Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Co vlastně člověk dělá v hotelu Grand? Jí. Spí. Občas si zaflirtuje. Občas zatančí. Jsou tu stovky dveří, které vedou do stejné haly. Vlastně neznáte ani osobu bydlící vedle vás. Pak odjedete a někdo další si pronajme váš pokoj. Spí ve vaší posteli, tak to prostě chodí.“ Tato hollywoodská meziválečná klasika studia MGM nás uvede do prostředí honosného berlínského hotelu ve stylu art deco. V hotelu Grand se na krátký moment protnou osudy pěti postav - ruské baleríny, zchudlého barona, ambiciózní stenografky, úředníčka a průmyslového magnáta. Nepostradatelnou roli v příběhu hraje i perlový náhrdelník. Středem filmu ale stále zůstává herečka s nejerotičtějším hlasem, jaký kdy zněl z pláten kin - božská Greta Garbo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

joehot 

všechny recenze uživatele

Notně zestárlý snímek (hlavně divadelně melodramatický výkon Grety Garbo, kterou Joan Crawfordová hravě přehrává), který však dodnes má jisté kouzlo. Grand Hotel je jako křižovatka, místo, kde se proplétají a poté rozplétají drobné lidské osudy. Místo, kde se stále něco děje. "Takové Grand hotely jsou všude." ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i oscarové filmy umějí rychle stárnout. Tahle koncepce středostavovského umění - špetka alegorie, špetka sociální reality, hodně patosu - je dávno pod drnem. Nejsvěžeji působí Crawford s ideální kombinací ženskosti a smyslu pro humor. Garbo buď hrála přehrávající citlivku, a nebo byla sama špatnou herečkou - její obřadní mluva, divoké grimasy s výraznou hrou obočí a evropský akcent mi připomněly Belu Lugosiho%-] ()

Reklama

May 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film, když se nad tím zpětně zamyslím, nemá v podstatě žádnou dějovou linku. Jen okrajově vykresluje dva dny pár momentálních hostů Grand Hotelu v Berlíně, jejichž životy se proplétají, aby se posléze opět rozmotaly v úplně jiném seskupení, než v jakém do hotelu přišli.. Film z ničeho nezačíná a s ničím novým nekončí. Člověk, který nemá vztah ke starým filmům, Grand Hotel nejspíš nijak neosloví. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Grand Hotel. Lidé přicházejí a odcházejí a nikdy se nic nestane. V luxusním Grand Hotelu se proplétají osudy několika lidí, kteří tu přebývají - nešťastné primabaleríny, životem protřelé stenografky, zkrachovalého barona, snobského továrníka a umírajícího chudáka který si chce naposledy užít. Je to vtipné, romantické a nakonec i tragické (tu vraždu si tvůrci mohli odpustit), hraje zde herecká špička té doby a dá se říct, že na rok 1932 je to velice moderní. Taková ta směsice osudů, odehrávajících se na jednom místě - to se točí dodnes. Musím uznat, že jsem příjemně překvapen, drama roku 1932 a Oscar za nejlepší film... proč ne. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I přes značné stáří filmu a nebezpečně dlouhou stopáž, jsem se k mému údivu solidně bavil. Všichni obsazení si své role odkroutili velice dobře a děj byl chytlavý. Úplně jsem nepochopil, čím si tento snímek vysloužil to, že byl ve svém roce shledán tím nejlepším, zřejmě konkurence stála úplně za hovno. Zkrátka partička tak rozličných lidí, jak to jen bylo možné seskládat, se sejde v hotelu a za tento krátký pobyt rozjíždějí mezi sebou různé mezilidské vztahy a vzájemně se ovlivňují. Autor tak trošku laškuje s behaviorální psychologií, což se mi líbilo. Velice sympatické jsou mi v těchto starších snímcích jednotlivé milostné taškařice v silně gentlemanském stylu. Něco takového, už se dá mimo svět starších filmů zažít snad jen se mnou. A vůbec, vše bylo takové gentlemanské, dokonce i loupení. Lepší 3 kousky. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (14)

  • Veta "I want to be alone." sa v roku 2005 umiestnila na 30. mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)
  • Herečka Joan Crawford zpočátku váhala, má-li přijmout roli chudé sekretářky v laciných šatech, ale protože toužila hrát ve filmu s Gretou Garbo (primabalerína), nakonec nabídku přijala. (Zdroj: kniha Sapfo v Hollywoodu – Greta Garbo, Marlene Dietrich aneb lesbické aférky slavných, autor: Diana McLellan). (Pavlínka9)
  • V skutočnosti sa nenakrúcalo v Berlíne, ale v ateliéroch štúdia Metro Goldwyn Mayer (MGM). (Zdroj: kinema.sk) (classic)

Reklama

Reklama