foto

Petr Pelzer

  • nar. 1.5.1941 (75 let)
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Pelzer pochází z Brna, kde také vystudoval na JAMU herectví (1963), pak prošel vojenskou službou jako recitátor a konferenciér v Armádním uměleckém souboru. Poté působil v Divadle Maringotka (1965-1968), pohostinsky účinkoval také v Divadle Na zábradlí (Hra na Zuzanku). Jeho další působení je spjato s Moravou, v letech 1968-1979 hrál v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora, kde si herecké začátky odbyl v komediích, ale později přešel k dramatické tvorbě (Obchodník s deštěm, Hamlet, Romeo a Julie). Koncem 70. let přešel do Ostravy, kde našel uplatnění v Divadle Petra Bezruče (1979-1980) a následně ve Státním divadle (1980-1984). Tady zaujal svými postavami v Maryše nebo Vévodkyni valdštejnských vojsk. Již ve zralém věku se pak vrátil do Prahy a hrál v Městských divadlech pražských (1984-1994), kde se znovu vrátil k Obchodníkovi s deštěm, dále hrál například v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Od roku 1994 je Petr Pelzer členem činohry Národního divadla v Praze. Svým zjevem je předurčen k rolím intelektuálů, jimž dodává střídmý civilní projev, obohacený ovšem o hluboký citový prožitek. V Národním divadle nabízel své herecké umění řadě her klasického repertoáru (Falkenštejn, Běsi, Mistr a Markétka, Krvavé křtiny, Mnoho povyku pro nic). V nejnovější době jej bylo možno vidět v legendární komedii Sluha dvou pánů nebo v české klasice jako Lucerna a Naši furianti. Pelzer vystupuje také na scéně Stavovského divadla, spolupracuje také s dalšími divadly, například Miriam, podílel se také na zvukových snímcích Divadla S+H.

První filmový úkol čekal na Pelzera v podobě postavy strážmistra bezpečnosti v zapomenuté komedii OBJÍŽĎKA (1968), hrál také v přepisu Kunderova románu ŽERT (1968). Odchod na oblastní scény zapříčinil omezení Pelzerových dalších vstupů před kameru, objevil se ale v několika pracech režiséra Otakara Koska, který působil v ostravském televizním studiu a gottwaldovských filmových ateliérech. Z Pelzerovy a Koskovy spolupráce vzešel například seriál BEZ ŽENSKÉ A BEZ TABÁKU (1980), televizní film ZÁVIŠ A KUNHUTA (1984) nebo celovečerní film LUKÁŠ (1982), kde si Pelzer zahrál postavu učitele. Po příchodu do Prahy v polovině 80. let pak Pelzer dostal například příležitosti od Karla Kachyni (DOBRÉ SVĚTLO, 1986; KAM PÁNOVÉ, KAM JDETE?, 1987).

Až po roce 1989 dostal Petr Pelzer možnost ztvárnit ve filmu a televizi i významově větší postavy. Kromě vedlejší role ve filmu SVATBA UPÍRŮ (1993) zaujal poměrně velkou úlohou ve snímku HELIMADOE (1993), kde si zahrál hlavního dětského hrdinu v dospělém věku. Výrazná byla také jeho kreace primáře ve filmu UČITEL TANCE (1994; oba filmy v režii J. Jireše). V televizním formátu pak vytvořil poměrně velkou postavu královského rádce v pohádce KRÁLOVSKÝ SLIB (2001). Zatím naposledy hrál Pelzer člena lékařské komise v oceněném filmu HLÍDAČ Č. 47 (2008). Kromě těchto aktivit se Petr Pelzer vyskytuje také v četných rozhlasových inscenacích a často spolupracuje i s dabingem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Policie Modrava (TV seriál)
2014 Láska na vlásku - vyp.
Svatby v Benátkách (TV seriál)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
2012 Ztracená brána (TV film)
Život je ples (TV seriál)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
Hlídač č. 47
Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
Na vlky železa (TV film)
2007 V hlavní roli (TV film)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 Stříbrná vůně mrazu (TV film)
Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Help For You (TV film)
Jak ukrást Dagmaru
Královský slib
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Ohněstrůjce (S02E02)
Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Když sbírala jsem rozmarýn (divadelní záznam)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
O kumburské Meluzíně (TV film)
Usmívej se, lásko má (TV film)
Z hříček o královnách: Císařovna na chvíli (útržek pruský) (TV film)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
Malý bílý koníček (TV seriál)
Malý bílý koníček
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Příliš hlučná samota
Učitel tance
1993 Svatba upírů
1992 Ecce Constantia (TV film)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)
Popel a hvězdy (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Bertillonáž (S01E03)
Jmenuji se po tátovi (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Značka: Na dožití (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
1987 Nejdelší cesta (TV film)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Strom pohádek (TV seriál)
Třináctý předseda (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Jsi krásná (TV film)
Kamilka s mašlí (TV seriál)
Smrt krásných srnců
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Dobré světlo
Případ Jaruška (TV film)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Janek Pětrandočepice
Kočár pro princeznu (TV film)
Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Stavy rachotí (TV seriál)
Únosy bez výkupného (TV film)
1982 Bráškové (TV seriál)
Lukáš
Marťanský dopoledník (TV seriál)
Násilník (TV film)
Pravda neroste na višni (TV film)
Příběh muže, který miloval svou ženu (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
Husa (TV film)
Muzikanti (TV seriál)
Nezralost (TV film)
Třikrát denně kapku rosy (TV film)
1980 Bez ženské a bez tabáku (TV seriál)
Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
1979 Hořká slza radosti (TV film)
Ohrožené město (TV film)
1974 Sokolovo
1968 Objížďka
Žert

Dokumentární

2013 Radokova Trojská válka (TV film)
1996 Drahý Mistře - vyp.
Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1993 Magickou krajinou (TV seriál)

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace