foto

Joan Crawford

  • nar. 23.3.1905
    San Antonio, Texas, USA
  • zem. 10.5.1977 (72 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joan Crawford se narodila 23.3.1904 v texaském městě San Antonio jako Lucille Fay LeSueur. Matka pocházela z Irska, otec byl Francouz. Rodiče se rozvedli ještě před jejím narozením a svého biologického otce viděla pouze jednou, když ji r.1934 navštívil v Kalifornii. Bratr Hal LeSueur byl rovněž hercem. Za své dětství poznala tři otčímy. Na školní vzdělání si musela vydělávat sama prací v prádelně, obsluhováním výtahu v hotelu apod. V 19 letech vyhrála taneční soutěž a začala se živit jako sborová tanečnice. O rok později se rozhodla podrobit si Hollywood. Jakmile uspěla ve druhé roli, přinutila šéfa MGM Louise B. Mayera,aby jí změnil jméno. Lucille Le Sueur podle ní znělo jako "sewer" (kanál). Se jménem Joan Crawford sice nebyla spokojená, pomohlo jí však ke slávě. Hvězdou stříbrného plátna se stala už v r. 1927 rolí v thrilleru The Unknown a o rok později filmem Our Dancing Daughters. Následovalo mnoho další více i méně úspěšných filmů.

Za Mildred Pierce získala r. 1946 Oskara za nejlepší herečku a poté ještě dvě další nominace (za Posessed, 1947 a Sudden Fear, 1952). Její kariéra však v této době již pomalu skomírala. Účinkovala hlavně v televizi. Na oslnivé plátno ji vrátil až v roce 1962 film Co se vlastně stalo s Baby Jane?, kde jí sekundovala Bette Davis, další zapomenutá filmová hvězda 30. let. Přesto, že se obě divy velmi neměly rády, Joan svou roli zvládla a získala nominaci na cenu Bafta. Bette Davis byla nominována na Oskara za vedlejší roli. Poté však Joan rezignovala a jejímu životu vládl už jen alkohol a církev. Zemřela 10.5.1977 v New Yorku na rakovinu slinivky břišní.

Za svůj život byla pětkrát vdaná. Jejím prvním mužem byl James Welton (1923-1924, rozvod). Následoval herec Douglas Fairbanks Jr. (1929-1933, rozvod), herec a producent Franchot Tone (1935-1939, rozvod), herec Phillip Terry (1942-1946, rozvod). Poté, co jí lékaři oznámili, že nikdy nebude mít vlastní děti, Joan postupně čtyři adoptovala. Roku 1956 si vzala šéfa společnosti Pepsi-Cola, Alfreda Steelea. Po jeho smrti r. 1959 převzala jeho pozici ve firmě a snažila se působit i jako její tisková mluvčí. R. 1972 ji však představenstvo ze společnosti vyloučilo a zbavilo veškerých práv. Dcery, dvojčata Cathy a Cindy v její závěti zdědily každá 77.500 dolarů z jejího několikamilionového majetku, zbytek odkázala církvi. Nejstarší dcera Christina a syn Christopher "z důvodů, které oba dobře znají", nedostali nic.


Zajímavosti:
Pokaždé, když se provdala, změnila jméno svého sídla a vyměnila záchodovou mísu. Velmi milovala své fanoušky, kterým vždy osobně odpovídala na jejich dopisy na speciálním modrém papíře se jmenovkou. Tím trávila většinu svého volného času. Byla posedlá čistotou. Každých 10 minut si myla ruce a za svými hosty pečlivě umývala vše, čeho se dotkli, zvláště kliky u dveří a součásti stolování. Nikdy by nekouřila cigaretu z krabičky, kterou otevřel někdo jiný nebo kterou jí někdo nabídl. Vždy spala v bílém pyžamu. Kdykoli byla ubytována v hotelu, bez ohledu na jeho jméno a dobrou pověst, vždy si před použitím sama důkladně vyčistila toaletu. Odmítala se koupat ve vaně, uznávala pouze sprchu, aby nemusela sedět ve vlastní špíně. Když se její dcera Christina rozhodla být herečkou, Joan trvala na tom, aby si změnila příjmení a nepoužívala její. Christina však odmítla. Všechny své děti kromě Christophera adoptovala v době, kdy nebyla vdaná. V Kalifornii byla adopce pro svobodné ženy zakázána a agentura, která zprostředkovala adopci Christiny, byla později obviněna z obchodování s dětmi. V roce 1940 Joan adoptovala syna, jehož biologická matka později trvala na jeho navrácení. Aby dítě ochránila od tahanic, Joan dítě vrátila matce. Ta ho prodala jiné rodině.

Herecká filmografie

Filmy

1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1972 Beyond the Water's Edge (TV film)
1970 Trog
1969 Night Gallery (TV film)
1968 Journey Into Midnight
1967 Berserk
The Karate Killers
1965 I Saw What You Did
1964 Della
How to Plan a Movie Murder
Strait-Jacket
1963 The Caretakers
1962 Co se vlastně stalo s Baby Jane?
1961 Foxes, The (TV film)
1959 The Best of Everything
Woman on the Run (TV film)
1957 The Story of Esther Costello
1956 Autumn Leaves
1955 Female on the Beach
Queen Bee
1954 Johnny Guitar
1953 Torch Song
1952 Náhlý strach
This Woman Is Dangerous
1951 Goodbye, My Fancy
1950 Harriet Craig
Prokletí nepláčou
1949 Flamingo Road
Nádherný pocit
1947 Daisy Kenyon
Posedlá
1946 Humoreska
1945 Mildred Pierceová
1944 Hollywood Canteen
1943 Above Suspicion
1942 Reunion in France
They All Kissed the Bride
1941 Tvář ženy
When Ladies Meet
1940 Strange Cargo
Susan and God
1939 The Ice Follies of 1939
The Women
1938 The Shining Hour
1937 Manekýnka
The Bride Wore Red
The Last Of Mrs. Cheyney
The Romance of Celluloid - a.z.
1936 Láska s 1000 HP
The Gorgeous Hussy
1935 I Live My Life
Ženy a milenky
1934 Forsaking All Others
Sadie McKee
Žena v poutech
1933 Tančící Venuše
Today We Live
1932 Letty Lynton
Lidé v hotelu
Rain
1931 Dance, Fools, Dance
Laughing Sinners
Maitressa Guvernérova
This Modern Age
Uloupené šperky
Wir schalten um auf Hollywood
1930 Great Day
Montana Moon
Our Blushing Brides
Paid
1929 Hollywood Revue
Our Modern Maidens
The Duke Steps Out
Tide of Empire
Untamed
1928 Across to Singapore
Dream of Love
Four Walls
Our Dancing Daughters
Rose-Marie
The Law of the Range
Voices Across the Sea
1927 Alonzo, muž bez rukou
Spring Fever
The Taxi Dancer
The Understanding Heart
Twelve Miles Out
West Point
Winners of the Wilderness
1926 Paris
The Boob
Tramp, Tramp, Tramp
WAMPAS Baby Stars of 1926
1925 Ben Hur
Lady of the Night
Old Clothes
Pretty Ladies
Proud Flesh
Sally, Irene and Mary
Slave of Fashion, A
The Circle
The Merry Widow
The Midshipman
The Only Thing

TV seriály

1972 The Sixth Sense (TV seriál)
1960 Route 66 (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1954 The Secret Storm (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
2003 Complicated Women (TV film) - a.z.
2002 Battle-Axe: The Making of 'Strait-Jacket'
Joan Crawford: The Ultimate Movie Star (TV film) - a.z.
2000 Lon Chaney: A Thousand Faces (TV film) - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1988 Going Hollywood: The War Years - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1977 That's Action
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1962 Lykke og krone
1955 Hollywood Mothers and Fathers
1951 Cancer Fund Film Notables Attend Glittering Benefits
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 6
1934 Hollywood on Parade No. B-6
1932 Screen Snapshots
1930 Screen Snapshots Series 10, No. 1
Screen Snapshots Series 9, No. 11
1929 Hollywood Snapshots #11
1925 1925 Studio Tour

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1984 TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1965 The 17th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Merv Griffin Show (TV pořad)
Your First Impression (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
1953 Tonight! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace