Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

Ender66 

všechny recenze uživatele

Seirei je zložitým, komplexným a do najmenšej maličkosti prepracovaným počinom. Ani jedna scéna v ňom nie je zbytočná, všetko má svoje presne určené miesto. Pomalý, lyrický spôsob rozprávania príbehu, úcta k všetkému živému, postupné, pomalé odhaľovanie postáv a ich minulosti, hľadanie odpustenie cez službu iným, hrdinstvo bez pátosu, láska bez srdcervúcich vyznaní, dostánie si povinnostiam, hľadanie rovnováhy a všadeprítomná taoistická filozofia. Viac japonskejšie (a snáď ani lepšie) by to už ani nemohlo byť. 10/10. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Seirei no moribito je anime, u kterého mne nevýslovně mrzí nedotažený scénář, protože v kontrasu k němu je fikční svět, ve kterém se příběh odehrává, dosti propracovaný a je vymyšlený věrohodně (pravděpodobně je to dáno povoláním autorky knižní předlohy). Právě proto jsou ale vidět určité nelogičností či stěží uvěřitelné náhody v této seriálové adaptaci, na kterou již autorka neměla vliv. I sám Kamijama napsal scénář jen k několika epizodám a je to znát. Stejnou měrou mě rozčilovaly vatové díly (fillery), protože autoři seriálu museli využít sezónní 26 dílné řady a pochopitelně ředit děj. Tomuto seriálu by proto prospělo, kdyby byl alespoň o polovičku kratší nebo byl převedený do filmu. Už vzhledem ke svému zpracování, které je vysoce nadstandardní a někdy jsem skoro zapomínal, že sleduji obyčejný seriál (hlavně kresba krajiny a potom profesionální Kawaiův hudbní doprovod). Celkově tedy za *** s tím, skutečná kvalita kolísá mezi ** a ****. ()

Reklama

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Vrcholné anime, u kterého chyby najít jen těžko. Mytologie světa Seireie je jedinečná a velmi propracovaná. Prostředí člověku učaruje už doslova v prvních sekundách seriálu. To vše za doprovodu nejlepšího soundtracku a animace, jaké kdy anime mělo (podle mě, samozřejmě). Hlavní hrdinka Balsa je ve středních letech, vyzrálá, moudrá žena, která je známá jako legendární bojovnice. Kvůli přísaze, že už nikdy nikoho nezabije a odčiní tak 8 lidských životů, které vzala, je nyní nájemnou tělesnou strážkyní. Oprava jejího kopí ji zavede do císařského města, kde se nechtěně připlete k incidentu, jenž bude znamenat zlom v jejím dosavadním životě. Z řeky zachrání tonoucího mladého prince Chaguma, a je tak přizvána císařovnou do paláce. Z jejího vyprávění se Balsa dovídá o skrytém pozadí incidentu a o tragickém osudu, který Chaguma postihl. V zoufalství je císařovnou tajně požádána, aby s princem utekla z paláce a stala se jeho strážkyní. Tím začíná jejich společné putování ve snaze čelit osudu, který jim byl přichystán. Vztah Balsy s Chagumem je velice citlivě a přirozeně vyprávěn. Oba se na začátku musí vypořádat s rolemi, na které nejsou běžně zvyklí - Balsa, legendární bojovnice, v roli ženy starající se o dítě; Chagum v roli vystrašeného, lehce rozmazleného prince, který musí vykročit do světa a zakusit život prostých lidí. Na nářky a stěžování není čas, protože jsou neustále pronásledováni císařskými vojáky, a jsou tak nuceni spolupracovat a naučit se spolu vycházet. Pomalu si k sobě hledají cestu a oba v sobě probouzí nové dovednosti a vlastnosti, o kterých předtím ani nevěděli, že je mají. To vše se ale odehrává na pozadí ještě mnohem epičtějšího a tragičtějšího příběhu, než by se zprvu mohlo zdát. Seriál je plný velice moudrých myšlenek a životních pravd. Jsou zde scény, které na člověka velice dokáží velice zapůsobit. Jedná se o velice vyspělé dílo a jeho hodnotu nemusí každý člověk odhadnout hned po prvním shlédnutí. Spousta věcí mě na Seireii nadchla až zpětně, potom co jsem viděl několik né tolik propracovaných filmů nebo sérií. Každopádně se jedná o klenot asijské tvorby, který by si neměl nikdo nechat ujít. Nejasnějších 10/10 jak to jen jde... a modlím se za to, aby Kenji Kamiyama natočil i pokračování ()

Gereth 

všechny recenze uživatele

Toto anime mě vždy dokázalo uvolnit, nechat na chvíli zapomenout na reálný svět a příjemně relaxovat. Příběh nikam nespěchá, kousek po kousíčku vám odkrývá pozadí postav, hraje si s lidovými tradicemi, dává vám čas pochopit. Postavy se chovají lidsky a každý jejich čin má opodstatnění. Akce tu moc nenajdete, ale když už na ní přijde, radost pohledět. Hudba je jako pohlazení po duši a kresba patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy viděl. Nebýt zklamání v podobně opravdu slabého konce, sáhl bych po plném hodnocení. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostat se Seirei pod kůži není žádná legrace. Balsa je sice statečná hrdinka jedna radost a věrný Tanda dokonalý nejlepší přítel, ale poslouchat roztodivné myšlenkové pochody prince Čaguma jde občas trochu ztuha (a epizody typu "Čagum si hledá kamarády" tomu vůbec nepomáhají). Když pak musím sledovat i počínání učence Shugy, který místo toho, aby plnil roli potenciálního hybatele děje, jen objevuje fakta, která jsou divákovi dávno jasná, nebyl jsem si jistý, jestli putování s vejcem vodního démona vůbec dotáhnu do úspěšného cíle. Ale chtělo to jen menší dávku trpělivosti. Zcela atypický přístup tvůrců, kteří vypráví hlavní linku jako pozvolné fantasy drama i kapitolu alternativního dějepisu zároveň, si mě postupem času získal, nemluvě o dokonalé audiovizuální stránce. Při sledování čarokrásné krajiny podkresleném pohádkovým soundtrackem Kenjiho Kawaie zkrátka není možné neroztát. V závěru poslední epizody jsem se cítil jako na konci výletu plného zážitků a dojmů. A na pár chvil mi bylo upřímně líto, že to nebylo doopravdy. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama