Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 12

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 12

Recenze (843)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ide o ocakavania. Prvykrat sa totiz podla Cameronovho scenaru neurodila superpecka, iba velmi slusny blockbuster. Na druhej strane ide o najlepsi Rodriguezov film. Pekne to vyzera, hlavna hrdinka je na zozratie a aj to dobre slape. Takze ziadny pruser ako sa na zaklade rezisera dalo ocavat. Ale ani ziadna udalost, na ktoru sme sa takmer dve dekady tesili. 7/10 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na můj vkus až příliš hřejivá cyberpunk pohádka, která rozhodně má svý momenty, a to v podstatě všechny akční scény, má dokonce i pár zajímavých postav, ve výsledku to ale prostě není taková přelomová událost, jakou bych si od toho asi přál. Což je trochu divný, vzhledem k tomu, jak byly před filmem moje očekávání na nule a pak je CGI Rosa Salazar se svýma potuněnýma hnědýma kukadlama vystřelila až někam na Měsíc. V žánru je toho ale málo, a hláška "It's all or nothing with me" je hodně deserving. Solidních 7/10. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět, když někdo uchopí téma s láskou a věnuje filmu to nejlepší, co v něm je. Když se na Alitu podíváte, určitě pochopíte, jak snadno se dalo sklouznout k průměrnosti Ghost in the Shell, nebo papundeklových kulis Mortal Engines. Nicméně Rodriguez spolu s Cameronem pojali představení zbrusu nového světa, a hlavně hrdinky tak nejlépe, jak jen mohli. I přes to, že mi Rosa Salazar z určitých důvodů od dob Labyrintu lehce vadí, tady se předvedla v mnohem lepším světle. Nevím, co je pravdy na tom, že se ve finále ještě o něco zmenšily její oči, ale v globále vypadala dobře a realisticky (samozřejmě má CGI občas rezervy). Stopáž a příběh působí díky dílčím vyvrcholením jednotlivých linek o něco delší, než je, ale pokud vás svět, který se před vámi postupně rozšiřuje baví, jste jen rádi, že se ještě nekončí. Scénář má své rezervy, mezi které patří občas nějaký dialog, nebo „charakterová“ nelogičnost jedné konkrétní scény – nebudu jmenovat. Celkově však jednotlivé komponenty moc dobře fungují dohromady. Od akce, přes samotné pojetí až po hudbu. Pokud bude pokračování v obdobné kvalitě a doladí se navíc některé drobnosti, budu spokojený. Další díl však záleží hlavně na tržbách. Takže uvidíme. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Přehnané obavy nejsou na místě. Rodriguez s Cameron adaptaci Ality nepokazili, přestože se primárně zaměřili na to, co je podle mě z nabízeného světa nejméně podstatné – krásný vizuál. Ten dává vzpomenout třeba na loňský Ready Player One či předloňského Valeriana a město tisíce planet. Takže si ony technické hody asi dokážete představit a právě ty ve spojitosti s povedenou akcí dokáží udržet pozornost i tehdy, kdy příběh viditelně skřípe. Což je docela často – proměnlivá motivace postav, občasná zkratkovitost, trošku nepochopitelná milostná linka i (záměrné) opomenutí spousty reálií potenciálně velmi zajímavého prostředí, to všechno může mrzet. Ta poslední poznámka podle všeho souvisí především s budováním otázek do pokračování, jehož budoucnost je však podle prvních tržeb hodně nejistá. Osobně bych si ho ale představit dokázal, takže Alitu mezi průšvihy určitě řadit nechci; nejen díky líbivému kabátku, ale i velmi příjemným hercům ve vedlejších rolích a nenásilně popové variaci na kyberpunk. Prostě docela v pohodě podívaná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A našiel si pokoj?“ – „Našiel som teba.“ Lepšie, než som čakal, ale stále žiadny zázrak. Plusy: rozkošná Rosa Salazar, dobré akčné scény, ktorých je však málo, kvalitná vizuálna stránka, celková drsnosť (nie je to nič mládeži neprístupné, ale niektoré úmrtia sú nielen tragické a nečakané, ale i nechutné, na filme sa podieľal tiež Greg Nicotero a je to poznať) a fajn kasting vedľajších rolí v čele s Mahershala Alim. Mínusy: scenár postupne odokrýva hrdinkin pôvod, čo nie je na zahodenie, ale nevyhne sa pri tom záplave klišé. Občas nechápete, inokedy sa nechytáte a dakedy je to proste... divné. Za otvorený koniec palec dole; nabudúce treba prejaviť viac pokory a natočiť normálny koniec a nespoliehať sa na to, že sa z môjho filmu stane trhák a bude mi umožnené vďaka tomu natočiť tri sequely a dva prequely. Vinou toho snímka pôsobí nesympaticky (do Salemu sa nepozrieme, Edward Norton má cameo). Na prvý pohľad divoká a nepredvídateľná kombinácia Roberta Rodrigueza a Jima Camerona dáva zmysel, páni si sadli. Dvojky sme sa nedočkali napriek tomu, že pri ťažkotonážnom rozpočte 170 to zarobilo celosvetovo 404, čo nie je zlé. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (61)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. ledna 2019 v Londýně. (Varan)
  • Stejně, jako v manze i ve filmu ovládá Alita (Rosa Salazar) bojové umění Panzer Kunst – „obrněné umění“. To nekopíruje žádná jiná bojová umění. Umí fungovat i v nulové gravitaci a je určeno výhradně pro kyborgy. (Yoshitsune)
  • Režisér Robert Rodriguez se nechal slyšet, že James Cameron původně napsal scénář, který měl mít výsledný rating R (mládeži nepřístupný). Nakonec se ale prý rozhodl trochu „obrousit hrany“, aby uspěl u širšího diváctva. (CrypzzXD)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama