foto

Juraj Jakubisko

  • nar. 30.4.1938 (78 let)
    Kojšov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Legendární slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko se narodil 30. dubna 1938 v obci Kojšov u Spišské Nové Vsi. V roce 1957 absolvoval obor Fotografie na Střední umělecko-průmyslové škole v Bratislavě a v letech 1959-1966 vystudoval pražskou FAMU. Po absolutoriu debutoval režijně filmem Kristove roky (1967), následovaly filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a v roce 1970 tvůrce pracuje na filmu Do videnia v pekle, priatelia, který však mohl dokončit až o celých 20 let později.

Pak přišel zákaz, který postihl mnoho umělců té doby. Postiženi byli tvůrci, kteří se příliš otevřeně vyjadřovali k veřejným záležitostem v předcházejícím období mimořádného liberalismu a i v zavedených demokraciích ne vždy vídané svobody slova roku 1968 i tvůrci, kteří byli prostě jen příliš nonkonformní nebo nezařaditelní díky svému dílu či osobním vlastnostem.

Jakubisko se zachránil diky dokumentárním filmům. Zatímco ve sféře hraných celovečerních filmů jeho jméno vadilo, v méně sledované oblasti dokumentu byl tolerován a díky tomu neztratil kontakt se svou profesí. Když byl v roce 1979 vzat na milost a směl se konečně vrátit k režii hraných filmů, jeho Postav dom, zasaď strom, který natočil po desetileté pauze, byl mistrovským dílem. Následovala komedie Nevera po slovensky (1980), brilantně natočená, avšak nikterak hluboká adaptace scénáře Petera Kováčika. Pokud by film natočil méně významný tvůrce, patrně by byl přijat jednoznačně kladně, od "Slovenského Felliniho" však leckdo čekal více.

Rok 1983 je rokem velkého triumfu. Premiéru má film Tisícročná včela, velkolepá adaptace románu Petera Jaroše, považovaná za jeden z vrcholů Jakubiskovy tvorby a slovenské kinematografie vůbec. V té chvíli Jakubisko nečekaně změnil žánr. Jeho exkurse do světa dětského filmu (Perinbaba, 1985, Pehavý Max a strašidlá, 1987) dopadla nad očekávání dobře a zejména Perinbaba v hlavní roli s manželkou Jakubiskova režijního vzoru Federica Felliniho Giuliettou Masina je považována za jednu z nejkrásnějších slovenských filmových pohádek. Předrevoluční období uzavřel film Sedím na konári a je mi dobre v jedné z hlavních rolí s Bolkem Polívkou.

Se změnou poměrů se tvůrce, který sám sebe označuje více za malíře než režiséra, vyrovnal překvapivě dobře. V roce 1990 natočí pro televizi film Takmer ružový príbeh, dokončí a uvede do kin tragikomedii podle námětu Karola Sidona Do videnia v pekle, priatelia a začíná pracovat na snímku Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, který má premiéru o dva roky později. V roce 1992 se režisér stěhuje do Prahy. 1997 natočí film Nejasná zpráva o konci sveta. Pak ovšem následuje pauza.

Shánění prostředků na film je v tržní ekonomice stále obtížnější, zejména pro tvůrce, pro něhož kvalita stojí nesrovnatelně výš než ekonomický zisk. 2004 dokončí Jakubisko film Post Coitum v hlavní roli s Francem Nerem, snímek, který byl považován za zklamání. Roku 2003, tedy rok před premiérou Post Coitum, dostává tvůrce Českého lva za celoživotní přínos českému filmu, ocenění, které jako by symbolizovalo konec cesty, jako by dílo bylo už uzavřeno.

Ale to není pravda, Jakubisko stále bojuje, jeho projekt s pracovním názvem Třetí pohlaví je sice v roce 2005 prozatím odložen, ale jen proto, aby měl tvůrce čas a prostředky na film Bathory, dílo, o které musel tvrdě zápasit. Natáčelo se v roce 2006 za dramatických okolností a sám proces vzniku filmu by mohl být námětem na napínavý film.

rené "renekem" kolář

Režijní filmografie

2017 Slovanská Epopej
Zapomenutý epos
2008 Bathory
Krútňava (divadelní záznam)
2004 Post Coitum
1997 Nejasná zpráva o konci světa
1992 Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
1990 Takmer ružový príbeh (TV film)
1989 Sedím na konári a je mi dobre
1987 Pehavý Max a strašidlá
Teta (TV seriál)
1985 Perinbaba
1983 Tisícročná včela
Tisícročná včela (TV seriál)
1980 Eva Eva (TV film)
Nevera po slovensky
1979 Maľované na dreve (TV film)
Postav dom, zasaď strom
1976 Ďaleko v lese spieva vták
Tri vrecia cementu a živý kohút
1974 Ozvena
1970 Dovidenia v pekle, priatelia
1969 Vtáčkovia, siroty a blázni
1968 Zbehovia a pútnici
1967 Kristove roky
1966 Čekají na Godota (studentský film)
1965 Déšť
1964 Vrtuľka
Vysťahovalec
1963 I. třída (studentský film)
Mlčení (studentský film)
Tři pohádky (TV film)
1962 Občasník II.: "To chce klid"
1961 Strieborný vietor (studentský film)
1960 Čistič okien (studentský film)
Každý den má svoje jméno (studentský film)
Posledný nálet (studentský film)
1956 Šupka a šupáci (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Václav Havel versus Václav Klaus (TV film)
2002 Farebné kamienky (TV film)
1981 Československo - tradičný obchodný partner ZSSR
1978 Dožinky '77
1977 Bubeník Červeného kríža
ZKL
1976 Filmy v mesiaci ČSSP
1975 Omnia
Slovensko - krajina pod Tatrami (TV film)
1973 Ondrej Nepela
Výstavba tranzitného plynovodu (TV film)
1972 Stavba storočia
1966 Korytári
1961 Mikulaschski týdeník (studentský film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1990 Chvíľa pre pesničku (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Muoj bože (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Střihačská filmografie

Herecká filmografie

2004 Rodinná pouta (TV seriál)

Dokumentární

2014 Milan Čorba (TV film)
13. komnata Juraje Jakubiska (TV film)
2013 Neobyčejné životy Juraj Jakubisko (TV film)
2012 Trilobit - Beroun 2012 (TV film)
2011 Janinka (TV film)
Slovenské kino (TV seriál)
Televízia po slovensky (TV seriál)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Film o filmu: Bathory (TV film)
Gen.sk (TV seriál)
2007 Mít štěstí na rendez - vous (TV film)
2005 Slávnosť osamelej palmy
2004 Pre coitum filmu: Post Coitum (TV film)
2001 Film o filmu: Kytice (TV film)
Invencie (TV seriál)
Monolog Juraja J.
Nenakrútené filmy Juraja J. (TV film)
2000 Laterna magika - život se snem (TV film)
1998 Ráčte vstúpiť, pán Havetta! (TV film)
1997 Nejasná plavba na konec světa
1989 Portrét režiséra
1986 Návšteva (TV film)
1985 Film o filme. 1/1985
Film o filme. 1/1986
1968 Film o filme. 2/1968

TV pořady

2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)
2014 Český lev 2013 (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2003 Dvojhlas (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)

Kameramanská filmografie

1987 Teta (TV seriál)
1970 Dovidenia v pekle, priatelia
1968 Zbehovia a pútnici
1960 Posledný nálet (studentský film)

Dokumentární

1972 Stavba storočia

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(636)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace