Reklama

Reklama

Epizody(3)

Historie studené války v americké minisérii. Román Roberta Littella The Company (2002) se brzy po svém vydání (do češtiny zatím přeložen nebyl) stal bestsellerem a sklidil i řadu velmi pochvalných recenzí. Autor v něm líčí osudy skutečných i fiktivních postav v letech 1950–1995, tedy v době, kterou označujeme slovy „studená válka". O pět let později byl román zpracován do podoby třídílné minisérie, která dostala český název V síti CIA. Vypravěčem příběhu je Jack McCauliffe (Chris O'Donnell), naverbovaný do Ústřední zpravodajské služby jako student (i s několika spolužáky) a pomalu stoupající v průběhu let až na pozici zkušeného agenta. Stává se svědkem historických událostí, od špionážních hrátek v rozděleném Berlíně, přes lidové povstání v Budapešti a nezdařené vylodění v Zátoce sviní na Kubě až po kolaps sovětského impéria. Celým dílem se jako červená nit táhne vděčný motiv dlouho bezvýsledného pátrání po sovětském krtkovi ve vedení CIA, jež je soubojem dvou mužů, kteří se nikdy nesetkají tváří v tvář – Jackova šéfa Harveyho Torritiho, přezdívaného Čaroděj (Alfred Molina), a plukovníka KGB Žilova, známého pod přízviskem Starik (Ulrich Thomsen). Objevuje se tu i řada skutečných postav – vedle politických špiček na obou stranách barikády např. šéf oddělení kontrašpionáže CIA James Angleton (Michael Keaton ve vynikající herecké kreaci), proslulý britský špion Kim Philby, ředitel CIA Allen Dulles či mafiánský boss Sam Giancana. Minisérie V síti CIA figurovala prominentně při výročních oceněních, mj. získala Emmy za hudební doprovod (skladatel Jeff Beal) a pět dalších nominací (včetně režie), a navíc nominaci na Zlatý glóbus v kategorii televizních filmů a minisérií. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První část trilogie odehrávající se v Berlíně rozděleném železnou oponou nastavila laťku docela vysoko. Měl jsem pocit, že jde o minisérii s chytrým příběhem, výborným obsazením, napínavými akčními scénami a velkým rozpočtem, která má tudíž všechny předpoklady pro vysoké hodnocení. Druhá část ale přinesla určité vystřízlivění a při sledování třetí se dostavily nemalé rozpaky, protože dle rozuzlení několik desítek let trvající špionážní hry mají tvůrci o světě špionáže podobnou představu, jakou měl Hurvínek o válce. Historie zná jen dva případy průniku sovětského krtka do CIA. Scénárista si pohrává s myšlenkou třetí nejzáludnější a nejrafinovanější infiltrace, jakéhosi amerického Kima Philbyho (ten má ostatně v příběhu taky svou roli). Samozřejmě, známe jen příběhy odhalených špiónů a nelze vyloučit, že byli tací, kteří unikli pozornosti a v klidu dožili, jenže vyústění zápletky, s jakou tvůrci přichází, je spíš úsměvné. Miniseriál nepředstavuje protipól majstrštykům typu Jeden musí z kola ven (ten tvoří spíš popkornovky typu bondovek nebo Mission Impossible), je spíš důkazem toho, že nestačí jen slibné rozehrání, je nutné zvládnout i koncovku. Za sebe bych podotkl: jeden z největších debaklů CIA - neúspěšné vylodění kontras v Zátoce sviní - nebyl určitě způsobený únikem informací, ale naprosto mylným odhadem nálad kubánského obyvatelstva a selháním analýzy o poměrech a možnostech kubánského režimu. Celkový dojem: 60 %. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

O tom, že i vaše neoblíbená učitelka výtvarné výchovy ze základky mohla být ve skutečnosti agentka, pracující pro vládu jako špionka. Nebo ve skutečnosti proti té vládě. Nebo vlastně pro ni, ale proti ní. A nebo... tak jako tak, téma studené války je neobyčejně silné a přestože se oficiálně obě velmoci do křížku otvřeně nepustily, historie barvitě ukazuje, že i tak muselo být veselo. A The Company je tak zatraceně dobrá minisérie, že tvůrcům i odpustíte postavy, na kterých se prakticky neprojevil zub času. Asi pravidelná ranní zumba. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Majstrovský kus práce v trojdielnej minisérii, v ktorej ani jedna časť nestráca na tempe. Tempo je agentovsky vyčkávacie, všade dym z cigariet a občas nejaká atómová hrozba. Perfektná práca s faktmi, časom, priestorom a celkovými súvislosťami. Okrem konfliktu v Zátoke svíň máloktorý divák vie podrobnosti vo vnútri politických situácií počas dlhých studených rokov a preto som aj milo prekvapený, ako chladno Salomon látku spracoval a že na nás nevyrukoval so škandalóznymi a kontroverznými faktami. Takýto materiál je výzvou a zároveň asi aj nočnou morou pre každého režiséra, ale Salomon, seriálový mág, si však vie rozložiť svoje schopnosti tak, aby divákov udržal v kresle až do záverečných titulkov každej časti. Samozrejme za pomoci macherských výkonov hrajúcich hercov. K elite sa tak priradil aj doteraz nemastný-neslaný O'Donnell. K piatej hviezdičke však nejaké to percento zatiaľ ešte chýba. 85%. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Výborná minisérie z prostředí špionáže během studené války. První díl mi přišel nejslabší a ani jsem se moc na pokračování netěšil. Druhý díl byl ale úplně z jiného těsta - akčnější, příběhovější a tudíž zábavnější. Bavily mě obě části - maďarské povstání i Zátoka sviní... ale hlavně o Maďarsku '56 bych rád viděl ještě nějaký podobný film; tahle 3/4 hodinka ukázala, že je to skvělé téma. Poslední díl byl podle mě nějlepší. Všechno tu zapadlo do sebe a celý příběh se tak trochu vynořil z mlhy a získal jasné tvary. Hodně se mi líbila výprava (hlavně v druhém díle byl znát vysoký rozpočet) a celkově dobová atmosféra byla dost autentická. Kdyby byl první díl záživnější, přemýšlel bych o nejvyšším hodnocení, takhle zůstanu u pěkných 4*. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Ze začátku hrůza, už tak dlouhou stopáž a nevábnou production value dále umrtvují neuvěřitelně pitomé milostné linie jak z předválečných filmů Oldřicha Nového, první díl držel nad vodou jen Alfred Molina a fantastický Michael Keaton. Druhý díl už je ale vynikající, Maďarsko a hlavně Bay of Pigs mají koule a Michael Keaton se rozehrává do životní majstrole. Třetí díl korunuje tuto minisérii jako zlatý hřeb, v postavách Keatonovy Matky, Jevgenije, Starika či sovětských dvojitých agentů se dokonale odráží stáří a marnost konce jedné neuvěřitelné éry moderní historie. The Company rozhodně stojí za shlédnutí, navzdory převážně nudnému začátku, tupým milostným zápletkám nebo dřevěnému O'Donnellovi. 80% ()

Galerie (42)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Reklama

Reklama