Reklama

Reklama

VOD (1)

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (292)

classic 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si pozoruhodný rakúsky i nemecký vojnový film, po takmer dekáde, a stále som vedel, že je výnimočný !!! Aj samotný DIABOL sa narodil vtedy ešte v Rakúsko - Uhorsku. Ďalšia hudobná KAPACITA - Wolfgang Amadeus Mozart taktiež uzrel svetlo sveta v smere na juho - západ, k našim bohatým susedom. Na jednej strane tu mám akéhosi deštruktívneho A-N-T-I-K-R-I-S-T-A, a na strane druhej zasa akéhosi, v úvodzovkách : božského jedinca, ktorého hudba privádzala mnohých poslucháčov do rajskej extázy. „Prvého pána na holenie” , ktorý má toho na Rováši pomerne dosť, spomínam čisto z racionálneho dôvodu, pretože téma - VYHLADZOVANIA židovskej rasy, sa ho bezprostredne týka. Milióny Židov brutálne a surovo, bez akýchkoľvek výčitiek, skántrili, v klasických koncentračných táboroch, kde „najslávnejší” je na 100 %, legendárny, poľsky Auschwitz. Niektorí židia mali toho povestného šťastíčka o trochu viacej, a skončili v nemeckom Sachsenhausene, v ktorom sa podieľali na AKCII : B-E-R-N-H-A-R-D, kde stovka väzňov sa v špecializovanej a prísne tajnej D-I-E-L-N-I zúčastňovala na najväčšej falšovateľskej akcii všetkých čias. Totiž, ak chceli žiť a prežiť, museli vytvárať dokonalé falzifikáty britskej bankovky : LIBRA, ktorú by takto lišiacky zneužili a zaplavili by ňou britskú ekonomiku. A veru, že tých bankoviek vyrobili za ten čas požehnane... Bol pritom aj pôvodom SLOVÁK !!! - Adolf Burger, vtedajší väzeň, ktorý o tom napísal knihu, podľa ktorej rakúsky režisér Stefan Ruzowitzky nakrútil svoj bezpochyby najlepší film, ktorý právom získal Oscar - ako kategória : zahraničný. Obsadenie Karla “Štokyho” Markovicsa vnímam, ako naprosto geniálny ťah na bránku, so zakončením nádherného GÓLU !!! Zahral si postavu Salomona 'Sallyho' Sorowitscha, ktorá je charakterizovaná, ako fiktívna. Reálne jestvujúca postava je Adolf Burger, autor predlohy, ktorého stelesnil nemecký herec August Diehl. Jedná sa o excelentný a mimoriadne bravúrny vojnový film, ktorý si neberie servítku pred ústa, zahral si v ňom jeden charakterný herec, ktorého preslávil nemenovaný seriál s vlčiakom Rexom, a zistil som, že okrem adaptovaného v Hollywoode, a ka Christopha Waltza, či renomovaného veterána Michaela Hanekeho, pochádzajú z tejto kultúrnej krajiny, aj ďalší, dobrí predstavitelia kinematografie, a to je len pre celkový prospech veci... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velmi milé překvapení. Netradiční pohled na téma holocaust odehrávající se nejen v koncentračním táboře. Snímek je natočen na motivy knihy Adolfa Burgera ( jednoho z přeživších vězňů ) a pojednává o činnosti skupiny " odborníků " ( uzavřené v koncentračním táboře Sachsenhausen ) na " akci Bernard " , padělání bankovek ( libry, dolaru ) , s cílem ochromit světovou ekonomiku. Co všechno je člověk ochotem udělat, pro holé přežití...., ikdyž ne vše je tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stefan Rozowitzky přetavil tento výborný scénář i s pomocí VYNIKAJÍCÍHO Karla Markovicse jako Salomona Sorowitsche v opravdu parádní podívanou. Nesnaží se diváka, za každou cenu šokovat, neútočí na divákovy city a přesto (nebo spíše právě proto ) jsme svědky takovéto silné podívané! p.s. co musím vyzdvihnout je opravdu silná Ruhlendova hudební složka, která se vám dostane " pod kůži " . 4+1/2* ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Německá kinematografie momentálně vládne Evropě!! Léta chránil svoji důstojnost i holý život, nyní na břehu moře vzpomíná na věci minulé. Židovský umělec a král padělatelů ruského původu jménem Salomon „Sally“ Sorowitsch si v koncentráku prožil a vytrpěl své. Stal se hlavním stavebním kamenem přísně utajované operace Bernhard, která sehrála podstatnou roli v ekonomické válce Třetí říše proti ostrovní Británii a zaoceánské velmoci. Plyn, kulka do zátylku nebo podíl na krizi bankovního trhu? Studie charakterů v mezních situací je rozehrána s impozantní grácií, německé drama ale postrádá hlubší emocionální dopad, jen si tak v poklidu plyne.. a skončí.. na významné cíle se tu tentokráte pálí slepými náboji. Zajímavé téma s nadprůměrnými hereckými výkony, nezajímavě převedeno na filmové plátno. Nepodléhám historickým pravdám a tentokrát hodnotím jako divák, který očekával chutnější sousto, takže bohužel jen silné ***. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vojnové operácie mávajú hodne podôb. A neodohrávajú sa vždy na bojisku, ale paradoxne niekedy aj v koncentračnom tábore. Jednou z nich je zničenie peňažnej meny protivníka a oslabenie jeho hospodárstva distribúciou falošných peňazí. Výnimočná operácia hitlerovského Nemecka je námetom zaujímavého filmu. Film sa odohráva na malej ploche, ak keby šlo o divadelnú hru. O to viac záležalo na hereckom majstrovstve postáv. Spočiatku som mal trochu problém, aby som z postavy hranej Karlom Markovitsom vytesnil Stockingera z Komisára Rexa. Nie celkom mi konvenovala postava naivného revolucionára stelesnená Augustom Diehlom. Celkovo príbeh, vytvorená atmosféra, primerané moralizovanie mi vystačili na slabé, ale platné štyri hviezdičky. Zaujímavými momentami filmu bol na začiatku prechod k bielo povlečeným posteliam a na konci pohľad na to, čím prechádzali ostatní väzni. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

nenápadné rakouské drama,které se týká tématu,na které by nikdo znás neměl zapomínat.ač je to levnější produkce,hystorická přesnost perfektně sedí a potěší skvělé herecké výkony,což sem od karla markovicse opravdu nečekal,když jeho největší rolí byl natvrdlý komisař stockinger.jen mě překvapuje,jak nízké hodnocení tyhle válečná dramata mají,ale fakt je že tohle téma není vyloženě pro každého,ale zapomínat by se nemělo a mě 2sv.válkavždycky zajímala. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Akcia Bernhard, nazývaná aj Operácia Bernhard, je v histórii doteraz najväčšia známa falšovateľská akcia bankoviek a dokumentov. Pôvodne bolo jej cieľom zaplaviť britskú ekonomiku falošnými bankovkami. (MikaelSVK)
  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)
  • S filmom súvisí aj Múzeum koncentračného tábora Sachsenhausen, ktoré navštevuje mnoho turistov a zvedavcov z celého sveta. Nachádza sa tam tiež tzv. "Dieľňa falšovateľov". (MikaelSVK)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama