Reklama

Reklama

Uherská šlechtična Erzebet Bathory je bohatá, obdivovaná… a obávaná. Její krása je údajně draze vykoupena krví nesčetných nevinných obětí, v níž se koupe, aby si uchovala svěžest mládí! Kam až je ochotna zajít pro lásku a kde leží hranice mezi pravdou a mýtem? (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pri neznalosti dejín by ma príbeh celkom zaujal a preto som ani nedal nízke hodnotenie. Hlavne je to lepšie natočené ako Jakubiskova verzia. Ale pri znalosti nepopierateľných faktov je podivné, akú kontroverznú frašku si pani režisérka, scenáristka a herečka v jednom zvolila. V podstate z Eržíbet urobil poctivú katolíčku, trochu aj feministku, ktorá len sem tam niekomu podrezala žilky alebo si len tak zarezala do prsníka a strčila tam vlasy svojho milovaného, ale inak celkom pohoďáčka. Všetko navyše je len komplot. Pritom o čo viac by sa preslávila, keby z hodnovernej historky urobila hororový biják. Nič z toho sa nestalo a pritom tak skvelé obsadenie to má. Najmä môj obľúbenec Brühl tu miestami vystupoval ako by to bol herec brigádnik. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mě se tahle verze líbí, skrz přehledné vyprávění pro starší známého příběhu, pro mladší méně známého příběhu. Na rozdíl od Jakubiskového filmu, kde je hodně zbytečných odboček a film postrádá spád, tak zde neokoukaní herci, příběh má tah, a já nemusím přemýšlet o nedostatcích filmu. A to mám rád...Jinak kdo se zajímá o život a fakta hraběnky, tak určitě ví, kde je hledat, a dohledá si, že její příběh je spíše lahůdka pro bulvár a senzaci, neb po ní vždy lid prahl. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

O hodně lepší než Bathory od Jakubiska moc se tu nemoralizuje (u Jakubiska byla Alžběta svatá) a je to i krvavé místy. Konec působí trochu divně koho by zajímalo že nějaký týpek ji miloval víc než to že byla největší vražedkyně v historii. Některé scény jsou zde podané tak jak to údajně skutečně bylo to česání železná panna a další některé jsou naopak změnéné Alžběts měla 4 pomocnice a 1 pomocníka přičemž 3 z pomocnic byly upáleny za čarodějnictví a poslední osvobozena za svědectví a pomocník byl skutečně sťat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjená verze příběhu kruté středověké vražednice Erzebet Bathory. Okamžitě se nabízí srovnání s verzí Juraje Jakubiska, která doplatila na své přebujelé umělecké ambice a neukočírované tvůrčí ego. Julie Delpy zastala ve svém projektu hned několik funkcí: vedle režie a scénáře si navrch přibrala i hudbu. A pochopitelně se obsadila do hlavní role, a je moc fajn, že se ze sebe nesnažila dělat (středověkou) sexbombu. Nabídne něco málo ze svých odhalených tělesných partií a nebrání se naturalisticky vyznívajícím scénám. Šikovně maskuje nižší rozpočet, takže z výpravného hlediska toho mnoho neposkytne, film tak mnohdy inklinuje k televizním parametrům. Rozhodně důležité bylo, že svůj film nijak složitě nestaví, neuchyluje se ke zbytečným dějovým odbočkám a celý příběh pojala v optimálním tempu. Do jisté míry, poměrně nenápadně, bortí zaběhané mýty panující kolem zvrhlé ženštiny, což byl osvěžující prvek. Určitě se dalo zapracovat na scenériích, které příliš oko diváka neuchvátí. Kamera ovšem byla plně vyhovující, osvětlovači svoji profesi zdatně zvládali, takže se snímek moc často neutápí ve své tmavosti. Pochmurné tendence mohly být ovšem ještě hutnější. Herci ve vedlejších rolích sice nepředvádějí mimořádně působivé herectví, ovšem k dispozici byl osvědčený William Hurt a Daniel Brühl. Výsledkem snažení je, že v Čachticích zase jednou pustili náležitě žilou. A výrobci omlazujících krémů nebudou mít co žrát. 8/10 ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Obrazově a atmosféricky mnohem slabší než Jakubiskova Bathory, ale zase mám radši Nižnanského krvavou verzi. Tento film byl oproti Jakubiskovu kratší, krvavější a údernější. Ale s horšími výkony, atmosférou a bez Anny Friel :-)) Prostě mělo to tu smůlu, že to bylo natočeno v podobném období a za mnohem menší finanční podpory. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Aj napriek tomu, že hrad Čachtice sa nachádza na Slovensku a samotná téma je našincom blízka, sa v tejto francúzsko - nemeckej verzii neobjaví a to ani len v menšej roli herec slovenského pôvodu. (Kristine1)
  • Julie Delpy Čachtickou paní nejen režírovala a zahrála si hlavní roli, ale napsala k filmu i hudbu. (Petulka88)

Reklama

Reklama