Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Koly 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Díky skvělé hudbě a dobrému hereckému obsazení si Francovu adaptaci Draculy odteď řadím mezi ty nejzdařilejší. PS. Snad poprvé v životě jsem si dobrovolně nastavil na DVD český dabing, protože italsky dabovaného Christophera Lee bych určitě nedokázal strávit. Naštěstí je DVD, které vydala společnost Řitka a vyšlo jako příloha pátého čísla Filmagu extra vybaveno poměrně slušným českým dabingem. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který však pro fanoušky Drákulovských příběhů nechystá žádné zásadní překvapení. Děj je oproti knize drobně pozměněn - neodehrává se v Anglii ale v Budapešti, je vynechán Arthur Holmwood a místo něj je snoubencem Lucy Quincy Morris, Van Helsing se konečného honu na Drákulu vůbec neúčastní. Na druhou stranu je to první drákulovský film, kde Drákula po požití krve omládne. Visáž Christophera Lee se výrazně liší od té z Hammerovských filmů. Film má příjemnou hororovou atmosféru a vynikající děsivou hudbu, ale na druhou stranu interiéry působí dost sterilně, lacině a hlavně hodně uměle. U pokojů v blázinci by se to dalo pochopit, ale např. krypta v Drákulově zámku, kde jsou uloženy rakve Drákuly a jeho tří nevěst vypadá spíš jako nějaká velká prázdná tělocvična. Taky mě trochu vadily některé dialogy, které působily trochu hloupě a zbytečně. Postava Van Helsinga byla celkově dost rozpačitá. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Za každou legendou hľadajme fakty.“ Christopher Lee (DRACULOVE ZNAMENIE, r. Roy Ward Baker/1970), Klaun Kinski (UPÍR NOSFERATU, r. Wernen Herzog/1979) a ďalší, sa predstavujú v notoricky známom príbehu, ktorý ste už toľkokrát videli – a ešte ho rovnako toľkokrát vidieť chcieť budete! V porovnaní s Coppolaovou ultimatívnou verziou (1992) snímka stráca na hercoch, atmosfére a výprave. Napriek tomu jej „civilnosť“, obohatená o chytľavý hudobný motív a legendárneho Leea v titulnej chlipnej úlohe, vlastne celkom prospieva. ()

bierce 

všechny recenze uživatele

Další adaptace klasického románu Brama Stokera a tentokrát i velice věrná své předloze. Navzdory poměrně slušnému obsazení je to ale příšerná nuda. Holt Franco se nezapře...Jediné co stojí trochu za pozornost je Klaus v roli šíleného Reinfelda a Draculovo knír. Zřejmě zde byla snaha odlišit se od Hammerovské série, ta ovšem vyšla úplně do prázdna. Christopher Lee s knírem opravdu nepůsobí děsivě, spíš naopak...Ačkoliv mám tenhle žánr a tuhle dobu moc rád, ukrutně jsem se nudil, bohužel. A mimochodem, jakýmsi podivným řízením osudu to u nás vyšlo na VHS. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický Dracula, ako ho poznáme, ale ozvláštnený o Francove silné stránky. Hlavne vyprava- Draculov pochmúrny hrad, krásne parky a domy v blízkosti Budapešti, gotické znaky a symboly, to všetko krásne natočené, doplnené o eurohororové farby a naozaj krásne herečky, v nádherných kostýmoch a starožitnosťami preplnenom prostredí. Seduktívna a osobitá je najmä Soledad Miranda, jej stvárnenie upirky je naozaj atmosférické, hoci krátke. Vynikajúci je samozrejme Christopher Lee, ten si svoju úlohu očividne vychutnal, už od prvého blísknutia očí v zahalenej tvári. Dobrý je aj Klaus Kinski v úlohe Renfielda a Herbert Lom ako Van Helsing. Krásne to doplňujú kráska Maria Rohm a eurohororový veterán Jack Taylor. Nahota je len naznačená, krvi veľmi málo, ale o tom to nie je. Je to dôkaz, čo dokázal Franco natočiť, keď mal cast a peniaze a mohol by sa páčiť aj ľuďom, ktorí nedokážu odceniť jeho viac sleazy a menej nákladné osobité kúsky. Ja si dokážem vychutnať obe polohy môjho obľúbeného režiséra. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Jesús Franco chtěl původně do role Van Helsinga obsadit Vincenta Price, ten však měl v té době smlovu s American International Pictures. (Dreadd)
  • Christopher Lee, který hraje Draculu, a Herbert Lom, který ztvárnil Dr. Van Helsinga, se nikdy společně během natáčení nesetkali. Všechny jejich společné scény točili samostatně. (Karlos80)
  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)

Reklama

Reklama