Pan Osamělý

Velká Británie / Francie, 2007, 112 min

Harmony Korine

• Renton

MFF KV(6.7.2007)

Rozpočet $9,5miliónaTržby USA $167,396Tržby Celosvetovo $386,915(1.12.2009)

• KarelR

Nudil jsem se, nechápal jsem. To radši budu Mister Lonely, než se podruhé pokusit kamarádit s tímhle snímkem.(25.11.2007)

• Kordus

Co se stane, když se Michael Jackson zamiluje do Merilyn Monroe? Zjistite na mem blogu kordus.blogspot.com(1.7.2007)

• bassator

42nd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2007 - OPEN EYES - Otevřené oči - 10%(13.1.2009)

• anais

Dvojníci známých osobností se setkají kdesi na nějakém hradě a tam se snaží uspořádat představení pro obyvatele blízké vesnice. Skrz kostýmy a líčidla se sem tam proderou skutečné osobnosti, které se svůj zpackaný život snaží ukrýt za masku Michaela Jacksona, Marylin Monroe, Chaplina atp. Postupně se tedy pod idylickým make-upem objeví první trhliny. A tím celým se ještě prolína vskutku vtipná (bez ironie) rovina o jepiškách, které skáčou z letadla bez padáku. Jak to souvisí s výše popsaným dějem netuším. Celkem zajímavý příběh je hlavně v druhé polovině dost zdlouhavý a v touze působit jako zajímavý experiment dost chaotický.(18.7.2007)

Mám pro Korineho dílka slabost, která se mi ovšem docela těžko racionálně či objektivně obhajuje. Prostě je to tak. Jeho vztah s Wernerem Herzogem mi po shlédnutí tohohle filmu začíná silně připomínat jinou slavnou historickou spolupráci a sice Ed Wood & Béla Lugosi :).(9.7.2007)

Podivný hybrid, který se chvílemi tváři jako komedie, chvílemi zase jako vážné drama o hledání vlastní existence. Pokud jde o komediální složku - fakující Abraham Lincoln, James Dean nahánějící kozy nebo smrdící papež jsou sice fajn, ale později začne unavovat, že většina vtipných momentů vychází z toho, že slavné osobnosti jsou v neobvyklých, dehonestujících situacích. Pokud jde o vážnou složku - jaksi jsem se nechytal... Přesto není Mister Lonely vyloženě špatný či beznadějný film, Korine umí pracovat s hudbou, herci jsou taktéž dobří, ale stále marně hledám smysl některých scén, smysl jeptiškovské linie (s dvojníky nijak nesouvisející) a vlastně smysl celého filmu...(11.7.2007)

"Our goal, as always in performing, is to try and entertain you and search out the beauty that is life, the splendor and poetry of it all."(15.2.2011)

• sochoking

Mentálna, zasnená, romantická tragikomédia. Carokrásne zábery, mrtve ovce a zázrak. Ale to je tak všetko. Ale záver... Kto tu vlastne žije v prelude...(1.5.2009)

Moje první schledání z Korinem se docela povedlo. Mister Lonely je zvláštně natočený film. Do posledních minut jsem nevěděl co si vlastně myslet, co režisér sledoval když převlékl Lunu do obleku Jacksona a protáhl ho bandou dalších imitátorů kdesi ve vlastní komunitě. Nakonec z toho však dokázal pěkně vybruslit a přidat pár zajímavých myšlenek. V tomhle hledisku jsem moc spokojený. Co se týče zbytku, zase tak slavné to nebylo. Mám pocit, že Korine má největší problém v tom, že toho chce divákovi říct ve 112 minutách strašně hodně. Musí to však balit do filmového prostředí, přidat nějaké asurdní fórky ("pseudo") a ještě si zachovat image. Kdyby se však zaměřil jen na ústřední linku a věnoval se jí detailně, mohla z toho vyjít pěkný a docela chytrý kousek. Takhle se však jedná o jeden velký guláš, ve kterém si sice ústřední linku a myšlenku vezmete (pokud si dáte oba příběhy dohromady), ale zbytek zůstane v zapomnění. Ne nadarmo se říká, že míň je někdy více. "Papež smrdí. Papež smrdí." "Myju se, jen nepoužívám mýdlo."(11.11.2008)

Pro nepřipraveného diváka velké překvapení. Místo syrových detailů soukromých hrůz světa natočil Korine zábavně absurdní a smutný příběh o osamělosti a hledání. Místo detailů lidského těla, točených zrnitou ruční kamerou, jsou tu krásné záběry skotské přírody a naprosto nevšední příběh se silnou atmosférou. Jakoby technikou běžného filmu natočil Harmony Korine nějaký jiný svět, než v jakém žijeme - ale není to svět neznámý. Stačí najít někoho, kdo vám do něj ukáže cestu - a potom se dostat zpátky.(28.9.2008)

• AngiS

Taky mi Charlie Chaplin spíš připomínal Hitlera.. Nikdy neporozumím tomu, proč někdo tak strašně kopíruje.. Nicméně závěr - nesmyslnost a nuda v jednom..(18.8.2009)

