Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington se očividně shlédl ve filmech s hutnými tématy a chce se zapsat do americké kinematografie jako umělec, který netočí jen entertainment pro popcorn, ale filmy, u kterých stojí za to dvě hodiny pozorně sledovat obsah a sdělení. Společně s Forrestem Whitakerem přispěli filmovému průmyslu další charismatickou dvojkou intelektuálů, kteří se bijí za správnou věc. Rasová nerovnost a dlouhodobá recese ve Spojených státech; to je základ nejen pro diskuze o tématech, které jsou aktuální dodnes, ale také pro vydařený filmový příběh o obyčejné lidské důstojnosti a svobodě, která je platná pro všechny, bez ohledu na barvu pleti. ()

Magneto 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne pozerateľný film ktorý neprichádza s ničím novým a aj napriek tomu ma dokázal zaujať až priam naivným optimizmom a krásnou atmosférou dokreslenou fenomenálnym soundtrackom Jamesa Newtona Howarda. Ajkeď je film v podstate bez personalizovaného konfliktu, darí sa mu vyvolávať dráma s pár emocionálnymi scénami ktoré človeka chytia za srdce....Film asi nebude nič pre zatrpknutých ľudí, ale tých ostatných odmení príjemne strávenými dvoma hodinami... ()

Reklama

Ridick 

všechny recenze uživatele

princip pribehu stokrat omlety, ale ako vidime, ked je film vo spravnych rukach, da sa pekny kusok vytvarovat. washington v ulohe rezisera je dobry, ale viac sa mi pacil ako ucitel tolson (on je prosto charizma, od neho sa nedaju odtrhnut oci), ktory vedie debatny kruzok. vztahy medzi jednotlivymi postavami nie su nastastie rozvinute, co vsak nie je na skodu, lebo naco vam je romanticka zlozka medzi dvoma debatnikmi, ked mozte dostat slusnu porciu argumentov na dobove temy. film je nadpriemerna a slusna podivana, ale oscara to asi nedostane.... ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Pekná, taká milá rozprávka s Denzelom Washingtonom na pozdvihnutie sebavedomia čiernej populácie. Samozrejme, že v USA musí byť takýto film minimálne raz za rok, aby všetko bolo politicky korektné. The Great Debaters je slušný film a má peknú gradáciu deja a jednotlivý predstavitelia sa potýkajú s určitými problémami tej doby. Vykreslenie doby a problémy aké mali sa mi zdali hodnoverné, aj keď ja to môžem asi ťažko posúdiť. Pubertálne chovanie predstaviteľov filmu mi niekedy liezlo na nervy z dôvodu, že sa film zaoberal oveľa dôležitejšími problémami, ale postupne som si zvykol. Denzela samozrejme netreba chváliť za nadpriemerný herecký výkon keď on ho má v každom filme v podstate vždy vyčnieva. Dobre to najdôležitejšie po príbehu u mňa je či ma film bavil a tento áno, tak tomu zodpovedá moje hodnotenie. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, u kterého se musí trochu i přemýšlet. Sice trochu náročný film, ale stojí za to se na něj mrknout. Denzel opět nezklamal, stejně tak Whitaker (starší), ale i jeho syn Whitaker mladší byl slušnej. Možná, že se měl Denzel trošku víc zaměřit i na jeho politické angažování. Tam by byl prostor pro více zvratů a napětí. Ale i tak se jedná o zdařilý kousek. 75% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)
  • V záverečnej debate James Farmer Jr. (Forest Whitaker) v rukách drží guľôčkové pero, ktoré bolo patentované až v roku 1938 (film sa odohráva v roku 1935). (Arsenal83)
  • O rolu v tomto filme sa uchádzal raper Drake, avšak neuspel. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama