Reklama

Reklama

Zavraždění Trockého

  • Velká Británie The Assassination of Trotsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na předměstí Mexiko City prožívá spolu se svou družkou Natálií (Valentina Cortese) podzim života Stalinem vyhnaný Lev Davidovič Trocký (Richard Burton) v přísně střežené usedlosti. 23. května 1940 podnikne komunistické komando útok na Trockého vilu; ten nevyjde a Lev přežije. Trockého překladatelka a fanatická stoupenkyně Gita (Romy Schneider) však již nějakou dobu žije s mužem, který si říká Jackson (Alain Delon) a ve skutečnosti je tajným sovětským agentem... Britský producent Joseph Shaftel plánoval už od roku 1969 film o zavraždění Lva Trockého, jednoho z vůdců Říjnové revoluce. Dlouho však nebyl spokojen s předkládanými scénáři. Nakonec byla požádána francouzská star Alain Delon, který měl hrát Trockého vraha, aby vybral režiséra, pod jehož vedením by si rád zahrál. Jeho volba padla na Josepha Loseye. Ten ze scénáře odstranil všechny domyšlené okamžiky a zcela se koncentroval na věrné podání historické události. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Dale 

všechny recenze uživatele

To sa ten Stalin nezmohol na lepšieho agenta na odstránenie jedného z jeho oponentov? To zohnal len takého roztraseného bojka? Pokiaľ ide o samotný film, je to väčšinu času dosť veľká nuda, Trocký prednáša svoje myšlienky a potom ich počúva, popíja kávičku, stará sa o zajace. Nič sa nedeje s výnimkou posledných 10 minút a záver tiež ničím neprekvapí, lebo to celý čas čakáte, viete kto koho zabije, len čakáte kedy. Navyše tu máme 20-minutovú pasáž, keď musíme sledovať býka, ako pobehuje po coride so zapichnutými oštepmi v chrbte, neviem, či si touto scénou chcel režisér ukojiť svoje perverzné chúťky, alebo čo to tu robilo? Na to, akí herci sa tu zišli, veľké sklamanie. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Nezáživné a chvílemí surrealistické. Přesto mne film zaujal osobností Trockého, který žil v Mexiku ve svém vlastním vězení. Publikoval a rozséval Marxismus i odtud. Romy Schneider byla zajímavá. České ozvučení bylo hrozné, když například slyšíte zvuk štěrku nebo kamenů a postava jde po hlíně, tak to opravdu nesedí :-) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Zavraždění Trockého nudařem Loseym. Jak jsem čekal z výborného námětu se vyklubala úmorná, subjektivně třihodinová slátanina, které nepomohli ani jindy výborní herci. Alain Delon jako zabiják přijíždí do Mexika zabít Trockého, přičemž většinu filmu bloumá s kamennou tváří okolím, občas něco řekne, většinou mlčí. Jeho přítelkyně je kupodivu ošklivá a naprosto zbytečná Schneiderová. A Richard Burton? Příšerně nevýrazný a jeho Trocký je milý dědeček, žijící v domku s milující ženou, přírodou, králíky a přáteli, který vzpomíná na revoluci a monotónně odříkává své myšlenky. Ani slovo o tom, že byl v podstatě levicovější a radikálnější (čti větší zrůda) než Stalin. Prázdné dialogy, polodialogy (jedna postava mluví a druhá zarytě mlčí), zbytečné scény a neskutečně táhnoucí se "děj" kdy už čekáte, až toho hajzla kuchnou. 1* a doufám, že už na Loseyho nenarazím. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudný schématický film, který je jen tu a tam narušený postojem L. Trockého směrem k víře v komunismus, či náhle dojde k narušení schématu a jako divák se dozvídám něco z psychologie člověka zahnaného do ústraní, který žije ve stálém strachu, že si pro jeho život jednou přijdou. Přišli a to sami ze strachu, aby proti Leninovi a pak Stalinovi neuspořádal někdy Trocký kontrarevoluci, a po jeho smrti si oddychli. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Trockij jako osobnost mě velmi zajímá, tento snímek je ale velké zklamání. Jaksi režijně posrán, řekl bych odborným slangem. Burton to zvládá velice dobře, Romy přehrává a Delon to moc nezvládá. Korunu tomu nasadila hudba. V jedné scéně zní dokonce jazzrock! Trávníčkův dabing bývá excelentní, tady je odfláknutý. Kdo tedy byl Jackson bez "K" v pase?Nebude vás to moc bavit ... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Film sa mal pôvodne natáčať v Anglicku, ale nakoniec bol natočený v Ríme. (Arsenal83)
  • Film do istej miery beletrizuje postavu Trockého sekretárky, ktorá sa v skutočnosti volala Sylvia, nie Gita. Bola o niekoľko rokov staršia ako tajomný vrah Trockého a nebola považovaná za krásnu. Je pravdepodobné, že Romy Schneider tu bola obsadená, pretože mala pred desaťročím veľmi verejný milostný pomer s Alainom Delonom, ktorý sa skončil veľmi zle. (Arsenal83)
  • Podľa jeho súkromných denníkov sa zdá, že Richard Burton si spočiatku naozaj myslel, že film má potenciál stať sa „blockbusterom“ v rozsahu jeho nedávneho akčného hitu Kam orli nelietajú (1968). Následne ale zistil, že „takmer každá scéna, ktorú robím, sa odohráva na terase Trockého domu“. Jeho denník zaznamenáva jeho postupné uvedomenie si, že obmedzená angličtina ostatných hercov v kombinácii so statickým scenárom plným dialógov filmu škodí. Nakoniec uzatvoril s tým, že na nakrúcaní si najviac užíval čítanie kníh počas prestávok. (Arsenal83)

Reklama

Reklama