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné drama s excelentními hereckými výkony a několika životními pravdami. Bohužel je to celé až moc dlouhé a člověka už to po nějaké hodince docela přestane bavit, zvláště když podobný příběh viděl už párkrát zpracovaný. A to občasné pokoušení se o humor mi tam vůbec nesedlo a spíš to rušilo. Kdyby z toho udělali čistokrevné drama, tak by to dopadlo mnohem lépe. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Otrocký překlad do češtiny opět zabodoval! Takže z poklidné rodiny Savageových se rázem stali divoši. Po skvělém začátku filmu (až po smrt partnerky Savage - seniora) se celkem zajímavé téma o sourozencích, kteří se dosud nesrovnali se svým neradostným dětstvím a nyní jsou donuceni se postarat o otce, který se o ně nikdy moc nezajímal ale nyní trpí pokročilým stádiem alzheimerovy choroby. P. S. Hoffman skvělý, ale Laura Linney hrůza. Skoro celý film je dlouhá nuda, která je završená od začátku předvídatelným koncem korunovaným nechutným rádoby happy endem - během se psem v postroji s kolečky. ()

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Tamara Jenkinsová dosáhla něčeho velmi neobvyklého – její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat. Tak praví oficiální program Febiofestu. Nevím kdo to psal, ale já ani neplakal, ani se nesmál. Žánrové označení komedie u tohoto filmu rozhodně není namístě, hodí se spíše jenom to drama. Film pojednává o ženě, krásné ženě středního věku, která je tak trošku looser a pomalu si to uvědomuje. Má staršího bratra a otce, který po odchodu matky výchovu svých dvou dětí nějak neřešil. Teď nastává chvíle kdy se mají děti o starého otce trpícího demencí, hrubým chováním a tvrdohlavostí postarat. Není to ani tak film řešící otázku zdali domov důchodců nebo ne. Je to film ukazující vývoj jedné ženy zapříčiněný několika náhlými událostmi. Ženy kterou excelentně ztvárnila Laura Linney a zde si otevřeně přiznejme ze P.S Hofman zde hraje až druhé housle (ačkoliv skvěle). Tamara Jenkins podkresluje příběh záběry na uniformovanost satelitních městeček a konfrontuje to tak vlastně s automatikou některých rozhodnutí v životě lidském. Na závěr jak už tu někdo psal: „Poklona před paní scénáristkou/režisérkou.“ Skvěle odvyprávěný nezávisláček. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Hm....cierna komedia? Ani by som nepovedal. Skor realisticka drama o situaciach, v ktorych sa ocitne drviva cast nasej spolocnosti, prinasajuca moralne dilemy aj s ich prirodzenymi nasledkami a pri tom neutiekajuca sa k neziadanym a umelym emocionalnym vylevom. Za nadpriemerny vysledok okrem ludsky uveritelneho a pri tom chladneho scenara a konania postav, moze predovsetkym vyborne obsadenie. Skoda len trosku prehnanej dlzky. 3,5/5* ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Philip Seymour Hoffman hraje staršího bratra Laury Linney. Ve skutečnosti je však Linney starší. (mi-ib)

Reklama

Reklama