Reklama

Reklama

Příběhem rodiny, kterou čeká tragédie, bolest a ostrý souboj dvou bratrů. Starší z bratrů Sam (Tobey Maguire), je sestřelen při misi v Afgánistánu. Jeho okouzlující žena (Natalie Portman) najde oporu v manželovu bratrovi (Jake Gyllenhaal). Nečekané idyle udělá konec návrat Sama, který sice přežil, ale změnil se k nepoznání... Z kliďase a slušňáka udělalo mučení v zajetí, agresivního uzavřeného podivína, trpícího záchvaty paranoie a děsícího vlastní děti. Bratrský střet je nevyhnutelný. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (867)

Morien 

všechny recenze uživatele

A teď se asi krucinál budu muset podívat na ten dánský originál, protože mě zajímá, jak se tam popasovali se spojením tolika protichůdných nálad na poměrně krátkém časovém úseku, protože Jim Sheridan to tam seká jak malé dítě s plastovýma nůžkama a dává mi to celé jenom pramálo smyslu. Tím, že je to tam tak podivně vměstnané vedle sebe, působí oba dva titulní chlapíci spíš jako parodie na postavy z masa a kostí, Maguire nicméně o trochu víc, Jake pro mě pláče alespoň trochu věrohodně. Natalie mě utvrzuje v mém přesvědčení, že dobrou herečkou přestala být někdy před rokem 2000. Co mě ale dost potěšilo byla práce obou dětských představitelek, protože ty dvě malé dcerky na mě působily jako nejdospělejší a nejhotovější postavy celého filmu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

V dánské předloze Bratrů mě neskutečně iritovala neumělecká kamera, která byla schopna diváka nabít kinetikou během klidného úvodu, přičemž opravdu vypjaté scény pak nepůsobily tolik věrohodně. Tento remake má, jakožto hollywoodská tvorba, očividně hladší režii, plynulejší přechody a přirozenější spád, netlačí tolik na sugestivitu a surovost - otázkou však je, zda je to takhle reálnější, nebo zkrátka jen konformnější pro široké publikum... Další zásadní rozdíl v této, jinak naprosto věrné předělávce, představují herci - laťka byla položena vysoko, ale známá jména nezůstala ve stínu danských kolegů a zejména Gyllenhaal mě svým prvotřídním herectvím skutečně oslovil (opět). Celkově mohu říct, že krutá a působivá výpověď o vlivu války na člověka zůstala stejně kvalitní, přičemž běsnící scény a závěr vyzněl lépe u dánské předlohy. 7/10 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Túto drámu zdobia naozaj hviezdne mená a divák v podstate dostane to čo očakával. Rodinná dráma, ktorú poznamenal nečakaný návrat za zajatia v Afganistanu je v prvom rade o vzťahoch. Jednoznačne musím pochváliť všetky scény z Afganistanu, ktoré dvíhajú film z priemeru. Nadpriemerné sú aj herecké výkony všetkých zúčastnených, ale najviac priestoru dostáva T. Maguire. Scéna s balónom za stolom je jedna z naj. Pri sledovaní som si uvedomil ako dozrela N. Portman od čias Leona. Scéna s políciou v závere mi už prišla akosi nasilu a už-už som si mayslel, že skončí tragicky, čo mi väčšinou vyhovuje, ale tu by mi to nejako nesedelo. Samotný záver ma preto potešil, a áno treba sa s tým naučiť žiť. Hoci v tomto prípade pri spomienke na nebohého kamaráta s ktorým padol do zajatia, to bude naozaj ťažké. Dánsky originál je o dosť civilnejší a uveriteľnejší než americký remake, ale uznávam, že remake je to slušný a takmer identický. Takmer. 70% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem rutinní americké drama. Námět to sice možná není originální, ale někdo vzručný by z toho uměl dokázát vytvořit pěkné emoční peklo. Originál jsem bohužel neviděl, ale podle ohlasů se asi povedl o něco více. Tady máme po všech směrech uhlazené drama, ve kterém není ani jedna emočně vypjatá scéna. Což je škoda, protože po herecké stránce je to fakt výborné. Tobey Maguire v některých scénách opravdu nahání strach, Natalie Portman hraje takovou tu ideální manželku, kterou by si přál každej chlap. Jake Gyllenhaal se také se svým partem popral hodně dobře, i když jsem mu ze začátku ten přerod moc nežral, ale to je spíš chyba scénáře. Herci jsou tak to jediné, co tento snímek drží aspoň trochu ve vlnách nadprůměru. Být režisér trochu odvážnější, tak to mohlo dopadnout mnohem lépe. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama asi není nutné příliš dlouze představovat. Sam a Tommy jsou dva bratři, respektující se, milující, ale zároveň i dosti odlišní. Ambiciózní Sam měl vždycky navrch. Vzdělání, kariéru, rodinné zázemí i stabilní povolání v armádě, kde kus života strávil i jeho otec. Naopak Tommy vždycky spíš platil za černou ovci rodiny a za barového rváče bez budoucnosti. Vojenská mise v Afgánistánu udělá nicméně celé rodině tragickou čáru přes rozpočet. Sam je prohlášený za mrtvého, jeho bratr nečekaně brzy zaujme jeho místo.. zbytek znáte. ODVAHA. To je to, co tu chybí. Uznávaný režisér Jim Sheridan se pustil do hodně předvídatelných vod v typicky uhlazeném, zaoceánském podání. Přesto dokáže udržet diváka v napětí a očekávání. Vadily mi přesto dvě věci. Chybí mi hlubší prokreslení „pouta“ mezi oběma bratry a mrzí i samotná délka filmu. Po delší době jsem si přál být s hlavními hrdiny o pár desítek minut víc. Klidně i za cenu emočního drásání. Režisér totiž chvátá kupředu, trestuhodně klouže pouze po povrchu a jen v několika scénách se dostává hrdinům skutečně pod kůži. A to navíc až v samotném závěru (oslava narozenin, výbuch v kuchyni), kdy divák skutečně ani nedutá. Což je škoda, protože tahle příliš americká a doslovná story měla na víc (doporučuji se mrknout třeba za dva roky na postdogmatický originál Susanne Bier). Naštěstí její atraktivitu posouvají nahoru samá zvučná jména. Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Sam Shepard i Natalie Portman jsou jednoduše výborní, přičemž nejsilnější part asi odehrál první jmenovaný, podrážděný a paranoidní cizinec, u kterého už asi nic nebude jako dřív. Brothers jsou sázkou na jistotu, která se bojí víc tlačit na pilu!! Škoda.. Poctivé psychologické drama dnes v Hollywoodu umí málokdo. Sheridan to předvedl tak napůl.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 26 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 28,5 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 43,5 mil. (NIRO)
  • Tobey Maguire (Sam Cahill) a Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill) hrajú vo filme bratov. Maguire skoro zrušil účasť v druhom Spider-Manovi (2004) kvôli zraneniam chrbta a práve Gyllenhaal bol herec, ktorému mala s najväčšou pravdepodobnosťou rola pripadnúť. (yatan)

Související novinky

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Vydatné herecké posily...

Vydatné herecké posily...

05.10.2007

...dostalo hned několik filmových projektů, o nichž už ČSFD obšírněji informovala. Začněme hrdinskou fantasy na motivy příběhů Conanova otce Roberta E. Howarda Solomon Kane, kterou britský režisér… (více)

Reklama

Reklama