Harmony Korine trochu dospěl, ale jeho styl je tu patrnej stále. Dosti ujetě působící námět, kdy Marilyn Monroe má za manžela Charlie Chaplina, společně mají dceru Shirley Temple a v Paříži potká Michaela Jacksona, aby ho následně překecala, aby s ní odjel na farmu, kde je podobná komunita lidí, a to imitátoři slavných lidí (mimo jiné - James Dean, Madonna, Abraham Lincoln, Červená Karkulka, papež a další). Pak následuje tragikomický pohled na život imitátorů na farmě, což je největší kámen úrazu. Neboť náhodile poskládané scénky ztrácejí zajímavost a utápějí se v nudě. Do toho se mixne pohled na jeptišky, kterýé zažívají zázrak, aby se později ukázalo, že všechno je pomíjivý. Dochází k malým tragediím v obouch rovinách, jak se dalo v průběhu děje odtušit a následuje konec. To je vše, škoda nevyužitýho potencionálu, který námět nabízel.(16.10.2008)

já sem si tenhle korineho film docela užil..narozdíl od gumma je tohle rozhodně daleko víc film. co u toho odceňuju a co vidím i jako klad i třeba u gumma že se snaží o takové nenucené dotyky, vidíte že se před vámi někdo zhroutil(což sou nepřímo ty jeho sociální náměty) a vy nevíte co s tím, pozorujete a jen se ho lehce dotýkáte, aby věděl že ste s ním... jenže v tom je asi i celý hlavní problém nevíte jak doopravdy pomoct tudíž pak i chybí celkový smysl toho filmu. ale opět některé výborné scény třeba jak si po skončení divadla(fiasku) jdou v noci z baterkama(ani ne jak ten pochod končí spíš jak se line).. a uráží mě vaše hloupost dát tomu třeba odpad! a zbytečnost 5***** !)(28.1.2010)

• bufanda8

Byl to podivný film. Byl by to i dobrý nápad, ale po chvíli jsem se začala nudit a jednu hvězdičku dávám jen za Michaela Jacksona.(10.4.2009)

• Šípek

Z počátku zajímavě se rozjíždějící snímek s Diegem Lunou v titulní roli Michaela Jacksona začíná postupem času upadat do stále větší slátaniny, ve které figurují krom něho Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, královna Alžběta, papež, Shirley Temple, Červená Karkulka, ovce, slepice, poletující jeptišky a jiné hovadiny. Vůbec nechápu, co tím chtěl básník říci. Vlastně to celé dostává smysl, uvědomíme-li si, že se režisér Korine v minulosti podílel na blbinách jako Gummo nebo Ken Park. Nemohu na něj být hodný, ačkoliv je to prakticky můj vrstevník, je tedy přesně o měsíc starší, než já. Jednu hvězdičku dávám za dobrou hudbu, masky a kostýmy. Pokud chcete vidět lepší film s Lunou, pusťte si raději Mexickou jízdu či Krajinu střelců.(15.3.2009)

Doktor Divnoláska se zamiloval.(2.4.2012)

Korine se v tomto filmu po tvůrčí pauze, kterou strávil konzumací heroinu, a ze které podle vlastních slov málem nevyšel živý, pokusil o výpravný film s lineárním dějem, ve kterém se asi - soudě podle jeho minulých filmů - ocitl trochu na neznámé půdě. Film sleduje dvě narativní linie, obě mají zajímavou výpravu a felliniovsky žoviální mise en scene, jdou však paralelně vedle sebe a nikde se nestřetávají, což působí neuměle. Jedna linie je jakousi vtipnou groteskou o létajících jeptiškách, druhá je o imitátorovi M. Jacksona, který se ocitá v komuně dalších imitátorů a okolnosti ho donutí reflektovat o svém životě stráveným napodobováním pop-ikony. Bohužel "Michaelův" niterný vývoj nemá psychologickou hloubku a celkově bizarní postavy imitátorů ve filmu zůstávají pouhými plytkými figurkami. Ačkoli snovost scén je někdy prvoplánová, najde se přesto občas odlesk geniality Korineovi vlastní. Nemůžu říct, že by mě film nezaujal. Trochu si ho srovnávám s Felliniho posledním nepovedených filmem La voce della luna. Rozpočet 8mil$, tržby 300 00$.(30.3.2012)

• lingering

Největší šok MFF 2007. Tak špatný film, že ho chtě nechtě musím poctit svým komentářem:-) Korine se zbláznil. Tvůrce, který se proslavil naturalismem na hranici únosnosti a záměrně stylizovanými, znepokojujícími sociologickými sondami do života americké white-trash vrstvy, otočil o 180 stupňů a natočil bukolickou (doslova!) slátaninu. Film se nese v odpudivě naivistickém duchu, nechybí ani několik z prstu vycucaných "krutě dojemných" momentů, které na mě působily zcela opačně a pěkně škodolibě jsem se u nich zasmál (ve stylu "patří vám to, dementi!")(6.7.2007)