Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film se zaklínil někde mezi Hráče z Indiany a Osudové setkání. Ale nedosáhl kvalit ani jednoho, tlačí na emoce. Především ukazuje na celý svět a křičí, že je to všude samý rasista. Mám pocit, že jestli uvidím ještě jeden takový film, rasista ze mě skutečně bude. Šablonovitých snímků o upozaďovaných černoušcích, z nichž se vyklubou géniové, začínám mít plný chrup. Washington je rozhodně mnohem lepší herec, než režisér, jeho režie je nudná, postrádá nápady a utápí se ve stereotypu. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Washington coby režisér docela obstál, a to snad zejména díky tomu, že jeho film se ani v nejmenším nesnaží vybočit ze zavedených postupů. Je to tuctový, hezký film o hezkých lidech bojujících proti nespravedlnosti. --- Mě tyhle filmy o diskriminaci černochů často vybízejí ke srovnání s bolševickým režimem, který jsem zažil. Slovo "totalitní" je zřejmě důležité; v Americe diskriminace existovala a byla sprostá, jenže Amerika nebyla totalitní, takže všechny ty bariéry byly jaksi děravé. U nás nebylo možné byť na periferii provozovat činnost, která úplně neladila s vládnoucí ideologií, v Americe člověk narážel na odpor, ale nějaké cestičky přecejen existovaly. --- Tenhle rozdíl se mně týkal velmi osobně, protože já jsem coby mládenec vnímal život v komunismu jako naprosto bezvýchodný a jedinou volbou pro mě byla emigrace. Kdybych měl ty šance jako měli oni černoši, určitě bych bojoval... Celkem mě mrzí, jak rychle tyhle historické zkušenosti z paměti nejen mladých lidí vyprchávají. Zase už by rádi stát, který všechny díry utěsní a zajistí všem bez výjimky jakési jistoty. Ukazuje se, že dáte-li otrokům demokratická práva, zvolí si otroctví. Ostatně i mezi americkými černochy někdejší étos boje za svobodu zdegeneroval v nárok na sociální dávky. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sympatický Denzel Washington mě úspěšně přenesl do let 1935-1936, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes.. Příběh pana profesora Tolsona a jeho svěřenců z debatního kroužku mě vtáhnul na první dobrou, příjemně strávený čas v dobré společnosti se spoustou krásných myšlenek.. On už ten herecký ansámbl byl zárukou skvělé podívané - Washington, Whitaker a nutno dodat, že mladí jim sekundovali zdatně.. V podstatě je to smutné pokoukání, ovšem vyznívá s nadějí i vírou a to si cením, plus pochvalu ode mne zaslouží moc pěkný hudební podmaz.. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné strávení dvou hodin ve společnosti řečníků tmavé pleti, kteří si díky dobře voleným slovům a obhajitelným argumentům vydobívají své místo ve společnosti. A o tom jak taková cesta může být trnitá pojednává právě tohle strhující drama. Denzel Washington režíruje, hraje, debatuje - a ve všem exceluje, stejně jako většina jeho hereckých kolegů z nichž bych jmenoval zejména Foresta Whitakera. Díky tomu, že je film založen na skutečném příběhu, dají se veškerá klišé brát seriózně i proto, že jsou podána velmi věrohodným a uvěřitelným způsobem. Velkou zásluhu na silném emočním vnímání celého filmu má James Newton Howard, jehož famózní soundtrack dává vzpomenout hlavně na jeho tvorbu k filmům M.Nighta Shyamalana. 85% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, dôležitý okamih. Prichádza ďalší výborný herec, ktorý nesklamal ani na poste režiséra. Nikdy čo si pamätám, som nevidel film patetický v tak dobrom slova zmysle ako teraz. Nikdy nebol pátos umiestnený tak správne. Ďalšia vec, herecké výkony! Denzel Washington zvykne hrávať rozumné postavy a Forest Whitaker charizmatické. No nikdy nebol Denzel tak rozumný ako tu a Forest natoľko charizmatický. Viem čo si vravíte, nikdy nehovor nikdy, ale prečo keď sa to dá povedať aj v minulom čase? ;) Plus herecké výkony ostatných, boli tiež úctyhodné, aj keď išlo o menej známych hercov, v čom bude mať prsty určite aj režisér, keďže ich k tomu úspešne viedol. The Great Debaters je veľmi sugestívny film a to tiež v pozitívnom slova zmysle. Dokáže motivovať. A svojou slzopudnosťou takmer zlomil aj mňa (a to ja sa väčšinou smejem, keď ľudia píšu do komentára ako plakali). Bol to ďalší film kde sa riešila rasová diskriminácia černochov v americkej minulosti, aj keď zdanlivo iba okrajovo a pri tom veľmi intenzívne. Utvrdil ma totiž v názore, že rasistickí vidláci sú asi rovnaké zlo ako Hitler. Iba menej schopné a inteligentné. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)
  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)
  • Film zobrazuje tím Wiley Debate, ktorý porazil v 30. rokoch Harvard College, to však nie je presné. Skutočný tím Wiley namiesto toho porazil University of Southern California, ktorí boli v tom čase vládnucimi šampiónmi v debatách. Hoci vtedy porazili úradujúcich šampiónov, tím Wiley nemohol byť oficiálne uznaný za víťaza, pretože neboli plnohodnotnými členmi debatnej spoločnosti - černosi boli prijatí až po druhej svetovej vojne. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama