Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Spooner 

všechny recenze uživatele

No money, no funny. Tohodle kréda se měli tvůrci držet a mít na paměti, že za pár šupů nikdo pořádnou fantasy pohádku nenatočí. Tady ten rozpočet byl asi fakt bídnej, protože se to celý odehrává v nějakým polorozpadlým hradě s minimem nábytku, nebo v lese. Nejvíc se ale absence rozpočtu ozve na konci v až vtipné naháněčce lesem a pár následujících digitálních triků. Peníze by ale nebyly ten hlavní problém, kdyby to byl aspoň pořádný film. A to bohužel není. Příběh je nic moc a děravý jak řešeto, režisér se také moc nesnažil a já se po hodince už docela nudil. Ion Gruffudd tu má celej film docela naštvanej výraz. Asi na začátku natáčení zjistil, že celý film má rozpočet jako jeho oblek do Fantastické čtyřky. Aspoň, že ta Dakota Blue Richards opět prokázala, že má talent a že z těch dětských hereček patří k těm snesitelnějším. Jinak ale docela podprůměrná fantasy nuda. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Fajn nastavená pohádka, být méně náročný tak to beru. Nicméně musím opravdu říct že scénář je taková donebevolající kravina, že bych se ji dokonce nestyděl dát u nás v televizi o vánocích. Režie atd, atd herci jsou fajn, ale taková blbost ... :) P.S: to, že se z kluka co od začátku vypadá jak vystřiženej z mechanickýho pomeranče vyklube klaďas bych nečekal :) ()

Reklama

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Natočený v krásné krajině, Maďarsko je dost podobný České Republice v typu krajiny. Takže aspon něco se mi v tomhle filmu líbilo, ikdyž ten tryskovej kuchař a koncová scéna s koňma vybíhajícíma z moře byla fajn :-). EDIT: Když o tom tak premšlím, tak jsem se u toho docela bavila, takže měním hodnocení na tři, byl to pro mně docela průměr. ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

Hex, Helsing a Ja sme netrpezlivo čakali kto kam pôjde. Báli sme sa len jedného. Na koho padne Mesačné údolie. Po akčnosti bažiacich ľudí to bola nudou obrastená nezáživná vec, plní sterility a absencie deja. Pripadla mne. Lúčil som sa slovami, že nič to, aspoň sa stretnem s Hornblowerom. To bola len jediná náplasť na mizerný príbeh, s mizernými hercami ale hlavne prevedením. Von Trierov Mesiac nezničil údolie, lebo som sa aj s perlami hodil do vody, no morské panny ma vytiahli. Nezabudli na moju agitáciu v Zátoke panien. Ráno makovník s mliekom a Grankom, potom tajomný kuchár, otravná pani. Beh lesom bol ničotný, v bukovom som nemohol nájsť ani ten dubák. Pani spisovateľka sa priživila na všetkom inom a Maďar, či čo to je za „režiséra“, predstavil kŕčovité chvíle bez akejkoľvek atmosféry, ktoré najviac charakterizuje padajúca hlava dozadu alebo dopredu, podľa toho ako zaspíte... (videné 01.01.2015, STV1 archív) ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

"It certainly seems very quiet. - That would be the absence of the ladies, then, sir." Vlastne si nie som istá, čo si mám o tomto filme myslieť. Už je to pár rokov, čo som čítala knihu, ktorá je z-adaptovaná do filmu a veľa si z nej už veru nevybavujem. Nemôžem teda ani porovnávať. Film má zopár plusov, kostýmy a interiéry + exteriéry sú krásne (asi tie maďarské), na Dakotu sa príjemne pozerá, rovnako aj na zvyšok castu, aj keď teda sympatickým hercom škodia hlavne veľmi slabé repliky - Curry, McElhone, Gruffudd aj Prew, pekné (aj keď mierne pofidérne) kostýmy, zopár (asi 5) fajn hlášok a to je asi tak všetko. A mínusy: otravná a sedlácka (tobôž nie vtipná) postava Heliotropie, kŕčovité a klišoidné dialógy aj scenár. Príbeh tiež nie je extra, hlavne natiahnutý na 103 minút. A mám dojem, že lotrovská koníkovská vodná scéna zožrala minimálne polovicu rozpočtu. Keby sme ju už nevideli spracovanú lepšie, možno by zaujala viac. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Psa Wrolfa hráli celkem čtyři psi. Všichni měli nabarvenou srst a každý z nich měl pro něco nadání. Jeden byl dobrý ve štěkání, druhý v olizování, třetí v běhání a čtvrtý se uměl podle tvůrců dobře povalovat. (Hromino)
  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)
  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)

Reklama

Reklama