Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

Larky 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit většinu pětihvězdičkových hodnocení a jejich obhájení, ale sám se s nimi úplně neztotožňuji...Seirei no moribito je vizuálně vynikající záležitost...zvuk je perfektní, dabing je perfektní, hudba je skvělá, kresba je výtečná..tady není v ničem problém...ovšem v čem už problém vidím je samotný děj a postavy...co se týče postav, připadali mi nepříliš vyrázné, někdy chladné a nijak zvlášť vyvíjející se..s žádnou postavou jsem se neztotožnil, k žádné postavě jsem necítil větší sympatie a tím pádem mi bylo docela jedno jak která skončí nebo co se jí právě děje...co se týče dějové stránky , není nijak výrazná, není ani překvapivá a není nijak moc hutná...celková pointa je jak už tu někdo také psal nevýrazná...nechci tím říct, že děj je vyloženě špatný to určitě ne...ale opravdu povedené jsou v něm jen jednotlivosti. Zařazení mimo jiné i do žánru fantasy je také poněkud diskutabilní, protože fantasy prvků a scén je jak šafránu, vlastně nejsou téměř žádné...speciálně v téhle věci jsem čekal daleko víc...co říct na závěr? Seirei no moribito je technicky brilantní, dějově lehce nadprůměrný seriál na který se určitě vyplatí podívat (minimálně kvůli kresbě) ,ale moc dlouho si jej pamatovat nebudete a pokud ano, tak rozhodně ne kvůli ději...hlavně za vizuálno - **** ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Kenji Kamiyama se po kyberpunkových, filosofických (a skvělých :-)) Kôkaku kidôtai pustil do něčeho úplně odlišného a vychází mu to parádně. Místo budoucnosti nacpané technikou se seriál odehrává v době, kde nejlepšími zbraněmi byly meče a luky. Zatím jsem shlídl jenom prvních pár dílů, ale už z těch můžu říct, že je to jedno z nejlépe nakreslených anime jaké jsem kdy viděl. Krásná hudba je samozřejmostí a jediné co mi tentokrát moc nesedí jsou písničky v openingu a endingu. ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě výtečně uspával po několik večerů, což v podstatě není myšleno jako výtka. Tempo seriálu je velmi pomalé – rozvíjení vztahů mezi skálopevnou Balsou a zhýčkaným princem probíhá pozvolna a opatrně, odhalování tajemství okolo vejce vodního ducha rovněž tak. Samotný nápad a výtvarné zpracování se mi velmi zamlouvalo – asijskou kulturu, dějiny a mýty všeobecně mám ve velké oblibě a tady se je podařilo zakomponovat do seriálu skvěle. Fantazijní svět je totiž dostatečně svůj na to, abych při jeho poznávání neohrnoval ňufec a neměl pocit, že tvůrci jen recyklovali z asijské mytologie to, co se jim zrovna hodilo. Když už tu mnozí zmiňují hudbu Kendžiho Kawaie – ano, je fakt pěkná, sám pan Kawai je jedním z mých nejoblíbenějších japonských hudebních skladatelů, ale řekl bych, že stvořil i lepší hudební kousky (třeba tu). Nemůžu však říct, že bych byl plně spokojen. V prvé řadě to bude výtka, která asi bude druhým hodně vyluzovat myšlenky typu "jsi padlý na hlavu, vole?", protože nejsem tak úplně spokojen s animací. Ano, většina místních si ji sice nemůže vynachválit, ale mně přišla tak vypiplaná, vyhlazená a dokonalá, až na mě ve výsledku občas působila jakýmsi nepřirozeným dojmem. Druhá výtka se týká toho, co mě mrzí už o něco více: rozředěnosti děje. Vím, že je takovým nepsaným pravidlem udělat pro nějakou tu anime sezónu anime nejlépe plus mínus o 25 dílech, ale myslím, že v tomhle případě by zkrácení o takových 5-6 epizod nebylo nijak ke škodě. Musím však uznat, že tak povedené anime čistě fantasy žánru jsem už hodně dlouho neviděl, takže bych jej rozhodně ostatním doporučil nehledě na mé předchozí výtky, které jsou subjektivní. Solidní 4*. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Guardian of the Sacred Spirit je žhavým kandidátem na anime roku, a to nejen díky skvělému, dospělému příběhu, který v sobě kombinuje fantasy s asijskou kulturou provázenou detailní animací a dobrým soundtrackem od Kenji Kawaie – OP a ED jsou naopak poměrně slabé. Celou dobu trvání seriálu mě překvapovalo, jak se seriál zaměřuje na zdánlivě bezvýznamné detaily všedního lidského života a lidské činnosti. Všechny tyto body spolu s poselstvím o rovnováze, o věčném koloběhu života, o nezabíjení a o tom, že největším zlem na světě je nevědomost, vytváří obrovský dojem filmovosti, tudíž mi nezbývá jinak nežli hodnotit 100 % ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Budete si ted myslet ze urcite hodnotim tak prisne, jen abych zhorsil prumer. Tak tomu ovsem neni. Davam tak malo, jelikoz me tenhle serial nudil, nudil az me skoro unudil, jeste ze se da preskakovat. Ke kladum zminim skvelou a plynulou animaci a vyikajici hudbe, jenze abych se dival na neco hezkeho, tak si pustim dokument o prirode a abych slysel hezkou hudbu tak mi staci soundtrack. Hlavni deviza anime pro me tak zustava jen a pouze pribeh, ktery skrz hrot tuzky dokaze vykouzlit neexistujici svety s lehkosti, kterou omezuje jen autorova fantazie. Ale 26 dilu sledovat, jak se nic nedeje, dej s naprostou urcitosti predvidatelny asi od 6teho dilu vam zkratka nic neprinese. Postavy se celou dobu babraji v nicem. Ospravedlnuji kazdy svuj krok a natahuji tak delku uplne zbytecne. Co na tom ze se na to dobre diva. Pro me nejhorsi anime, ktere jsem kdy dokoukal az do konce. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama