Labyrint
Thriller / Mysteriózní / Horor
Česko, 2012, 93 min
Tomáš HouškaHudba:
Filip GomézPlakáty
Ambiciózní Renata točí reportáž o mystice v současné době, navštěvuje rituály satanistů a náhoda ji nakonec zavede k legendě o dávných chodbách v podzemí staré Prahy. V domě, jehož sklepení by mohlo být bránou do tajemného labyrintu, se začnou ztrácet lidé. Jakoby se v podzemí pod domem cosi probudilo k životu. Pověst o středověkých katakombách a další stopy o ní vtáhnou do děje i mladého historika a Renatina bývalého přítele (Jan Zadražil), experta na statiku sklepů (Martin Zbrožek) a Renatinu exotickou spolubydlící Kiaru (Mary Coronado). Pod sklepem domu opravdu objeví další skryté chodby a v honbě za senzačním objevem se je na vlastní pěst rozhodnou prozkoumat.
Romantické dobrodružství trvá ale jen chvíli. Nekonečný a nepřehledný Labyrint chodeb bez konce budí hrůzu a skupině brzy nezbývá než zoufale volat o pomoc a začít bojovat o holý život. Teprve v podzemí se navíc ukáže, že každý ze „ztracených“má své důvody, proč se tam vydal. Je nebezpečnější nepřesná mapa nebo jedno dávné tajemství? Co se v Labyrintu skrývá? Je jisté, že odpovědí se nedožijí všichni. (oficiální text distributora)
Tom Hardy
Hrozně bych tvůrcům přál lepší známku. Snaha je znát. Ale scénář si někam odskočil. Co je naplat slušné využití pražských kulis, poměrně „živé“ postavy, použitelný soundtrack a přijatelné dialogy, když A nevede B, B nevede k C a vůbec má děj až fascinující množství mezer a nedodělků. Už dlouho sem neviděl takovou „pointu bez pointy“. Bože, nažeň do českých filmových luků a hájů schopné dramaturgy. Bez nich to prostě nepůjde… Celá recenze zde.(12.1.2012)
woody
odpad!Jen velmi krátce: Saxána je oproti tomuhle Občanem Kanem české kinematografie. Tohle není ani na facepalm, ale rovnou na headdesk.(13.1.2012)
Vojtino
Na tenhle film jsem čekal snad tři roky a čekání se vyplatilo. Je to dobrej žánrovej film, kterej by měl, kdyby nebyl natočenej v Česku, nejmíň o patnáct procent víc. První dvě třetiny jsou výborné, napínavé a se skvělou tajemnou atmosférou. Plus to má docela ujdoucí herce, místy dobrou "Carpenterovskou" hudbu a jistou režii. Poslední půl hodina, která se odehrává v labyrintu, to trochu zkazila, protože je dost nepřehledná a trochu nelogická, nebo já jsem jí aspoň úplně nepochopil. Ono to vysvětlení toho, co se děje, je řečené spíš na záčátku, než na konci, což je dost zvláštní a dost lidí díky tomu nadává na totální nelogičnost, mě to docela stačilo, ikdyž samozřejmě bych stál radši o nějakou pointu, která vše vysvětlí jasně. A epilog jsem teda taky moc nepobral. Celkově je to ale určitě spíš nadprůměrný film a co se týče hororů, natočených Čechy, je to určitě jeden z nejlepších.(21.1.2012)
Klobouček
Čeští diváci rádi plivou do vlastních řad, kdyby to bylo z USA, hodnocení by určitě bylo vyšší. Přitom je to v podstatě solidní žánrovka se slušnými hereckými výkony. Nemá to daleko od seriálů HBO a to je pro "konzumní" český film solidní známka.(19.1.2012)
joehot
Achich ouvej. Když už se někdo konečně pustí do zajímavého, u nás netradičního projektu, proč to musí dopadnout takhle? Vždyť námět by možná nebyl úplně zlý, jen se do něho pustit z jiné strany. Absence dobrých scénářů, to je to, co naši kinematografii v současnosti trápí - Labyrint má scénář, který bych označením "blbý" de facto pochválil. Herci nejsou tak teatrálně přehnaní jako jinde, přesto jim do filmových výkonů hodně chybí. Ostatně, zhanit by se dal každý aspekt filmu.(12.1.2012)
=woody=
Hezký všední večer. Taaak tohle se nepovedlo.. Dvě hvězdičky uděluji za snahu. Jako pokus mladých nadšenců to beru, jako seriózní film nikoliv. Možná by dopadl o poznání lépe, kdyby tvůrci svěřili scénář do rukou někomu, kdo už někdy nějaký psal. Tenhle má spoustu děr a chyb. Když už to pozná i laik, jako jsem já, není to dobré. Vlastně jediné, co ve filmu funguje, jsou kupodivu dialogy - se kterými má konkurence často potíž. To by stačilo pro televizní konverzačku, ale tady jsou slova přirozených herců malou protiváhou špatného...špatného zbytku.. Mějte se filmově, Woo.(26.1.2012)
simplejack
odpad!Nechť Herkules 3D a Batman a Robin přijmou mou omluvu, že jsem je označil za nejhorší filmy co znám. Jasně jsou i horší filmy, ale za tu sprostou odvahu, pustit takový scénáristický paskvil do kin jedině odpad. Kvůli absenci ostrého předmětu jsem u sledování zvažoval jako sebevraždu prokousnutí zápěstí, ale nakonec jsem si jen oslintal ruku. Kdyby tohle byl aspoň jeden z těch filmů, které jsou blbé až jsou zábavné, ne tohle je dementní až je to dementní.(17.1.2012)
Disease
"Máme doma ve sklepě malou černou díru...", ale ve finále je to trochu jinak. Velmi dobrý horror nejen na české poměry. Civilní projev herců a uvěřitelné dialogy "o ničem" se mi líbily. Vadilo mi příliš okaté užívání horrorových klišé a také eskalace napětí mezi postavami během pobytu v labyrintu se moc nepovedla.(13.1.2012)
Jarduk03
Občas mi podle kamery přišlo, že jsem na nějaké přehlídce studentských filmů. Nápad dobrý, scénář horší, zpracování ještě horší... První a druhá třetina filmu jsou si hodně podobné. Ta druhá je přesto horší. Proč? Protože nejspíše někdo tušil, že se tam nic neděje, tak v první třetině filmu zaměřil kameru na prsa všech zúčastněných hereček /tam byl výběr zdařilý/. Kde nejsou vidět polovyndaná prsa, jistí to alespoň Vondráčková, jejíž bradavky občas připomínají špunty od kopaček. Bohužel ve druhé třetině tenhle prvek vypadl. Ta třetí byla víceméně trochu akční.(14.1.2012)
DoneyGal
Hm… scénář, dramaturgie – dramaturgie, scénář, režie – herci … celá řada otázek – kde začít? Především – jaké vlastně točíme filmy v posledních letech? Jsou to skutečně hrané filmy nebo spíš polodokumenty ? (Protože pak mluvíme o jiné dimenzi.) Proč zase začínáme s českou kinematografií prakticky znovu od začátku? A pokolikáté už za posledních 20 let? (Protože počátek přináší komplikace. Nabízí se paralela s novou českou vlnou 60. let Chytilové, Formana a Passera, bohužel současná generace se té předchozí nepřibližuje ani na dohled.) Je to vlastně smutný příběh z české filmové kotliny, který by byl docela dobrým námětem na film s pracovním mottem: Jak snadno a rychle zlikvidovat kdysi úspěšný filmový národ v malé zemi kdesi uprostřed Evropy… Ale zpět k reáliím: Lucie Vondráčková skutečně nedisponuje ani hereckými schopnostmi ani typologií na to, aby byla schopna funkčně „utáhnout“ dynamiku celého filmu. A samozřejmě tam, kde jsou takové problémy se scénářem, je „nehereckost“ herců ještě více markantní. Zbývá už jen položit si otázku, jak z toho ven. Řečeno parafrází: cesta to rozhodně nebude krátká, za to o to víc nepříjemná. Tedy začít znovu - a pokud možno bez komerčních „přísad“ - vychovávat dramaturgy, scénáristy, režizéry, kameramany…(22.1.2012)
kitram71
kdyby šlo o studentský film, tak budu shovívavější ... ale skriptku bych stejně vyhodila z fleku!(5.2.2012)
anniesek
odpad!Horší film jsem nejspíš nikdy neviděla. Scénář nedává smysl (detaily absolutně nejsou domyšlené - staré podzemí pod Prahou ze 17.století, ve kterém je ukrytý nacistický poklad), Vondráčková tentokrát nehraje moc dobře, ale přiznejme si, že vlastně nemá co hrát... Celou dobu očekáváte, jakou že má film pointu - a ono hle - žádnou nemá! Nehledě na roztřesenou kameru (což byl doufejme záměr)... Jakmile se průběh děje ocitne ve sklepení, tak tzv. "spadne řetěz" a nastávají nekonečné, nepřehledné záběry chodeb a světel čelovek, které postrádají smysl... Postavy jsou toporné a vztahy mezi nimi nejsou vykreslené do detailu tak, jak by si zasloužily. A kde je Málková? Co mohu pochválit jsou zvukové efekty.(12.1.2012)
Mr.Hackels
Čekal jsem trochu větší napětí a hlavně nějaký logický konec. Ale bohužel jsem se nedočkal ani jednoho. Občas mi přišlo, že děj jaksi poskočil kupředu bez nějakého vysvětlení. I přesto bych film úplně nezatracoval. Snad se jednou dopracuje nějaký český tvůrce k dobrému thrilleru nebo hororu. Zatím marně čekám. Jinak hudba a celkově zvuková kulisa se mi líbila. Ač jsem to nečekal, tak mužští herci předčili své kolegyně z mého pohledu o třídu. Celkové moje hodnocení 40%.(13.1.2012)
Sobolisk
Dobrý námět, pro Čechy netradiční. Zpracování dopadlo přesně dle mých očekávání. Někdo urputně řeší starodávnou záhadu a v tom mu pomáhají přátelé kteří jen "náhodou" všemu kolem rozumí. Záběry které se odehrávali v podzemí, doprovázené blikáním čelovek mi přišli jako parodie na Záhadu Blair Witch. Občas detaily nedávaly smysl, například kde se vzala nacistická Orlice ve sklepení ze 17. Století? Konec filmu byl poměrně otevřený, proto doufám že nikoho nenapadne točit druhý díl.(19.1.2012)
DJ Laky
Mě se film Labyrint hodně líbil. Akorát tam byla jedna nelogická věc, ják by ta ženská odtahla mrtvolu až dolu a nikdo si toho nevšim. A hudba byla hodně povedená. Nechapu hodnocení na csfd. Tedle film si nezaslouží tak nízké hodnocení. Dávám za film 70%.(19.1.2012)