Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 408)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pixar opět předvedl, že na poli animovaných filmů je jednička a to i přesto, že se Vzhůru do oblak nejlepším filmům studia nevyrovná. Scénář je na první pohled jednoduchý a zvláště pokud jste měli tu smůlu a viděli trailer, tak na vás už moc překvapení nečeká. Přesto ale film dokáže pobavit a to snad všechny věkové kategorie, což byl zřejmě hlavní záměr tvůrců. A vůbec mi to, že se jedná o rodinný film, nevadilo. Ačkoliv jsem viděl film dabovaný (podruhé v životě v kině na animovaném dabovaném filmu!:)) tak mě to tak nevadilo. Nad animací se tady rozplývat nebudu, beru ji (asi trochu trestuhodně) jako samozřejmost. Režie je velmi povedená a také jí není moc co vytknout, takže se zaměřím na scénář. Jak jsem již řekl, tak byl dost přímočarý, přesto v sobě skrýval mnoho povedených nápadů. O to víc mě mrzelo, že je konec tak trochu useknutý a dějové linky některých postav nejsou na můj vkus dost dořešené. A to je vlastně vše:) Víc výtek k tomu asi nemám. 5* filmu ale nedám, protože ačkoliv se jedná o snímek bezesporu kouzelný:) který navíc ani přehnaně nemoralizuje a rodinné hodnoty jsou zmíněny jen v opravdu nezbytném minimálním množství, ničím v podstatě nevybočoval, natož aby mi z něj spadla brada. Jeho největší výhra je v tom, že se dokázal vyhnout chybám typickým pro filmy Dreamworks (přehnané množství přehnaně vtipných a odporně se šklebících potvor...). Věřím, že někomu se ty pixarovky už taky můžou zajídat, ale já mezi takové lidi nepatřím. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Napriek podarenému a pritom aj kompromisnému dospeláckemu podtextu ma UP nechal v druhých dvoch tretinách chladným. Vybúlené oči s obrovskými zorničkami som mal len v prvej 20minútovke, ktorá bola fakt na zlatú sošku. Nevyváženosť celku žial ubrala na dojme z 5* na 3ajpól. (z časti kôli pre mňa nesympatickej animácii za 175mel.) ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Po Wall-Em žádné překvapení... další nápad na krátký film roztažený do dlouhatánských devadesáti minut (subjektivně byla stopáž dvojnásobná), tentokráte doplněný o značně nesympatického důchodce, otravného, leč roztomilého asijského skautíka, bezkonkurenčního "chaplinovského" opeřence a zhuleného čokla, který je v české verzi klasickou rolí Pavla Lišky (nebrat pejorativně!!!). Shrnutí Carlova života pobavilo, ale nezanechalo ani náznak dojetí, dospělejší podání příjemně překvapilo a pár vtípků (cokoliv s ptákem či psem) bych si rád užil znovu. Bohužel však ne v kompletním "balónkovém" balení, které mi připadá vizuálně chudé (Venezuela fakt ne-e), tempově nevyvážené (závěr jsem prozíval) a myšlenkově omšelé. A mám pocit, že s příchodem pixarovských sequelů to lepší nebude. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nedokonalý film, který chytí za srdce a nepustí. Pravdou je, že prvních deset minut je přeplněno emocemi, které hrají na ty správné srdeční struny a dají vzpomenout na několik výjevů z Benjamina Buttona. Po této naprosto odzbrojující expozici však přijde ke slovu příběh o velkém balónkovém dobrodružství, které splasklo jak bublina. Příběh je jednoduchý a dal by se odvyprávět v několika minutovém kraťasu, ale na ploše celovečerního filmu je oním máslem rozetřeným na příliš velkém krajíci chleba. Nicméně ono Sisyfovské břímě v podobě domu, jenž hlavní hrdina táhne celou dobu na svých bedrech a celá řada neskutečně elektrizujících pasáží mi brání dát Vzhůru do oblak nižší hodnocení. Co naplat, k pohybujícím se stavbám mám slabost již od Zámku v oblacích.7/10 PS: krev v animovaném filmu? Nevídané :) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Veverka vyleze na strom a řekne: "Zapomněla jsem si udělat zásoby na zimu a teď chcípnu." Cha! Prvních patnáct minut k nezaplacení, nádhera. Pak ale dostává dění na obrazovce nehorázný downgrade, který zpět do oblak nevyzdvihne ani ukecaný Maxipes Fík. Celý příběh je hrozně urychlený, vyjma pár momentek působí animace jak z minulého století a pro mne typický trademark Pixaru - emoce, zde naprosto chybí. U Wall-E jsem měl na krajíčku, v Autech fandil Bleskovi a s myším kuchařem se radostně křenil na každým vydařeným jídlem. Tady mne čekalo pouze prázdno a zbožné přání, ať už ta taškařice skončí. Na závěr ještě pár do očí bijících nelogičnosti: 1. Tolik balónků by tu barabizno neuneslo 2. Cestovateli Charlesi Muntzovi muselo být téměř 100 let a přesto se chová jak čerstvý čtyřicátník 3. Děda svůj domeček starý X let uhasí během pár sekund pomocí kusu hadru. P.S. Proč vůdce psí smečky mluví jako Smradupán z Pár pařmenů?! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Pokud by rozloha Carlova (Ed Asner) domu byla přibližně 487 m2 a váha v rozmezí 27-45 kg na m2, vážil by 0,054 tuny. Pokud by balónek naplněný héliem unesl 4,63 gramu, bylo by ke zvednutí domu potřeba 12.658.392 takových balónků (při prvním vzlétnutí se objeví přesně 20.622 balónků). (HellFire)
  • V době premiéry šlo o nejkratší film Pixaru. (HellFire)
  • Režisér Pete Docter se nespokojil pouze s fantazií a s částí štábu se osobně vypravil do džunglí Jižní Ameriky, aby vize krajiny, do které míří hlavní hrdinové, byla co nejautentičtější. (Olík)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama